Moskva viní Kyjev z diverze ve svém pohraničí, Ukrajina útok na ruské území popřela

Rusko tvrdí, že vojáci jeho národní gardy bojují s příslušníky dvou ukrajinských diverzních a průzkumných skupin, kteří pronikli do ruské pohraniční Brjanské oblasti. Kyjev útok na ruské území popřel. Podle videa na sociálních sítích se k odpovědnosti za akci přihlásila ruská protirežimní skupina Ruský dobrovolnický sbor. Pravost videa, stejně jako tvrzení stran, není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

Nejmenovaný zdroj z ruských silových složek podle ruské státní agentury TASS tvrdí, že „skupiny ukrajinských diverzantů pronikly do dvou vesnic, v jedné se zmocnili rukojmích z řad místních obyvatel. Gardisté svádějí s útočníky boj.“ Podle ruských médií jde o vesnice Ljubečany a Sušany.

Zdroj agentury dále tvrdí, že si boj vyžádal oběti a raněné mezi vesničany a že Ukrajinci se údajně mohli zmocnit až šesti rukojmích. Tajná služba FSB oznámila, že spolu s vojáky podniká opatření k likvidaci „ozbrojených ukrajinských nacionalistů“.

Gubernátor oblasti Alexandr Bogomaz uvedl, že ukrajinští záškodníci stříleli po jedoucím autě, jeden člověk byl zabit, dítě utrpělo zranění. Ve stejné oblasti útočil podle gubernátora ukrajinský dron a ves Lomakovka byla ostřelována z minometů.

Ruská média píší, že útočníci drží rukojmí ve vesnici Sušany, místní úřady to ale podle RBK popřely. Ruské telegramové kanály také tvrdily, že údajní záškodníci stříleli na školní autobus a zabili dítě, úřady v Brjanské oblasti to ale popřely s tím, že výuka v místě je distanční a školní autobusy nejezdí, napsala Ukrajinska pravda.

Ukrajina útok na ruském území popřela

Kyjev akci na ruském území popřel. „Neútočíme na ruské území, Ukrajina vede obrannou válku za osvobození svého území,“ napsal na Twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. V Rusku podle něj panuje „panika a rozklad“, které se odrážejí v rostoucím počtu útoků „neidentifikovaných létajících objektů“ na infrastrukturní objekty v hloubi Ruska. 

Podoljak označil akci za ruskou provokaci, stejně jako mluvčí ukrajinských pohraničníků Andrij Demčenko. O provokaci Moskvy psal také web RBK-Ukrajina. Výběr místa podle něj nebyl náhodný, obě vsi, kam údajně pronikla padesátka ukrajinských záškodníků, jsou u hranic s Ukrajinou.

Video tvrdí, že za akcí je ruská protirežimní skupina

Na sociálních sítích se objevilo video, na němž se k odpovědnosti přihlásili lidé ve vojenských uniformách, kteří tvrdí, že jsou členy Ruského dobrovolnického sboru. Jde o skupinu, která vznikla loni v létě a bojuje za Ukrajinu, píše Ukrajinska pravda.

Podle údajného vyjádření sboru na ruské území nepronikli žádní ukrajinští záškodníci, což je lež kremelské propagandy, ale jeho bojovníci, „aby ukázali krajanům, že mají naději a že svobodní ruští lidé se zbraní v ruce mohou bojovat proti režimu“. Jeden údajný bojovník sboru uvedl, že skupina přepadla dvě vozidla pěchoty a že zranění utrpěl jeden pohraničník. Popřel ale, že by někdo bral rukojmí, a uvedl, že „neviděl žádné zraněné děti“, napsala Ukrajinska pravda.

Web The Kyiv Independent upozorňuje, že pravost videa nelze ověřit, stejně jako to, kdy bylo natočeno. 

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov označil události v Brjanské oblasti za „konflikt mezi ruskými občany“ v rámci „naprosto nestabilní“ Ruské federace, zmítané obrovským množstvím vnitřních problémů. Prohlášení dobrovolnického sboru podle něj „svědčí o tom, že se nejspíše ruský lid začíná probouzet proti krvavé Putinově diktatuře“. Jusov připomněl prohlášení sboru, že nebojuje proti civilistům, ale výlučně proti Putinovu režimu a jeho slouhům.

Putin mluví o terorismu

Podle zpráv ruských médií se má pod vedením šéfa Kremlu Vladimira Putina sejít v pátek bezpečnostní rada, která sdružuje prezidentovy nejbližší spolupracovníky. 

Sám Putin prohlásil, že údajní ukrajinští diverzanti úmyslně stříleli po civilistech, což označil za „teroristický čin“ a „zločin“. Ocenil ruské vojáky a důstojníky za to, že ve „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině brání vlast „před neonacisty a teroristy“. Ve vystoupení odvysílaném ruskými televizemi také prohlásil, že „ukrajinští neonacisté a jejich páni neuspějí“, jakkoli Západ si nejspíše „dnešního zločinu“ ani nevšimne.

Zatímco ruská média spekulovala, zda se bezpečnostní rada již sešla, anebo kdy se sejde, Putinův mluvčí Dmitrij Peskov mezitím potvrdil, že vůdce zrušil čtvrteční cestu na Kavkaz a v Kremlu přijímá hlášení z místa o „teroristickém útoku“. Tvrdil, že schůzka bezpečnostní rady je naplánovaná na pátek 3. března.

Mluvčí neodpověděl na dotaz, zda by se kvůli incidentu mohl změnit status „speciální vojenské operace“, jak Kreml označuje válku proti Ukrajině. „Nevím, zatím nemohu říci,“ řekl Peskov.

Zpravodaj ČT v Moskvě Karel Rožánek uvedl, že tato akce je v Rusku zprávou číslo jedna, o které on-line informují prakticky všechna ruská média, televize odvysílala projev Putina. „Mluví se o tom, že FSB (ruská tajná služba) má oblast pod kontrolou a její lidé tam likvidují zanechaná výbušná zařízení po neznámých útočnících. O jejich osudu se ale nezmiňují,“ řekl zpravodaj. 

Komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák řekl, že v tuto chvíli není možné potvrdit ani vyvrátit některá z protichůdných tvrzení ruské a ukrajinské strany. „Bude třeba pár dní počkat, až se to celé rozklíčuje.“ On sám za velmi podstatné považuje to, že Putin kvůli zasedání bezpečnostní rady zrušil svou cestu na Kavkaz. 

Očekává, že v rétorické poloze ruský režim ještě přitvrdí, důležité ale bude, „jak to bude vypadat v poloze praktické“. Připomněl, že v kauze je zatím mnoho nejasného, stejně jako v kauze kolem údajného vážného poškození jednoho z devíti ruských radarových letadel A-50 na letišti u Minsku běloruskými partyzány.

Studio ČT24: Moskva hlásí boje v pohraniční Brjanské oblasti (zdroj: ČT24)

Dvořák však považuje za velmi nepravděpodobné, že by přímo na samotném ruském území působily nějaké „vyloženě diverzní, záškodnické či přímo partyzánské skupiny“. Poukázal v této souvislosti na fakt, že ruský politický život je „sešroubován natolik, že něco takového si moc neumím představit, minimálně v evropské části Ruské federace, která je velmi hustě obydlená a bezpečnostní síly mají vše pod kontrolou“. Jiná situace může však být podle něho třeba na Sibiři a dál. 

Pokud by za akcí stáli Ukrajinci, byla by pro ně dobrá jako „psychologický nástroj“. „Jakákoliv nepříjemnost, která se odehraje na ruském území, je na Ukrajině a u ukrajinského vedení vítaná,“ řekl Dvořák. Připomněl, že Ukrajina se nehlásila ani k útoku na Krymský most, který byl vážně poškozen.