TÉMA

Natalija Humenjuková

Ukrajinci vytlačili Rusy z některých pozic v Bachmutu, řekl velitel

Ukrajinské protiútoky vytlačily ruské síly z některých okupovaných pozic v Bachmutu v Doněcké oblasti, tvrdí velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Připouští zároveň, že situace ve městě, které se už řadu měsíců snaží dobýt ruská vojska, zůstává složitá. Rusko v noci na Ukrajinu útočilo raketami, zásahy hlásí například město Pavlohrad.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 21:25|

Několik ukrajinských jednotek operuje za Dněprem u Chersonu, píše ISW

Ukrajinské jednotky u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho levém (východním) břehu, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na ruské vojenské blogery. Ukrajinská strana zprávu nepotvrdila ani nevyvrátila.
23. 4. 2023|

Ukrajina bojuje o Kinburnskou kosu. Strategický výběžek by mohl otevřít cestu na Krym

Mluvčí ukrajinských jižních obranných sil Natalija Humenjuková potvrdila, že ukrajinská armáda provádí bez bližší specifikace vojenskou operaci v oblasti Kinburnské kosy. Ovládnutí strategického místa by umožnilo ukrajinským silám snadnější postup do levobřežní (východní) Chersonské oblasti a potenciálně také na Krym.
22. 11. 2022|

Jak Ukrajinci postupují, ruské represe rostou. Někteří okupanti se ale chtějí vzdát, řekla ČT Humenjuková

Ukrajinské síly postoupily na jižní frontě dle noční zprávy tamního velení o dvanáct kilometrů a znovudobyly přes 500 kilometrů čtverečních okupovaného území. Ukrajinští vojáci také osvobodili třináct osad, pět z nich považují za zajištěné a bezpečné. Spolupracovnici ČT Vitaliji Tokarčukové to řekla vedoucí koordinačního tiskového centra obranných sil jižní Ukrajiny Natalija Humenjuková. Podle ní některé ruské oddíly vyhledávají kontakt na ukrajinská vojska, aby se mohly vzdát a přejít do zajetí.
13. 9. 2022|