TÉMA

Vojenská operace

Izrael zintenzivnil operace v Chán Júnisu na jihu Gazy, armáda zasáhla desítky cílů

Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. Izraelská armáda zároveň podle Reuters zveřejnila závěry předběžného vyšetřování, podle nějž většina civilistů při čtvrtečním incidentu u humanitárního konvoje u města Gaza zemřela v tlačenici, ne kvůli střelbě do davu.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 14:26|

Izrael rozšířil pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, potvrdila armáda

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi v neděli potvrdil, že izraelské síly rozšiřují pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemní operace na severu regionu mezitím podle Haleviho pokračuje.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 20:59|

„Probuďme se, fakt si zaděláváme na vážný problém,“ říká Řehka o podporovatelích Hamásu v Evropě

Náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka v pondělním Interview ČT24 kromě pokračující invaze Ruska na Ukrajinu promluvil také o konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ten se naplno znovu rozhořel před měsícem, kdy extremisté z Pásma Gazy vtrhli na izraelské území, kde vraždili, mučili a unášeli civilisty. Podle Řehky Hamás představuje pro židovský stát existenční hrozbu, v této souvislosti mluví o boji „s čistokrevným zlem“.
7. 11. 2023|

Izrael poslal dron na radikální buňku v Palestině, tři lidé zemřeli

Izraelci pomocí dronu zaútočili na palestinskou radikální buňku na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle palestinské agentury WAFA při útoku zahynuli tři Palestinci. Terčem operace se stali útočníci, kteří předtím stříleli na kontrolním stanovišti poblíž Džanínu, uvedl izraelský list The Times of Israel s odvoláním na armádu a tajnou službu Šin Bet.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 23:37|

Po osvobození Chersonu se ukrajinští vojáci přiblížili Krymu. Získání poloostrova je podmínkou vítězství

Vítězstvím pro Ukrajinu bude osvobození všech Ruskem okupovaných území, opakuje Kyjev už řadu měsíců. Vedení Ukrajiny hodlá získat pod svou kontrolu také poloostrov Krym, který Rusko na základě zinscenovaného referenda nelegálně anektovalo v roce 2014. Po stažení ruských jednotek z Chersonu je tomuto cíli o krok blíže. Situace na Krymu však může být kvůli letům ruské nadvlády komplikovanější.
15. 11. 2022|

Úspěch na Ukrajině může Putina vést i k útoku proti NATO, řekl pro ČT Chodorkovskij

Někdejší nejbohatší ruský podnikatel Michail Chodorkovskij označil válku na Ukrajině za zločin a varuje před tím, že i případné ruské vítězství může Vladimira Putina přivést k rozpoutání globálního konfliktu. Bývalý oligarcha a současný kremelský kritik, který žije v britském exilu, to prohlásil v exkluzivním interview pro Události, komentáře. Rozhovor s ním vedl Jakub Železný.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 23:23|