TÉMA

Mychajlo Mychaklovyč Podoljak

Podle Orbána není Putin válečným zločincem. Budapešť lavíruje v konfliktu na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu připomněl, jak moc se jeho pohled na ruskou agresi proti Ukrajině liší od západních lídrů. V rozhovoru pro německý Bild řekl, že Vladimir Putin není válečný zločinec, Ukrajina už není suverénní stát a vojáci jí dojdou dřív než Rusku. Zopakoval, že chce hlavně mír. Vláda v Budapešti s Moskvou i přes invazi dál udržuje hospodářské a politické vztahy. Všechny sankce i pomoc napadené zemi ale nakonec vždy schválila.
28. 6. 2023|

Rusové Kachovskou přehradu odpálili na dálku, tvrdí Kyjev. Okolní obce jsou pod vodou

Kachovskou přehradu vyhodila do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda, uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s odvoláním na rozvědku. Ruské jednotky, které podle Kyjeva odpálily hráz na dálku, kontrolují stavidlo a v posledních týdnech nechaly vodní nádrž neobvykle vysoko naplnit. Část Chersonu i Nová Kachovka už jsou zaplavené, pod vodou jsou i další menší obce v okolí přehrady. Podle Kremlu nese veškerou odpovědnost Kyjev.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 20:24|

Únik amerických dokumentů nebude mít na ofenzivu vliv, říká Podoljak. Rusy viní z manipulace

Únik tajných dokumentů o rusko-ukrajinské válce, které podle západních médií pocházejí z Pentagonu, nebude mít na pohyby ukrajinských vojsk vliv. V rozhovoru pro ČT24 to prohlásil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Důvěryhodnost materiálů Kyjev zpochybňuje a situaci označuje za zpravodajskou hru protistrany – stejně ovšem hovoří i Moskva.
12. 4. 2023|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Putin byl podle Kremlu v Mariupolu. „Vrací se na místo svých zločinů,“ reagoval Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin podle informací Kremlu navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Přístav se stal symbolem ukrajinského odporu, než jej Rusko po tuhých bojích loni v květnu ovládlo. Putin měl do města přiletět vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. Kyjev na Putinovu cestu reagoval poznámkou, že se „zločinec vrací na místo svých zločinů“ s poukazem na masové hroby nalezené v okolí města. Některá média ale vyjádřila ohledně návštěvy Putina v Mariupolu pochyby.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 19:39|

Moskva viní Kyjev z diverze ve svém pohraničí, Ukrajina útok na ruské území popřela

Rusko tvrdí, že vojáci jeho národní gardy bojují s příslušníky dvou ukrajinských diverzních a průzkumných skupin, kteří pronikli do ruské pohraniční Brjanské oblasti. Kyjev útok na ruské území popřel. Podle videa na sociálních sítích se k odpovědnosti za akci přihlásila ruská protirežimní skupina Ruský dobrovolnický sbor. Pravost videa, stejně jako tvrzení stran, není možné bezprostředně nezávisle ověřit.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 18:50|

Putin obvinil Západ z rozpoutání války a pozastavil účast Ruska v jaderné smlouvě Nový START

Ruský diktátor Vladimir Putin ve svém tradičním projevu ke členům obou parlamentních komor opět obvinil z rozpoutání konfliktu na Ukrajině Západ. Šéf Kremlu prohlásil, že se Západ snažil Rusko zničit mimo jiné ekonomickými sankcemi a že dodával Ukrajině zbraně, zatímco Moskva se snažila válku zastavit. Oznámil také, že Rusko pozastavuje účast ve smlouvě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Ruské ministerstvo zahraničí ale ve svém prohlášení uvedlo, že země bude v zájmu zachování stability i nadále dodržovat limity vymezené ve smlouvě.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 20:18|