Ruským Bělgorodem otřásla exploze, podle Moskvy tam její stíhačka omylem shodila munici

Ruským městem Bělgorod ve čtvrtek večer otřásla velká exploze, která po sobě zanechala tři zraněné a škody v ulicích včetně dvacetimetrového kráteru. Uvedl to gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Z následného prohlášení ruského ministerstva obrany zveřejněného agenturou TASS vyplývá, že výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly. Úřady dalších dvou ruských oblastí – Brjanské a Kurské – informují o dopadech dronů.

„Dne 20. dubna 2023, okolo 22:15 moskevského času (21:15 SELČ), došlo při přeletu letounu Su-34 leteckých sil nad městem Bělgorod k abnormálnímu sestupu letecké munice,“ uvedlo ministerstvo obrany. Podle něj šlo o nouzové uvolnění munice.

O jakou munici se jednalo, neupřesnilo. V prohlášení uvedlo, že v důsledku incidentu byly poškozeny obytné budovy, obešel se ale bez obětí na životech. Podle dřívějších informací utrpěli zranění dva lidé, Gladkov později upřesnil, že zranění jsou tři. Záležitost vyšetřují příslušné úřady.

Podle Gladkova exploze způsobila na křižovatce v centrální části města velký kráter a poškodila okolní domy a několik zaparkovaných aut. Síla výbuchu také srazila elektrické vedení, na místě zasahovali záchranáři. Podle starosty Valentina Děmidova zničila exploze několik bytů.

Gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz mezitím uvedl, že ve městě Klincy spadl dron na obytnou budovu. „V důsledku útoku ukrajinských ozbrojených sil spadl ve městě Klincy bezpilotní letoun na obytný dům. Nejsou žádné oběti,“ napsal na sociální síti Telegram. Kyjev na obvinění nereagoval.

Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt zase informoval o údajném „útoku“ ukrajinského bezpilotního letounu na traktor. Ve čtvrtek večer podle něj „zaútočil bezpilotní letoun ukrajinských ozbrojených sil“ u obce Gujevo na traktor, který pracoval na místním opevnění, poškozena byla technika, řidič nebyl zraněn, uvedl na sociální síti Telegram. Kyjev na obvinění rovněž nereagoval.

Úřady u hranic hlásí ostřelování často

Brjanská, Bělgorodská i Kurská oblast se nacházejí u hranic s Ukrajinou, kterou Rusko vojensky napadlo loni v únoru, a oblastní úřady těchto regionů poměrně často hlásí ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na své území, ze kterých obvykle viní Ukrajinu. Kyjev se k úderům oficiálně nehlásí.

Gladkov v lednu podle agentury AFP řekl ruskému vůdci Vladimirovi Putinovi, že od začátku ruské invaze zemřelo v Bělgorodské oblasti 25 lidí a další desítky utrpěly zranění. Z jejich smrti obvinil ukrajinské ostřelování oblasti.

Ruské letouny provádějí pravidelné přelety nad Bělgorodem od loňského února, kdy Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi vůči sousední zemi. Loni v říjnu se ruský bombardér Su-34 zřítil na obytný dům v jihoruském městě Jejsk v Krasnodarském kraji, který se nachází u Azovského a Černého moře, přičemž zahynulo šestnáct lidí včetně dětí.