Ukrajinská armáda mírně postoupila u Bachmutu a Berďansku, tvrdí Kyjev

Ukrajinské síly zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy na jihu a východě země a na křídlech u východoukrajinského Bachmutu postoupily o kilometr a půl, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na komunikační platformě Telegram. Ukrajinci se podle ní posunuli také směrem na Berďansk na jihu země o zhruba kilometr. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

  • 23:39

    Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

  • 22:54

    Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

    "Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

„Každý metr půdy musejí naši (vojáci) nepříteli vyrvat tvrdým bojem,“ napsala Maljarová. Ukrajinská protiofenziva se podle ní soustředí na postup směrem na Melitopol a Berďansk na jihu Ukrajiny a Bachmut na východě.

U Bachmutu se podle náměstkyně ministra obrany ukrajinské síly chopily iniciativy a postoupily u dvou vsí ležících jižně od města – o kilometr a půl u Kurdjumivky a o dvanáct set metrů u Kliščijivky. Rusové podle ní v oblasti postupně ustupují, zatímco Ukrajinci se usazují na nově získaných pozicích.

Také velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj později uvedl, že armáda u Bachmutu postupuje.

Ve směru na Berďansk pak podle Maljarové Ukrajinci postoupili o jedenáct set metrů. Úspěchy podle ní ukrajinské síly slaví také na jihozápadě Doněcké oblasti u vesnice Rivnopil, jejíž osvobození Maljarová oznámila už v pondělí. Podle náměstkyně ministra obrany tam Ukrajinci invazní armádě působí značné ztráty.