TÉMA

Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj

Ukrajinská armáda mírně postoupila u Bachmutu a Berďansku, tvrdí Kyjev

Ukrajinské síly zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy na jihu a východě země a na křídlech u východoukrajinského Bachmutu postoupily o kilometr a půl, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na komunikační platformě Telegram. Ukrajinci se podle ní posunuli také směrem na Berďansk na jihu země o zhruba kilometr. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
29. 6. 2023|

Ukrajinci tvrdí, že postoupili u Bachmutu. Analytici píší o možném lokálním prolomení ruských linií

Jednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil, tvrdí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Americký Institut pro studium války (ISW) píše, že Ukrajincům se na některých místech zřejmě podařilo prolomit ruské linie. Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS uvedlo, že ruské síly odrazily všech 26 útoků, které ukrajinská vojska podnikla podél celého 95kilometrového úseku fronty u Soledaru.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 15:28|

Ukrajinci vytlačili Rusy z některých pozic v Bachmutu, řekl velitel

Ukrajinské protiútoky vytlačily ruské síly z některých okupovaných pozic v Bachmutu v Doněcké oblasti, tvrdí velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Připouští zároveň, že situace ve městě, které se už řadu měsíců snaží dobýt ruská vojska, zůstává složitá. Rusko v noci na Ukrajinu útočilo raketami, zásahy hlásí například město Pavlohrad.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 21:25|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Situace u Bachmutu je extrémně napjatá, uvádí Kyjev. Rusko u města posílilo své pozice

Žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny se snaží obklíčit Bachmut a situace kolem města je extrémně napjatá. Ukrajinské mediální platformě Military Media Center to sdělil velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Rusové podle ukrajinské armády posilují své pozice u města.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 22:12|