TÉMA

Invaze Ruska na Ukrajinu

Summit EU se shodl na urychlení návratů neúspěšných žadatelů o azyl

K rychlému posílení vojenské podpory Ukrajiny, která se dál brání ozbrojené ruské agresi, vyzvali ve čtvrtek v Bruselu prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že většina z nich podpořila jeho takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. Česká muniční iniciativa bude pokračovat i v roce 2025. Účastníci setkání se také shodli na urychlení návratů neúspěšných žadatelů o azyl zpět do jejich zemí a vyzvali Evropskou komisi, aby v této věci urychleně představila příslušný legislativní návrh. Šéfka Komise Ursula von der Leyenová vzápětí prohlásila, že pravidla pro návraty budou předložena brzy.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|

Rusové zabili v Mykolajivu ženu a dvacítku lidí zranili

Nejméně jednu ženu zabil a dalších více než dvacet lidí zranil v noci na úterý ruský raketový útok na Mykolajiv na jihu Ukrajiny, oznámil předseda správy Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Stav některých zraněných je podle něj vážný.
15. 10. 2024Aktualizováno15. 10. 2024, 12:03|

Ukrajinská operace v Kurské oblasti Rusy šokovala, uvádí průzkum

Průnik ukrajinských jednotek do Kurské oblasti byl pro většinu Rusů čirým šokem – v průzkumu veřejného mínění to uvádí nezávislé analytické centrum Levada. Ukrajinská operace se uskutečnila před dvěma měsíci a ruské armádě se zatím nepodařilo protivníka vytlačit.
8. 10. 2024|

Ruská raketa podle Ukrajiny zabila v oděském přístavu člověka na civilní lodi

Ruské invazní jednotky zaútočily na přístavní infrastrukturu ukrajinské Oděsy balistickou střelou a zasáhly civilní loď Optima plující pod vlajkou Palau. Na Telegramu to napsal předseda správy Oděské oblasti Oleh Kiper s tím, že při útoku zemřel šedesátiletý Ukrajinec a pět cizinců utrpělo zranění. Rusko se nevyjádřilo. O víkendu zasáhlo Rusko podle Kyjeva civilní loď Paresa plovoucí pod vlajkou státu Svatý Kryštof a Nevis.
7. 10. 2024|

Ukrajinská armáda oznámila stažení z Vuhledaru

Ukrajinská armáda ve středu oznámila stažení svých vojáků z Vuhledaru, aby se tam vyhnula ruskému obklíčení, informují ukrajinská média s odvoláním na vojenské uskupení Chortycja. O dobytí východoukrajinského města invazními jednotkami už dříve hovořily neoficiální zdroje.
2. 10. 2024Aktualizováno2. 10. 2024, 22:19|

Kyjev šetří dosud největší případ, kdy podle něj Rusové postříleli ukrajinské zajatce

Ukrajinské úřady prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili šestnáct vzdávajících se ukrajinských vojáků, oznámili ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin a ombudsman Dmytro Lubinec. Odvolávají se mimo jiné na video kolující po sociálních sítích, které se však některá média rozhodla z etických důvodů nezveřejnit. Podle Kostina jde o dosud nejrozsáhlejší takový případ. Nově zveřejněná zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva potvrdila, že Rusové ukrajinské válečné zajatce systematicky mučí.
2. 10. 2024Aktualizováno2. 10. 2024, 15:45|

Rusové zabíjeli civilisty v Kryvém Rihu, Ukrajinci zasáhli dva významné muniční sklady a letiště

Ruský raketový útok na ukrajinské město Kryvyj Rih zabil nejméně tři lidi včetně dítěte, uvedly městské a oblastní úřady. V pátek večer zranil ruský úder na Charkov nejméně patnáct lidí. Naopak ukrajinské drony útočily v noci na sobotu na vojenské cíle v Rusku. Ve dvou regionech zasáhly dva muniční sklady, ve kterých se podle ukrajinského armádního generálního štábu nacházely tisíce tun munice včetně severokorejských raket. Podle zdrojů v tajné službě SBU zasáhly ukrajinské drony i ruské vojenské letiště v Kalužské oblasti.
21. 9. 2024Aktualizováno21. 9. 2024, 19:09|

Rusové zabili ve Lvově nejméně sedm lidí včetně dvou dětí, zasáhli historické centrum

Rusko v noci na středu opět útočilo drony i raketami na ukrajinská města. Okupanti napadli i západoukrajinský Lvov, kde zabili nejméně sedm lidí včetně dvou dětí. Dalších více než šedesát lidí zranili, informovaly tamní úřady. Poškozena byla mimo jiné více než padesátka domů v historickém centru. Město krátce po útoku navštívila předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V okupovaném Doněcku si naopak ukrajinské ostřelování vyžádalo nejméně tři mrtvé, uvedl Ruskem dosazený náčelník zmíněné oblasti Denis Pušilin. Informace nicméně nelze nezávisle ověřit.
4. 9. 2024Aktualizováno4. 9. 2024, 21:18|

Rusové poškodili napájení okupované Záporožské jaderné elektrárny, uvedl Enerhoatom

Tři lidé zemřeli při útocích, které Rusko v pondělí večer podniklo na ukrajinská města Záporoží a Dnipro. Informovaly o tom tamní úřady. Mezi mrtvými v Záporoží, kde byl zasažen hotel, je osmiletý chlapec. Jednoho člověka zabili Rusové v Chersonské oblasti. Další lidé v několika oblastech jsou zranění. Podle energetické společnosti Enerhoatom ruský útok poškodil jedno ze dvou vedení, na kterých je závislá okupovaná Záporožská jaderná elektrárna.
3. 9. 2024Aktualizováno3. 9. 2024, 12:12|

„Nemůžeme jen tak sedět, když zabírají naše území.“ BBC natáčela s ukrajinskými rekruty

Ukrajina se snaží vypořádat s obrovskou masou vojáků, které Rusko neustále vrhá na frontu. Snížila odvodový věk a zrychluje také harmonogram výcviku nových rekrutů. S některými z nich na několika blíže neurčených místech na severovýchodě Ukrajiny mluvili novináři stanice BBC.
2. 9. 2024|

Část ruských žoldáků se z Burkina Fasa přesunula do Kurské oblasti, tvrdí velitel

Část ruských žoldáků, kteří v Burkina Fasu podporují tamní vojenskou juntu, se kvůli ukrajinské operaci v ruské Kurské oblasti stáhla do ruského pohraničí. S odkazem na vyjádření velitele žoldáků v africké zemi Viktora Jermolajeva pro agenturu AFP to píše web The Moscow Times. Podle zdrojů AFP se do Ruska přesunula z Burkina Fasa asi třetina žoldáků.
2. 9. 2024|

Ruské útoky v Sumách a Charkově nepřežilo nejméně devět lidí

Rusové provedli vzdušný útok na severoukrajinské město Sumy, kde zasáhli průmyslový podnik a zabili nejméně dva lidi, uvedla tamní prokuratura. Dalších nejméně sedm lidí včetně dítěte nepřežilo ruský úder na rezidenční čtvrť v Charkově. Kromě dronů vystřelili okupanti v noci na Ukrajinu i balistickou střelu. Rusko tvrdí, že sestřelilo nad ruským územím a nelegálně anektovaným ukrajinským Krymem osmnáct dronů z Ukrajiny.
30. 8. 2024Aktualizováno30. 8. 2024, 23:31|

Rusové postupují k Pokrovsku. Jeho ztráta by byla jako pád „pevnosti“ Avdijivka

Ruské jednotky dosáhly významných taktických zisků u Pokrovsku ve východoukrajinské Doněcké oblasti, zatímco ukrajinské síly se podle některých zdrojů stáhly z určitých míst jihovýchodně od města, píše americký Institut pro studium války (ISW). Pokrovsk je významným dopravním uzlem, jehož ztráta by mohla Ukrajincům způsobit podobné komplikace jako pád Avdijivky, uvádí ukrajinský analytik Tatarigami. Podle listu The New York Times (NYT) je pro Rusko postup na Donbasu zřejmě důležitější než vyhnání Ukrajinců z Kurské oblasti.
28. 8. 2024Aktualizováno28. 8. 2024, 14:20|

Ukrajinci se snaží o vpád do Bělgorodské oblasti, tvrdí proruské zdroje

Proruské kanály na platformě Telegram tvrdí, že ukrajinská armáda se pokouší proniknout i do Bělgorodské oblasti. Region sousedí s Kurskou oblastí, kam pronikly ukrajinské jednotky začátkem srpna a od té doby její část okupují. Informace o tom, že se Ukrajinci snaží svou operaci rozšířit, se objevily už dříve.
27. 8. 2024Aktualizováno27. 8. 2024, 14:42|

Rusové útočili na Ukrajinu devadesátkou dronů či raket, zabíjeli v Kryvém Rihu a Záporoží

Rusové za pomoci dronů a střel v noci na úterý opět zaútočili na Ukrajinu. Ve městě Kryvyj Rih zasáhli hotel, kde zabili nejméně dva lidi a pět zranili. Další tři mrtvé a pět zraněných hlásí po ruských útocích i Záporožská oblast, nejméně dva mrtví jsou ve městě Záporoží. Rusko vypálilo na Ukrajinu přes devadesát dronů a raket, protivzdušná obrana zlikvidovala více než dvě třetiny z nich, uvedlo letectvo.
27. 8. 2024Aktualizováno27. 8. 2024, 12:52|

V Kurské oblasti „zmizel“ ruský pontonový most

V Kurské oblasti „zmizel“ jeden ze dvou pontonových mostů přes řeku Sejm, které Rusové postavili poté, co tam Ukrajinci začali ničit pevné mosty. Píše to na svém webu stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL). Ukrajinci v neděli podle ruských zdrojů zasáhli poslední ze tří pevných mostů, které přes řeku vedly. Rusové tak musejí spoléhat na pontonové mosty, aby nezůstali v místě odříznuti. Okupanti tvrdí, že dobyli obec Ňju-Jork v ukrajinské Doněcké oblasti. Ukrajinské vedení označuje za obtížnou situaci u Pokrovsku a Torecku.
20. 8. 2024Aktualizováno20. 8. 2024, 21:23|

Ukrajinci zasáhli v Kurské oblasti třetí důležitý most, Rusové postupují u Pokrovsku

Ukrajinská armáda podle ruských vojenských blogerů zničila v ruské Kurské oblasti třetí most přes řeku Sejm. Ukrajinské úřady se k tomu zatím nevyjádřily. Rusové v Kurské oblasti nasadili i vojáky Vzdušných a vesmírných sil, takzvanou hvězdnou pěchotu, napsal investigativní server Važnyje istoriji. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Ukrajinci ovládli na ruském území více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí. V ukrajinské Doněcké oblasti mezitím okupanti dál postupují k městu Pokrovsk, které vyhlásilo evakuaci.
19. 8. 2024Aktualizováno19. 8. 2024, 23:02|

Ukrajinci se tlačí i do Bělgorodské oblasti, Rusové k Pokrovsku

Ukrajinská ofenziva v ruském příhraničí, která začala minulý týden v Kurské oblasti, se rozšířila do sousední Bělgorodské oblasti, popsali podle listu The Washington Post (WP) ukrajinští vojáci. Podle nich probíhají v regionu ostré boje. V Bělgorodské oblasti vyhlásila Moskva federální nouzový stav. Stejné opatření platí i v Kurské oblasti. Na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny mezitím okupanti dál postupují směrem k Pokrovsku.
16. 8. 2024Aktualizováno16. 8. 2024, 19:28|

Plníme úkol, řekl o postupu v Kurské oblasti Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v ruské Kurské oblasti dál postupují a plně ovládly okresní město Sudža, sdělil velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který zveřejnil video z porady s generálem. Západoruská Bělgorodská oblast, která s Kurskou oblastí sousedí, ve středu vyhlásila nouzovou situaci na regionální úrovni, oznámil tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov.
14. 8. 2024Aktualizováno14. 8. 2024, 22:27|

Dronový útok Ruska patří k největším od začátku invaze, uvedl Kyjev

Rusko v noci na středu podniklo jeden z nejrozsáhlejších dronových útoků na Ukrajinu od začátku války, uvedlo ukrajinské letectvo, podle kterého Rusko vyslalo 89 bezpilotních letounů. Všechny drony podle vojáků sestřelila protivzdušná obrana. Zatím nejsou hlášeny žádné škody ani oběti, tyto informace ale ukrajinské úřady upřesňují.
31. 7. 2024Aktualizováno31. 7. 2024, 15:17|

„Viděl jsem záblesk a nechápal jsem,“ vzpomíná přeživší na masakr ukrajinských zajatců v Olenivce

Koncem července uplynou dva roky od výbuchu ve věznici v ukrajinské Olenivce. Zemřelo tam tehdy 53 ukrajinských válečných zajatců a další desítky utrpěly zranění. Rusko tvrdilo, že zařízení zasáhla raketa HIMARS vypálená ukrajinskými vojáky, což ale Kyjev odmítl, a také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva uvedl, že to neodpovídá jeho zjištění. Po dvou letech se někteří z přeživších rozhodli promluvit.
26. 7. 2024|

Rusové na frontě dál postupují. Dojde jim dech, zní z Kyjeva

Zatímco ukrajinská armáda musela v důsledku zpožděných dodávek západních zbraní či nedostatku personálu přejít na bojišti v minulých měsících do defenzivy, ruští okupanti převzali inciativu a zaznamenávají postup na mnoha místech fronty. Představitelé ukrajinské armády ale tvrdí, že jde jen o lokální úspěchy, kterých navíc agresor dosahuje za cenu příliš velkých ztrát, a že se situace brzy obrátí k lepšímu.
25. 7. 2024Aktualizováno25. 7. 2024, 22:34|

Bez světla a s poplachy, popisuje olympionik přípravu v Kyjevě. Jiní jsou v zákopech

Většina ukrajinských sportovců se na olympiádu v Paříži kvůli agresi Moskvy připravuje v zahraničí. Někteří mají obavy z napětí s ruskými soupeři. Už dřív na různých soutěžích hrozila ukrajinským sportovcům diskvalifikace třeba za to, že soupeři ze země agresora nepodali ruku. Do Paříže pojede 140 ukrajinských sportovců, což je nejméně v historii.
22. 7. 2024|

Bojujeme za právo na svou existenci, říká ukrajinská novinářka Musajevová

Ukrajina bojuje za právo na svou existenci, a proto nemůže přistoupit na ruské podmínky, řekla v Událostech, komentářích šéfredaktorka internetových novin Ukrajinska pravda Sevhil Musajevová. Přijetí ruských podmínek by mimo jiné znamenalo, že by se Ukrajina musela vzdát svého území, připomněla novinářka. Moskva používá zastrašování, aby donutila Kyjev k vyjednávání, přičemž součástí této strategie je podle Musajevové i nedávný útok na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě.
16. 7. 2024|