Ukrajinská operace v Kurské oblasti Rusy šokovala, uvádí průzkum

Události ČT: Průzkum o reakci Rusů na ukrajinskou operaci v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Průnik ukrajinských jednotek do Kurské oblasti byl pro většinu Rusů čirým šokem – v průzkumu veřejného mínění to uvádí nezávislé analytické centrum Levada. Ukrajinská operace se uskutečnila před dvěma měsíci a ruské armádě se zatím nepodařilo protivníka vytlačit.

Ukrajincům se v Kurské oblasti podle velení jejich armády podařilo zabrat více než tisíc kilometrů čtverečních území a desítky obcí včetně okresního města Sudža.

Moskva přiznala ztrátu 28 vesnic. Ruským jednotkám se podle tvrzení ministerstva obrany podařilo situaci stabilizovat a snaží se Ukrajince ze svého území vytlačit. „Protivník na naší části fronty se chtěl rozvinout, ale už ničeho nedosáhl. Měl velké ztráty,“ tvrdí Apti Alaudinov, velitel čečenských speciálních sil Achmat.

Vstup ukrajinských sil na ruské území byl pro ruské obyvatele nečekaný, ve společnosti zvýšil pocity úzkosti. „Snížil se pocit vyrovnanosti a dobré nálady, jak vyplývá z odpovědí. Zvýšily se napětí, strach a úzkost,“ upřesňuje ředitel analytického centra Levada Denis Volkov.

Volkov sleduje nálady ruské společnosti od roku 2007. Také pravidelně zkoumá postoj k ruské agresi proti Ukrajině. Armáda má podle něj stále podporu dvou třetin Rusů. „Naši respondenti vysvětlují, že podporují svoje. Koho dalšího podporovat, když ne naše proti cizím.“

Státní výzkumníci: Lidé se adaptují, věří ve vítězství

Podobná data uvádí i státem řízené Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění (VCIOM). „Vidíme, že se lidé velmi rychle adaptují na tyto situace. Chápou, že stejně nakonec vyhrajeme. Je to jedno. Zítra bude lépe než dnes,“ tvrdí jeho generální ředitel Valerij Fjodorov.

Podle něj ale ukrajinská operace u Kurska ovlivnila popularitu vůdce Vladimira Putina, i když stále zůstává vysoká. „Teď má v průměru podporu 72 nebo 73 procent. To je méně než před půlrokem, kdy ho podporovalo osmdesát procent lidí.“

Téměř polovina lidí v Rusku se podle průzkumu z letošního srpna stále obává další oficiální vlny mobilizace, a to i přesto, že Kreml opakovaně tvrdí, že se nic takového nechystá.

Rusko na podzim 2022 oficiálně vyhlásilo „částečnou mobilizaci,“ jejíž cíle po nějaké době označilo za splněné. Ukrajinská vojenská rozvědka i některá média či aktivisté v minulosti uvedli, že mobilizace v Rusku pokračuje dál, i když skrytě.