Únik amerických dokumentů nebude mít na ofenzivu vliv, říká Podoljak. Rusy viní z manipulace

Události: Mezinárodní reakce na únik amerických dokumentů (zdroj: ČT24)

Únik tajných dokumentů o rusko-ukrajinské válce, které podle západních médií pocházejí z Pentagonu, nebude mít na pohyby ukrajinských vojsk vliv. V rozhovoru pro ČT24 to prohlásil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Důvěryhodnost materiálů Kyjev zpochybňuje a situaci označuje za zpravodajskou hru protistrany – stejně ovšem hovoří i Moskva.

„Tyto dokumenty nemají vůbec žádný vztah k našim plánům protiofenzivy, ten ještě jednoduše neexistuje. My jsme ty materiály studovali a došli jsme k závěru, že to jsou spíš analytické dokumenty. Hovoří se tam o celkové situaci na Ukrajině, o dodávkách zbraní. Potom jsme si všimli, že pomocí Photoshopu byly tyto materiály upraveny tak, aby byly vhodné pro Ruskou federaci,“ řekl Mychajlo Podoljak.

„Jednoduše to odpovídá cíli Ruské federace. Chtějí minimalizovat údaje o dodávkách zbraní na Ukrajinu a prodat svému domácímu publiku, jak jsou chytří, že znají plány ukrajinské protiofenzivy,“ doplnil poradce.

Podle něj únik informací nebude mít žádný vliv na změnu plánů protiofenzivy, protože údajně zatím ani neexistují, Ukrajina se zatím soustředí na shromažďování vybavení a informací o situaci na ruské straně. „Až ten tlak bude vznikat, tak bude vycházet z konkrétní operativní situace,“ poznamenal Podoljak.

Stanice CNN ovšem přinesla informaci s odvoláním na svůj zdroj blízký ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že jeho administrativa již musela některé své vojenské plány upravit. 

Poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny o únicích materiálů o plánované ukrajinské protiofenzivě (zdroj: ČT24)

Oboustranné zpochybňování věrohodnosti dokumentů

Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova obsahují uniklé dokumenty jak pravdivé, tak nepravdivé informace. Reznikov to uvedl při své středeční návštěvě v Madridu a únik označil za informační operaci ve prospěch Ruska a jeho spojenců. Zároveň prohlásil, že i ta část údajů, která je ve spisech pravdivá, už není relevantní.

Také náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkovovšem ve středu podle agentury TASS varoval, že dokumenty by mohly být součástí informační operace. Na rozdíl od Reznikova se ale domnívá, že jejím cílem je Rusko poškodit.

„Vzhledem k tomu, že jsou USA stranou konfliktu a fakticky proti nám vedou hybridní válku, jsou možné takové prostředky, jak nepřítele – tedy Ruskou federaci – uvést v omyl. Nic netvrdím, jednoduše připouštím, že zde přicházejí v úvahu různé scénáře a modely,“ uvedl náměstek ruského šéfa diplomacie. Ve svém výroku zároveň označil Spojené státy za jednu ze stran konfliktu na Ukrajině, který před více než rokem rozpoutala Moskva.

Kreml také reagoval na informace o školitelích NATO na Ukrajině. „Dávno před tím, než se ty dokumenty objevily, jsme měli a stále máme informace o tom, že mnoho instruktorů a bojovníků ze států NATO včetně Británie se podílí na bojích (na Ukrajině),“ řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Zpravodaj ČT na Ukrajině David Miřejovský zmapoval reakci tamních médií na uniklé dokumenty. „Místní média nejčastěji píší o tom, že podle nich jde o jakousi akci ukrajinských zpravodajských služeb, které se snaží znejistit protivníka. Velká část ukrajinských komentátorů píše o tom, že je to nejspíš únik, který řídily samy Spojené státy po domluvě s Ukrajinci. Jiní mají za to, že dokumenty mohla vypustit sama Moskva, která podle nich má také velký zájem na znepřehlednění celé situace,“ poznamenal Miřejovský.

Reakce USA a Spojeného království

Americké bezpečnostní úřady a ministerstvo spravedlnosti nyní úniky vyšetřují a vyhodnocují potenciální škody na národní bezpečnosti a vztazích se spojenci a dalšími zeměmi včetně Ukrajiny.

„Rád bych zdůraznil, že únik těchto dokumentů představuje vážné riziko pro národní bezpečnost a má potenciál šířit dezinformace,“ poznamenal zástupce mluvčího Pentagonu Chris Meagher.

Britské ministerstvo obrany v úterý na Twitteru uvedlo, že v úniku údajných utajovaných amerických informací došlo k „závažné míře nepřesností“. „Čtenáři by měli být obezřetní, pokud jde o přijímání tvrzení, která mají potenciál šířit dezinformace, za bernou minci,“ prohlásilo ministerstvo. 

Reakce amerických spojenců

Agentura Reuters prověřila více než padesát dokumentů s označením „tajné“ a „přísně tajné“, které se poprvé objevily na sociálních sítích v březnu a údajně odhalují podrobnosti o zranitelnosti ukrajinské armády a informace o spojencích USA včetně Izraele, Turecka a Jižní Koreje.

„Ministerstva obrany obou zemí spolu ráno telefonicky komunikovala a mají na to stejný názor. Hodně uniklých informací je vykonstruovaných,“ řekl bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Kim Tae-hyo.

„Otázka udržení tajnosti informací je rozhodující pro rozvoj národních kapacit a pro důvěru mezi spojenci a partnery,“ poznamenal velitel australských ozbrojených sil Angus Campbell.