TÉMA

Krasnodarský kraj

Ukrajinci podle Kremlu útočili na Ruskem okupovaný Krym pomocí amerických střel

Ukrajina útočila na Ruskem okupovaný Krymský poloostrov střelami dlouhého doletu ATACMS, uvedl Kreml. Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev tvrdí, že zemřelo nejméně pět lidí a na 120 jich bylo zraněno. Ze zodpovědnosti za útok obvinilo ruské ministerstvo obrany primárně Spojené státy, které zbraně dodaly. Ukrajinská armáda zase hlásí ruský útok třemi raketami nad Kyjevskou oblastí.
23. 6. 2024Aktualizováno23. 6. 2024, 17:10|

Rusko hlásí masivní úder ukrajinských dronů

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek. Moskva rovněž uvedla, že zničila šest bezposádkových plavidel ukrajinského námořnictva v Černém moři. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk naopak informoval o sestřelení všech čtyř ruských řízených střel.
21. 6. 2024Aktualizováno21. 6. 2024, 11:12|

Rusko ostřelovalo Charkov, rakety za sebou zanechaly šest mrtvých

Ruské rakety zabily v noci na pátek v Charkově šest lidí a pětadvacet dalších zranily, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Předchozí zprávy uváděly pět zabitých. Ukrajinské úřady tvrdí, že Rusko útočilo na třech místech města a zasáhlo mimo jiné pětipatrový obytný dům. Úřady hlásí také ruský útok na Kyjev, kde střely zničily trafostanici. Rusko hovoří o ukrajinském útoku a zraněných v ropném závodě v Krasnodarské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Stockholmu podepsal bezpečnostní dohody se Švédskem, Norskem a Islandem.
31. 5. 2024Aktualizováno31. 5. 2024, 16:59|

Cíle okupantů na Krymu i přímo v Rusku se staly terčem rozsáhlého útoku, Moskva mluví o stovce dronů

Přístavní město Sevastopol na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu čelilo rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů, uvedly okupační úřady. Ukrajinské drony útočily podle ruských úřadů i na cíle přímo v Rusku – na přístavní město Novorossijsk, které je další základnou Černomořského loďstva, a na rafinerii v Tuapse. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad různými oblastmi bylo zneškodněno šest námořních a všech 102 vzdušných dronů. Telegramové kanály i místní úřady ale hovoří o škodách. Charkov zažil dosud nejdelší vzdušný poplach, trval přes šestnáct hodin.
17. 5. 2024Aktualizováno17. 5. 2024, 13:26|

Ukrajinský dron uletěl přes 1500 kilometrů, zasáhl rafinerii na Urale, tvrdí zdroje z Kyjeva

Ukrajinský dron zasáhl rafinerii v ruském Baškirsku na jižním Urale. Překonal při tom rekordních více než 1500 kilometrů, píše agentura Reuters s odkazem na své zdroje z ukrajinské bezpečnostní služby SBU. Ty potvrdily i útok ukrajinských bezpilotních strojů v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska. Správa Bělgorodské oblasti tvrdí, že po útoku dronů vyslaných z Ukrajiny je zraněno nejméně osm lidí. Ukrajinské úřady naopak uvedly, že jejich protivzdušná obrana sestřelila nad Oděskou oblastí 17 z dvaceti dronů vyslaných Ruskem.
9. 5. 2024|

Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 16:28|

Krymský most je silně poškozený, spekuluje se o ukrajinském námořním útoku

Krymský most, který spojuje Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se stal terčem útoku, při němž zemřeli dva lidé. Automobilová část je uzavřena, opravy mohou trvat měsíce. Moskva z ranního výbuchu obvinila Kyjev, ten se k útoku oficiálně nepřihlásil. Zástupce kanceláře Volodymyra Zelenského však uvedl, že nelegální stavby jsou jedním z vojenských cílů. Ukrajinská média i Rusové tvrdí, že most poškodily ukrajinské námořní drony. Okupační úřady prozatím obnovily železniční a lodní dopravu, v noci na úterý pak částečně i automobilovou přepravu.
17. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 05:14|

V rafinerii v ruském Krasnodarském kraji hořelo, Bělgorodská oblast hlásí ostřelování

V ropné rafinerii v ruském Krasnodarském kraji propukl požár, který podle předběžných dat způsobily bezpilotní letouny. Na platformě Telegram to tvrdí krasnodarský guvernér Veniamin Kondratěv. Tamní úřady později informovaly o pádu bezpilotního letounu na území nedalekého závodu na zpracování ropy Ilskij, který se podle nich obešel bez zraněných i škod. Guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že region čelil v noci na středu ostřelování. Podle agentury Reuters je to už potřetí tento týden. Evakuaci některých místních obyvatel, kteří žili u rusko-ukrajinské hranice, zachytil štáb ČT.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 19:45|

Na ropné rafinerie v Rusku zaútočily drony. Ukrajina odrazila nálety na Kyjev a Oděsu

Část ropné rafinerie v Krasnodarském kraji na jihu Ruska zachvátil požár poté, co ji zasáhl dron, uvedla ve čtvrtek agentura TASS s odvoláním na záchranáře. Další incident se odehrál v ropném závodě Novošachtinsku v Rostovském kraji na jihozápadě Ruska, kde podle agentury explodoval bezpilotní letoun. Zprávy o útocích bezpilotních letounů na různé ruské cíle přicházely i v minulých dnech. Nálety ve čtvrtek hlásí také Ukrajina, Rusko vyslalo drony na Kyjev a Oděskou oblast. Většinu z nich protiletecká obrana zlikvidovala.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 11:23|

Ruským Bělgorodem otřásla exploze, podle Moskvy tam její stíhačka omylem shodila munici

Ruským městem Bělgorod ve čtvrtek večer otřásla velká exploze, která po sobě zanechala tři zraněné a škody v ulicích včetně dvacetimetrového kráteru. Uvedl to gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Z následného prohlášení ruského ministerstva obrany zveřejněného agenturou TASS vyplývá, že výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly. Úřady dalších dvou ruských oblastí – Brjanské a Kurské – informují o dopadech dronů.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 11:23|

Prezident Zelenskyj tvrdí, že si Kyjev útok na Krymský most neobjednal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřel účast Kyjeva na výbuchu, který vážně poškodil Krymský most (označovaný také Kerčský), spojující Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským poloostrovem. V televizním rozhovoru naznačil, že v pozadí výbuchu mohla být rivalita mezi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva připsala explozi ukrajinské rozvědce.
20. 10. 2022|

Pád letadla na obytný dům v ruském Jejsku nepřežilo patnáct lidí

Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na patnáct. Dalších 28 lidí je zraněných, informovaly v úterý podle agentury TASS místní úřady. Předchozí bilance neštěstí činila 14 mrtvých a 19 zraněných. Záchranáři ukončili prohledávání trosek. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnější příčinou havárie letadla technická závada, uvedla agentura Interfax.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 21:35|

Za výbuchem na Krymském mostě stojí ukrajinská tajná služba, tvrdí The New York Times. Putin si myslí totéž

Sobotní explozi na Krymském mostě spojujícím anektovaný Krymský poloostrov s Ruskem zorganizovaly ukrajinské tajné služby. S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného ukrajinského představitele o tom informoval list The New York Times (NYT). Za viníka ukrajinskou rozvědku v neděli večer označil i ruský vůdce Vladimir Putin. Výbuch označil za teroristický čin. Rusko až dosud odpovědnost Ukrajině oficiálně nepřisoudilo. Kyjev sám se k zodpovědnosti nepřihlásil.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 20:13|

Rusko stáhlo přes deset tisíc vojáků do kasáren, částečně také od Ukrajiny

Rusko stáhlo do posádek stálého umístění přes 10 tisíc vojáků, kteří se zúčastnili měsíčního cvičení mimo jiné i v několika oblastech blízko Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na oznámení jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 22:39|

Ruské víno je na vzestupu. Míří s ním do Číny, Srbska i Francie

V Rusku se začíná razantně prosazovat pro něj nezvyklé nové odvětví – produkce značkových vín. Nové vinohrady se začaly na jihu země vysazovat teprve po roce 2000, ale od loňska už mají tamní vinaři i svoje chráněné geografické označení. Ročně dodají na domácí trh desítky milionů hektolitrů kvalitního vína.
15. 8. 2021|