Po útoku na Oděsu se zřítila část budovy, zemřelo nejméně osm lidí. Výbuch otřásl i Petrohradem

Na ukrajinské město Oděsa v noci na sobotu zaútočily drony, v důsledku čehož se zřítila část několikapodlažního bytového domu. Nejméně osm lidí přišlo o život, včetně dvou malých dětí. Několik dalších je zraněno a pohřešováno. Úřady se obávají, že další obyvatelé domu jsou pod sutinami, informují ruskojazyčný server BBC a agentura Ukrinform. Exploze v sobotu ráno otřásla i ruským Petrohradem, poškodila dvě budovy. Podle portálu Fontanka tam do obytného domu narazil dron.

Počet obětí útoku na panelák v Oděse postupně stoupá – prvotní informace z místa hovořily o jednom mrtvém, zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín v poledne ve vysílání ČT24 upozornil, že mrtví jsou již čtyři lidé včetně malého dítěte. Stejné číslo udávala ve stejnou dobu i ukrajinská agentura Unian. Večer už počet potvrzených úmrtí stoupl na sedm, v neděli ráno pak na osm. Další obyvatelé domu jsou zranění.

„V současné době víme o osmi mrtvých. Tři muži ve věku 35, 40 a 54 let, dvě ženy ve věku 73 a 31 let a dvě děti,“ uvedl v neděli ráno šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper, podle něhož se nyní našlo i tělo další ženy, která ale ještě nebyla identifikována.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že mezi mrtvými jsou kojenec a dvouleté dítě. Mezi osmi zraněnými je pak tříletá holčička. Záchranáři pokračují v hledání dalších lidí pod troskami.

Rusové podle Dorazína na Oděsu útočí nejen proto, aby paralyzovali tamní přístavní infrastrukturu, ale rovněž proto, aby terorizovali a zastrašovali civilní obyvatelstvo. „Toto je zřejmě ten druhý případ, protože podle dostupných informací na sídlišti žádné vojenské objekty nebyly,“ podotkl zpravodaj.

„Nejméně dva lidé zahynuli, jejich těla vyprostili ze sutin záchranáři,“ napsal už ráno k incidentu v Oděse na sociální síti Telegram ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. „Hustě obydlená čtvrť. Je to prostě hrůza. Na místě pracují záchranáři, městská a pohotovostní služba. Odklízejí se trosky,“ informoval předtím starosta ukrajinského přístavního města Hennadij Truchanov.

Na záběrech z místa na sociálních sítích je vidět panelový dům, jehož několikapatrová boční část se zřítila.

Ukrajinské letectvo informovalo, že Rusko v noci na sobotu vyslalo na Ukrajinu 17 dronů, z nichž se jich 14 podařilo sestřelit. Na Oděskou oblast zaútočilo osm dronů, protiletecká obrana jich podle ukrajinské armády zničila sedm; osmý zasáhl devítipatrovou budovu.

Jednu oběť si vyžádal nálet bezpilotních letounů také v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Zahynul tam starší muž, když jeho dům zasáhl dron.

Rusko oznámení ukrajinských úřadů a armády nijak nekomentovalo. Zprávy o počtu vyslaných či zničených dronů nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Hlasitý třesk a rozbitá okna

Obyvatelé ruského Petrohradu brzy ráno hlásili záblesk, který zachytily i kamery ve městě, následovaný hlasitým třeskem. Na záběrech pořízených agenturou Reuters na místě je vidět poškozenou fasádu budovy, vysklená okna, poškozené balkony a zem posetou rozbitým sklem a sutinami.

„Nejdřív jsem uslyšela pískot, protože jsem zrovna otevřela okno, a pak následovalo prasknutí a plameny. Celý byt se naplnil kouřem,“ popsala situaci agentuře Reuters obyvatelka jednoho z poškozených domů, která se představila jako Jelena. Exploze podle ní nastala po 07:00 místního času (05:00 SEČ).

„Nejsou žádné oběti. Poškozeno bylo sklo na balkonech dvou domů. Obyvatelé zasažených bytů byli evakuováni,“ uvedl na síti Telegram petrohradský guvernér Alexandr Beglov, aniž se zmínil o původu exploze.

Následky výbuchu v Petrohradu
Zdroj: Reuters/Stringer

Portál Fontanka hovoří o jednom bezpilotním letounu, který narazil do druhého patra vícepodlažní budovy. Šest lidí muselo vyhledat lékařskou pomoc, napsal server.