Ruské rakety zabily v Oděse nejméně dvacet lidí a další desítky zranily. Po útoku okupantů jsou mrtví i ve Vinnycji

Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku Ruska na jihoukrajinskou Oděsu. Oznámil to předseda oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého dalších 75 lidí utrpělo zranění. Mezi mrtvými i zraněnými jsou rovněž příslušníci záchranných složek, kteří se vydali na místo na pomoc po prvním ruském úderu, po kterém pak následoval další. Ve středoukrajinské Vinnycké oblasti zabil útok okupantů dva lidi.

Rusové zasáhli civilní infrastrukturu, v důsledku čehož vypukl požár. Poté, co na místo dorazili příslušníci záchranných složek, udeřili Rusové podruhé a zabili zdravotníka a dalšího pracovníka Státní služby pro mimořádné situace, uvedl Kiper. Původně informoval o čtrnácti mrtvých, počet poté zvýšil na dvacet, dalších 75 lidí je zraněných, mezi nimi sedm záchranářů.

Přístavní metropole i celá Oděská oblast bude v sobotu držet den smutku. Prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil Rusku za úder jasnou odpověď. „Naše obranné síly jistě udělají všechno, aby zajistily, že ruští vrazi dostanou naši jasnou odpověď,“ uvedl podle Reuters Zelenskyj.

Rusové zaútočili na Oděsu raketami Iskander-M, které vypálili z okupovaného Krymu, uvedlo jižní uskupení ukrajinských sil. Podle něj úder zasáhl třípodlažní rekreační objekt, nejméně deset soukromých domů, čerpací stanici, plynovod, sanitky a hasičská vozidla. Kiper doplnil, že záchranné týmy stále prohledávají trosky. Řada lidí je podle něho v důsledku útoku bez elektřiny či plynu.

Rusko na Oděsu, významný černomořský přístav, útočí už od prvních chvil své plnohodnotné invaze z 24. února 2022. Minulý týden město zasáhly ruské střely v době návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise; ani jedna z delegací nebyla zraněna. Politici v Oděse mimo jiné navštívili obytný dům, který se stal cílem ruské armády na začátku března. Úder zabil dvanáct lidí.

Rusové zabíjeli i ve Vinnycji

Dva lidé zahynuli v pátek také ve středoukrajinském městě Vinnycja, kde podle předsedy oblastní správy Serhije Borzova Rusko zasáhlo obytný dům. Několik dalších lidí je zraněno. Na fotkách zveřejněných ukrajinskými úřady na Telegramu je vidět, jak hasiči ze sutin zdevastovaného domu vyprošťují zraněné.

Rusko v noci na pátek zaútočilo na Ukrajinu sedmi protileteckými střelami S-300 a S-400, které běžně používá k útokům na pozemní cíle, raketami Ch-59 a 27 bezpilotními letouny, uvedlo v prohlášení ukrajinské letectvo. Drony se podle něj podařilo sestřelit v Kirovohradské, Mykolajivské, Chersonské, Vinnycké a Kyjevské oblasti.

Následky ruského útoku ve městě Vinnycja
Zdroj: National Police of Ukraine/Handout via Reuters

HUR: Zasáhli jsme rafinerii v Kaluze

Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že její drony zasáhly ropnou rafinerii Pěrvyj Závod ve městě Kaluga jihozápadně od Moskvy. Zdroj v rozvědce, na který se odvolává web Ukrajinska pravda, uvedl, že Putinův režim využíval toto zařízení pro vojenské účely.

Útok v Kaluze dříve potvrdily i ruské úřady i místní úřady. Čtyři ukrajinské bezpilotní letouny ale podle nich zneškodnila protiletecká obrana, a nezpůsobily tak žádné škody ani si nevyžádaly oběti. Telegramový kanál Baza však uvedl, že na místě krátce hořelo.

Ukrajinská vojenská rozvědka dále tvrdí, že dva ruské regiony sousedící s Ukrajinou, Bělgorodská a Kurská oblast, se staly oblastmi, kde se aktivně bojuje. Podle mluvčího HUR Andrije Jusova v obou oblastech bojují ruští vzbouřenci.

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že v oblasti nejsou „žádné ukrajinské jednotky“. Ruské ministerstvo obrany uvádí, že Moskva za poslední tři dny odrazila několik přeshraničních výpadů bojovníků z Ukrajiny. Kyjev se podle Moskvy mimo jiné pokusil u hraniční vsi Kozinka v Bělgorodské oblasti vysadit vojáky vrtulníkem.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protiletecká obrana sestřelila sedm raket systému RM-70 Vampire české výroby vypálených směrem k Bělgorodské oblasti. S podobnými tvrzeními přišla Moskva už dříve, aniž by je doložila. Ruské kanály na Telegramu zveřejnily fotografie z Bělgorodu, na kterých hoří, píše BBC.

Dronové útoky a boje v ruském příhraničí

Jak Rusko, tak Ukrajina v posledních dnech hlásí rozsáhlé dronové nálety a útoky na své území. Údery, zejména ty ze strany Kyjeva, se vystupňovaly před prezidentskými „volbami“, které v pátek začaly v Rusku a potrvají do neděle. Moskva hlásí zejména útoky na ropná zařízení, mimo jiné v Rjazani, kde hořela největší rafinerie firmy Rosněfť.

Z ruské Bělgorodské oblasti přicházely ve čtvrtek po celý den zprávy o leteckých úderech a střetech na hranicích s Ukrajinou. Rusko je připisuje ukrajinským jednotkám, podle Kyjeva jsou ale za nimi ruští odpůrci Kremlu. „Jak tvrdí dobrovolníci a vzbouřenci, mluvíme o ruských občanech, kteří brání svá občanská práva před Putinovým režimem se zbraní v ruce, protože nemají jinou možnost,“ dodal v pátek mluvčí HUR Jusov.

V úterý ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny prohlásili, že se jim podařilo překonat hranici a ovládnout vesnici Ťotkino v ruské Kurské oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zamezilo pokusu ukrajinských vojáků proniknout přes ruskou hranici u vesnice Spodarjušino v Bělgorodské oblasti.