Rusové ovládli většinu Torecku a vytlačují Ukrajince v Kurské oblasti

Ukrajinští obránci už kontrolují jen necelou polovinu Torecku v Doněcké oblasti. Předseda tamní správy Vasyl Čynčyk potvrdil, že zbytek města ovládají okupační jednotky. Ve městě zůstává přes tisíc civilistů. Rusové tvrdí, že obsadili i menší vesnici na Donbase a dvě další v Kurské oblasti na západě Ruska, které v létě během překvapivého vpádu obsadili Ukrajinci. Kreml spustil v regionu novou protiofenzivu, napsal k vývoji v ruském pohraničí nezávislý server Meduza s tím, že Ukrajincům v oblasti hrozí obklíčení.

Tvrdé boje o Toreck pokračují. „Za posledních 24 hodin se Rusům nepodařilo postoupit. (Ukrajinští) vojáci vynakládají veškeré úsilí, aby nepřítel neuspěl (ve snaze dobýt město),“ prohlásil Čynčyk podle agentury Unian.

Ve městě na východě Ukrajiny stále ještě zůstává okolo 1150 civilistů, ale o přestávkách pouličních bojů se daří evakuovat jen jednotlivce. Před válkou zde žilo třicet tisíc lidí.

Toreck je frontovým městem už deset let, nachází se v blízkosti ukrajinských území, kterých se v roce 2014 zmocnili Ruskem koordinované síly. Od té doby se stal opěrným bodem ukrajinského opevnění. Pro Moskvu by dobytí města znamenalo přiblížení k cíli šéfa Kremlu Vladimira Putina, který chce plně ovládnout Donbas, upozorňuje agentura Reuters.

Podle ukrajinských vojenských analytiků by pád Torecku, jenž leží na kopci, umožnil Moskvě zablokovat klíčové logistické trasy spojující operační týl ukrajinských jednotek v oblasti s frontovými liniemi, včetně hlavní silnice z Pokrovsku do Kosťantynivky.

Úspěchy Rusů na Donbase

Ruským vojskům se podařilo dostat pod kontrolu také tři obce u města Myrnohrad v Doněcké oblasti: Mykolajivku, Krasnyj Jar a Krutyj Jar, informovala Ukrajinska pravda s odvoláním na analytiky projektu DeepState, který je pokládán za blízký ukrajinské armádě.

Myrnohrad se nachází asi sedm kilometrů od strategického města Pokrovsk, který je hlavním cílem nynější ruské ofenzivy v regionu.

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že ruské jednotky během týdne dobyly na východě Ukrajiny obce Zlota Nyva, Hrodivka, Bažane Druhe a Ostrivske u Kurachova, podobná tvrzení válčících stran však nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Současný rychlý postup ruských sil v oblasti, stejně jako dobytí významného města Vuhledar minulý týden, dokládá významnou převahu Moskvy v počtu vojáků i technice v době, kdy Ukrajina opakovaně žádá západní partnery o více zbraní a zatím marně také o zrušení limitů na jejich použití na území nepřítele.

Boje mezitím pokračují i na nebi. Ukrajinská obrana sestřelila v noci nad devíti oblastmi 29 z 66 ruských útočných dronů. Dalších 31 bezpilotních letounů se zřítilo v důsledku použití prostředků radioelektronického boje a dva odletěly zpět do Ruska, uvedlo ukrajinské letectvo.

Všechny drony mířící na Kyjev se podařilo zneškodnit, nálet trval podle ukrajinských médií tři hodiny. Síly Moskvy také odpálily na sousední zemi raketu Iskander-M a řízenou leteckou raketu Ch-31P.

Další civilní oběti v Oděse

Ruské balistické rakety zničily dvoupatrový dům v Oděse. V troskách zemřeli tři lidé, další žena podlehla zraněním po převozu do nemocnice, kam muselo zamířit ještě dalších deset zraněných. Podle vedoucího správy Oděské oblasti Oleha Kipera v zasaženém domě žili a pracovali civilisté.

Kiper rovněž informoval, že počet obětí středečního útoku na oděský přístav, který zasáhly ruské rakety, stoupl na devět poté, co v pátek ráno v nemocnici zemřel osmačtyřicetiletý muž. „Ruští teroristé během dvou dní zabili v Oděské oblasti 13 civilistů, převážně mladých lidí,“ napsal na Telegramu.

Následky ruského úderu v Oděse
Zdroj: Reuters/ Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region

Při ruském ostřelování vsi Kruhljakivka u Kupjansku přišla o život 64letá žena, sdělil odpoledne šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Ve vsi Kazača Lopaň při náletu ruského dronu přišel o život osmatřicetiletý muž, uvedla oblastní správa. V samotném Kupjansku byl podle Syněhubova při ruských útocích zraněn 77letý senior.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana během noci zničila nad pohraničními regiony deset ukrajinských dronů; čtyř nad Rostovskou, tři nad Bělgorodskou, dva nad Brjanskou a jeden dron nad Kurskou oblastí. Dříve o sestřelených dronech informovaly úřady v Rostovské a Brjanské oblasti, vše se podle nich obešlo bez obětí a raněných a škod na zemi, napsala agentura Interfax.

Ukrajincům v Kurské oblasti hrozí obklíčení

Moskva tvrdí, že se jí daří protiútok v Kurské oblasti, kam v létě vpadli Ukrajinci a podle Kyjeva obsadili desítky obcí. „Během týdne jednotky uskupení vojsk Sever pokračovaly v ničení jednotek ukrajinských sil v Kurské oblasti. V průběhu operace osvobodily obce Novaja Soročina a Pokrovskij,“ napsalo ruské ministerstvo obrany na Telegramu.

Nezávislý ruský server Meduza k tomu poznamenal, že ukrajinským silám v Kurské oblasti by v důsledku nové ruské ofenzivy na několika úsecích fronty mohlo hrozit obklíčení.

Neoficiální zpravodajský kanál ruského uskupení Sever na Telegramu tvrdí, že se jednotkám podařilo „prorazit ukrajinskou obranu, obsadit pět obcí a obklíčit přinejmenším dva prapory nepřítele, kterým odřízly zásobovací a ústupové cesty“. Kanál nicméně připustil, že Ukrajinci přesouvají na ohrožený úsek posily a boje pokračují.

Jiný kanál blízký ruskému ministerstvu obrany, Rybar, tvrdil, že ruská vojska ve čtvrtek večer přešla do útoku na několika úsecích v Koreněvském a Sudžském okrese Kurské oblasti a předsunuté jednotky dosáhly přinejmenším částečného průlomu ukrajinské obrany.

„Úspěch ruských vojsk v Koreněvském okresu může vést k obklíčení významné části ukrajinských sil, ale před tím je nutné dobýt ještě několik obcí, které nepřítel obsadil před poměrně dlouhou dobou a opevnil se v nich,“ napsal Rybar.

O ruském útoku informoval i ukrajinský projekt DeepState, který je pokládán za blízký ukrajinské armádě. Podle něj nepřítel pronikl skrz levé křídlo ukrajinských sil, a to ještě hlouběji, než tvrdí ruští blogeři: až k Novoivanovce v Sudžském okresu, kde ruský útok musely odrážet nejen prvoliniové jednotky, ale také dělostřelectvo a drony.

Ukrajinské síly podle mapy DeepState přišly o 38 kilometrů čtverečních dobytého ruského území, které se změnilo v „území nikoho“. Šlo o největší územní ztrátu v Kurské oblasti od poloviny září, podotkla Meduza. I analytici DeepState podle serveru varují před hrozbou obklíčení části ukrajinských sil v případě „opakování chyb“. Místo, kde tento scénář hrozí, projekt neupřesnil, Meduza jej odhadla na obec Olgovka.

Velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj dosud ruský útok v Kurské oblasti nekomentoval. Dříve uvedl, že Rusko do Kurské oblasti přemístilo na 50 tisíc vojáků, a to i z úseků fronty na jihovýchodě a východě Ukrajiny, což usnadnilo tamní obranu.

Načítání...