Několik ukrajinských jednotek operuje za Dněprem u Chersonu, píše ISW

Ukrajinské jednotky u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho levém (východním) břehu, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na ruské vojenské blogery. Ukrajinská strana zprávu nepotvrdila ani nevyvrátila.

Záběry zveřejněné ruským vojenským blogerem z 22. dubna ukazují, že ukrajinské síly si vytvořily pozice na břehu řeky Dněpr severně od města Olešky, které spojuje s Chersonem Antonivský most, a postoupily až k severnímu okraji osady na silnici E97.

Záběry dle ISW navíc naznačují, že ruské síly nemusí ovládat ostrovy v řekách Kinka a Čajka. Ruští vojenští blogeři ve čtvrtek a v sobotu tvrdili, že ukrajinské síly udržovaly pozice na levém, dosud Rusy okupovaném břehu, po celé týdny. Podle nich si vytvořily stabilní zásobovací linky a pravidelně provádějí bojové lety v oblasti, což údajně svědčí o nedostatku ruské kontroly nad oblastí.

Mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková zprávu nepotvrdila ani nevyvrátila a vyzvala k „informačnímu klidu“, aby byla zajištěna operační bezpečnost. „Chci, aby všichni pochopili, že překonat takovou překážku, jako je například Dněpr, je velmi obtížná práce — když frontová linie probíhá podél tak širokého a mohutného toku. Je třeba se obrnit trpělivostí,“ podotkla. 

Šéf okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo zprávu amerického institutu na Telegramu popřel. „Na levém (východním) břehu řeky Dněpr není žádné nepřátelské opěrné stanoviště, (… ) naše armáda toto území zcela kontroluje,“ napsal.

Ruské síly zase tvrdí, že ovládly další území v Bachmutu, kde pokračují ve snaze získat plnou kontrolu nad městem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Vojáci údajně zajistili další dva bloky v západních okresech Bachmutu a letecké jednotky poskytují posily na severu a jihu.