Ukrajina zahajuje protiofenzivu, naznačila náměstkyně ministra obrany

Ruské jednotky na Ukrajině dál útočí u měst Lyman, Bachmut, Avdijivka, Marjinka a Šachtarsk v Donbasu na východě země. Ukrajinský generální štáb informuje o tom, že nejtěžší boje se stále vedou o Bachmut, u něhož podle poradce ukrajinského prezidenta Michajla Podoljaka dochází k velkým ruským ztrátám. Ukrajina mobilizuje své síly v Záporoží, kde by se podle pozorovatelů mohlo schylovat k plánované jarní protiofenzivě.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (duben 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pondělí 1. května. Děkujeme za pozornost.

  • 20:54

    Papež František cestou z Maďarska novinářům řekl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska. Informuje o tom agentura AP.

  • 19:39

    Ukrajina bude bojkotovat nadcházející mistrovství světa v judu, na kterém mezinárodní federace IJF povolila start ruským a běloruským reprezentantům. O rozhodnutí informoval média trenér národního týmu Vitalij Dubrova.

Ruské síly už dobyly skoro 88 procent rozlohy Bachmutu, odhadují analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Upozornili také na tvrzení ruských blogerů, že žoldnéři z Wagnerovy skupiny ovládli čtvrť na severozápadě města, včetně městské nemocnice.

V celé zemi podle ukrajinského generálního štábu odrazili obránci během středy pětapadesát útoků a zvlášť u Bachmutu a Marjinky má docházet k velkým ztrátám na ruské straně. 

Ruské ztráty od začátku války odhadlo ukrajinské velení na 184 420 mužů, z toho 670 vojáků mělo zemřít během středy. Údaje o svých ztrátách Ukrajinci nezveřejňují. Podobná tvrzení znepřátelených stran však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. 

V souvislosti s boji o Bachmut poznamenal poradce ukrajinského prezidenta Michajlo Podoljak, že jejich pokračování má pro napadenou zemi strategický význam. „Ukrajina již více než devět měsíců omezuje útočný potenciál Ruska. Armáda ničí nejprofesionálnější jednotky nepřítele a narušuje klíčový plán Kremlu  – dosáhnout hranic Luhanské a Doněcké oblasti,“ napsal ve čtvrtek.  

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová také ve středu označila obranu tohoto úseku fronty v Donbasu na východě země za součást připravované ukrajinské protiofenzivy.

Ukrajinští vojáci v krytu na frontové linii v Bachmutu
Zdroj: Anna Kudriavtseva/Reuters

Zintenzivnění bojů na jihu Ukrajiny

Maljarová tento týden pro agenturu Ukrinform zmínila, že co se týče protiofenzivy, už „probíhají určité akce.“ Zdůraznila, že mobilizace sil k protiofenzivě zůstane tajnou informací a bude probíhat velmi komplexně v součinnosti obranných a útočních pozic. Dodala, že „nelze čekat na konkrétní datum, protože protiofenziva je dlouhodobý proces a teprve její vyvrcholení probíhá rychle. Nikdo ale nedokáže předpovědět, kdy k němu dojde“.

Slova, která naznačují přípravy na protiofenzivu, potvrzují i zprávy o zintenzivnění situace na jihu země, zvláště v Záporoží. Podle ukrajinského serveru Euromaidan Press, který cituje vojenského blogera Reporting from Ukraine, otevřely tamní jednotky několik dalších linií v jižní části fronty. 

Nejčerstvější zprávy podle vojenského blogu naznačují, že Ukrajinci prolomili ruskou obranu v zákopech před Novodanilivkou v Záporožské oblasti a z východu se přiblížili k obcím Nesterianka a Kopani. Podle exilového vedení okupovaného Melitopolu vyhlásili Rusové také urychlenou evakuaci ze všech pozic mezi městy Vasylivka a Tokmakem v obavě, že se tato oblast brzy stane bojištěm. 

Ukrajinská armáda podle této analýzy připravuje postup směrem k městu Orichiv, které leží zhruba sedmdesát kilometrů severně od Melitopolu. Podle ruských průzkumných zpráv se totiž ukrajinské jednotky snaží aktivně odminovávat přilehlé oblasti. K Orichivu také Ukrajinci přesunuli dvě útočné brigády.

Jih země v hledáčku Ruska

Britská vojenská rozvědka si v pravidelném přehledu také všímá úterního komuniké Kremlu o návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina na okupovaném území jižní Ukrajiny, konkrétně velitelství uskupení sil Dněpr. Šlo přitom o jednu z prvních zmínek o tomto uskupení.

Rusko používá termín uskupení sil specificky pro velkou, úkolově organizovanou operační jednotku. Na začátku invaze byly ruské síly organizovány do uskupení, z nichž každé bylo začleněno do svých domovských vojenských okruhů v Rusku, například šlo o západní a centrální skupinu sil. 

Existence zjevně nového uskupení Dněpr podle rozvědky naznačuje vývoj původní organizace ruských sil, a to pravděpodobně kvůli těžkým ztrátám. Úkolem uskupení Dněpr bude nejspíše bránit jižní sektor okupované zóny a zejména jihozápadní křídlo, vyznačené řekou Dněpr, které Ukrajinci říkají Dnipro.