Peníze české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu přibývají. Belgie přispěje 200 miliony eur

Belgický premiér Alexander De Croo oznámil, že jeho země vyčlení 200 milionů eur (asi 216 milionů dolarů) na iniciativu vedenou Českou republikou na nákup dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. Munice má pocházet ze zemí mimo EU. Český premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí uvedl, že iniciativu mu přislíbilo podpořit patnáct unijních zemí.

Myšlenku nakoupit ve třetích zemích stovky tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu bránící se už přes dva roky plnohodnotné ruské invazi poprvé veřejně oznámil český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Podle něj má Česko možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů ráže 122 milimetrů.

Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun). České úřady částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí je možné munici nakoupit.

Nejnověji se veřejně k iniciativě připojila Belgie. „Nikdy se nemůžeme srovnávat s oběťmi, které Ukrajina přináší každý den. Ale můžeme dát prezidentovi (Volodymyru Zelenskému) to, co žádá – tedy víc munice k odražení ruského agresora,“ napsal belgický premiér De Croo na síti X.

Zelenskyj Belgii za její krok poděkoval: „Takové rozhodné a včasné akce jsou přesně to, co potřebujeme, abychom ubránili svobodu na Ukrajině i v celé Evropě.“

Dalších sto milionů eur (asi 108 milionů dolarů) do iniciativy slíbilo vložit Nizozemsko. „Víme, že se Putin připravuje na dlouhou válku. Musíme nadále ukazovat, že stojíme pevně a že čas není na jeho straně,“ uvedl premiér Mark Rutte.

Přidá se i Francie

Plán na nákup munice ze třetích zemí už veřejně podpořila i Kanada nebo Francie. Ta přitom původně plán na nákup munice ze třetích zemí odmítala, chtěla podpořit domácí zbrojní výrobu. Na pondělním summitu k Ukrajině svolaném do Paříže ale prezident Emmanuel Macron oznámil, že jeho země je vůči českému plánu „zcela otevřena“.

„Český návrh je zcela v souladu s tím, co jsme dosud v oblasti dělostřelectva udělali. Požádali jsme i země, které nejsou členy EU, aby pomohly s řešením. Budeme se této iniciativy účastnit. Naším jediným cílem je efektivita,“ dodal.

Nákup a dodání munice by podle českého premiéra měly proběhnout v následujících „týdnech až měsících“.