Situace u Bachmutu je extrémně napjatá, uvádí Kyjev. Rusko u města posílilo své pozice

Žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny se snaží obklíčit Bachmut a situace kolem města je extrémně napjatá. Ukrajinské mediální platformě Military Media Center to sdělil velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Rusové podle ukrajinské armády posilují své pozice u města.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

„Situace v oblasti Bachmutu je mimořádně napjatá. Navzdory značným ztrátám nepřítel zahájil ofenzivu s nejlépe vycvičenými útočnými jednotkami skupiny Wagner, které se snaží prolomit obranu našich vojsk a obklíčit město,“ uvedl Syrskyj, který se před několika dny přijel do Bachmutu přesvědčit o situaci osobně.

Rusko se snaží odříznout ukrajinské obránce od zásobovacích tras do města a donutit je ke kapitulaci nebo ústupu. Tím by dosáhlo prvního většího vítězství za více než půl roku a otevřelo by si cestu k útoku na poslední zbývajících městská centra v Doněcké oblasti.

„Nepřítel neustále ničí vše, co může sloužit k ochraně našich pozic,“ citovala z pondělního vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského agentura Reuters. „Naši vojáci bránící oblast kolem Bachmutu jsou skutečnými hrdiny,“ dodal.

Analytik: Nelze říct, kde leží frontová linie

Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko posílilo své síly v oblasti Bachmutu a ostřeluje obce v okolí města. „Během uplynulého dne naši vojáci odrazili více než 60 nepřátelských útoků,“ uvedlo armádní velení v úterý ráno s odkazem na Bachmut a další oblasti na východě Ukrajiny. Dodalo, že ukrajinské síly zastavily ruské útoky na vesnice Jahidne a Berchivka na severních přístupech k Bachmutu.

Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov podle Reuters uvedl, že ruské síly vrazily klín mezi tyto vesnice, když se snažily odříznout silnici na západ do města Časiv Jar. „Jižní část Bachmutu je jediná oblast, kterou lze označit za oblast pod ukrajinskou kontrolou. Ve všech ostatních okresech je situace nepředvídatelná,“ uvedl Ždanov ve videokomentáři a dodal: „Nelze říct, kde leží frontová linie.“

Vývoj války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Šír: Ukrajinci se zatím brání, důležitá je pomoc Západu

„Zatím se Ukrajinci – a to je situace, která trvá už prakticky tři měsíce – spíše v Donbasu brání,“ shrnul situaci ve vysílání ČT24 Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Ruský postup je minimální, nicméně tlak Ruska po novém roce výrazně zesílil, což Ukrajincům brání v tom, aby mohli přejít bezpečně do ofenzivy a začít osvobozovat ve větším měřítku okupovaná území.“

Na bojištích začalo pršet, počasí ale podle Šíra není pro další vývoj rozhodující, protože vojska se ve velké míře pohybují po zpevněných komunikacích. Důležitější pro ukrajinskou obranu i případnou protiofenzivu bude dostatek zbraní. „Tady připadá důležitá role nejen na Ukrajince samotné, ale i na mezinárodní společenství, aby Ukrajině to, co potřebuje, skutečně poskytlo,“ dodal Šír.

Spolupracovník ČT: Situace je kritická, ale stabilizovaná

„Rusové mají proti ukrajinské straně dost čerstvých sil, mají dost vojáků, aby se pravidelně střídali, na ukrajinské straně jsou jednotky na pozicích celé měsíce,“ říká spolupracovník ČT na Ukrajině Tomáš Vlach. Bachmut je podle něj výjimka, na místě bojují elitní jednotky a střídají se. „Vede se hlavně dělostřelecká válka, přestřelky jsou výjimečné, střílí se na 500 metrů a dál,“ dodává.

Podle ruských médií zasáhly do bojů na Ukrajině už i tanky Leopard, které před několika dny dodalo Polsko. „Leopardy jsou daleko lépe ovladatelné, dokáží couvat, jet velkou rychlostí dozadu. Tanky jsou sice útočné, ale mohou být užitečné i v obraně,“ připojuje z Ukrajiny Vlach.

Horizont ČT24: Tomáš Vlach o situaci na frontě (zdroj: ČT24)