TÉMA

Olešky

Okupanti uzavřeli zatopené město na Dněpru, stovky obyvatel se pohřešují, tvrdí dobrovolníci

Ruská okupační správa uzavřela zatopené ukrajinské město Hola Prystaň na levém břehu Dněpru, tvrdí podle portálu Meduza dobrovolníci, kteří pomáhali místním obyvatelům během katastrofy po protržení Kachovské přehrady. Dobrovolníci uvádějí, že stovky obyvatel v zatopené oblasti se přitom pohřešují a že krok proruské správy by mohl souviset se snahou zakrýt vysoký počet obětí, uvedl zpravodajský kanál Agentstvo.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:07|

Evakuace nepřipadá v úvahu, z levého břehu Dněpru udělali Rusové vězení z vody

Ruské síly na okupovaném ukrajinském území nepomáhají obyvatelům vesnic a měst, které zaplavila voda z Kachovské přehrady. Na Ukrajince, kteří se do oblasti pokusili dostat, podle prezidenta Volodymyra Zelenského střílejí. Nadějí na záchranu uvězněných na střechách domů tak jsou jejich sousedi, kteří organizují dobrovolnickou pomoc. Ruská okupační správa nejprve problémy nepřiznávala, poté však i Moskvou dosazení úředníci označili situaci za tragickou.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 15:28|

Několik ukrajinských jednotek operuje za Dněprem u Chersonu, píše ISW

Ukrajinské jednotky u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho levém (východním) břehu, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na ruské vojenské blogery. Ukrajinská strana zprávu nepotvrdila ani nevyvrátila.
23. 4. 2023|