Rusové zabili v Mykolajivu ženu a dvacítku lidí zranili

Nejméně jednu ženu zabil a dalších více než dvacet lidí zranil v noci na úterý ruský raketový útok na Mykolajiv na jihu Ukrajiny, oznámil předseda správy Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Stav některých zraněných je podle něj vážný.

Kim uvedl, že ruské střely systému S-300 při útoku na město Mykolajiv poškodily infrastrukturní objekt, restauraci, obchody, obytné budovy a automobily. Útok dronů nedaleko Mykolajivu si podle něj nevyžádal žádné oběti.

Ruský útok způsobil ve městě tři požáry, dva z nich na ploše třicet a čtyři sta metrů čtverečních se už podařilo uhasit. Kromě toho zapálili Rusové také restaurační komplex a obchody na ploše čtrnáct set metrů čtverečních, likvidace tohoto požáru zřejmě stále pokračuje.

Starosta Mykolajivu Oleksandr Sjenkevyč v noci dvě minuty po půl třetí uvedl, že k výbuchům ve městě došlo ještě před vyhlášením vzdušného poplachu. „Záležitost vyšetřujeme,“ komentoval to starosta. Po dalších třech minutách informovalo o nebezpečí ukrajinské letectvo. Předseda oblastní správy Kim později oznámil, že Rusové zaútočili přibližně v půl třetí.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusové v noci na úterý zaútočili na Ukrajinu sedmi řízenými střelami ze systému S-300/S-400, dvěma střelami Ch-59 a 17 bojovými drony. Ukrajinská obrana sestřelila dvanáct bezpilotních letounů, čtyři stroje se ztratily pravděpodobně v důsledku rušení signálu a jeden byl v době zveřejnění zprávy nadále ve vzduchu.

Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že při náletu ukrajinského dronu byl zraněn jeden civilista, řidič nákladního vozidla, na které dron zaútočil. Gladkov rovněž obvinil ukrajinskou armádu z ostřelování vsi Krasnyj Okťabr, ve které palba poškodila osm aut.

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.