Ukrajinci postupují v Kurské oblasti v novém směru, uvádějí analytici

Ukrajinští vojáci postupují v ruské Kurské oblasti v novém směru, píše web magazínu Forbes. Podle něj vstoupili do obce Vesjoloje západně od dosud okupovaného území. O tom, že Ukrajinci operují v obci Vesjoloje, informuje i Institut pro studium války (ISW), zároveň ale zmiňuje i ruské, dosud nepotvrzené tvrzení, podle nějž Ukrajinci nad vesnicí kontrolu zase ztratili. Ukrajinci pokračují v ofenzivě i na dalších místech Kurské oblasti, zisky v regionu zaznamenali také Rusové, dodal ISW.

Ukrajinci podle analytiků zaznamenali zisky v Gluškovském okrese na západě Kurské oblasti. Forbes píše, že prolomili ruskou obranu u hranice blízko vsi Novyj Puť, která se nachází asi dvaatřicet kilometrů západně od jimi dosud okupovaného ruského území.

Poté postupovali na sever k obci Vesjoloje, do které podle Forbesu nejpozději v sobotu vstoupili, a v neděli pak zasáhli tamní ruské pozice.

Ruská posádka u obce Vesjoloje údajně zahrnuje velké množství špatně vycvičených mladých branců, kteří byli odvedeni na pouhý rok vojenské služby a podle politiky Kremlu by se neměli vůbec účastnit bojů, dodává web. „Naše kontakty hodnotí situaci jako vážnou,“ poznamenal podle Forbesu jeden ruský blogger.

Ukrajinci postoupili i podle ISW

O ukrajinském postupu v Gluškovském okrese píší v posledních dnech i analytici ISW. Geolokalizované záběry z pátku podle nich ukázaly, že Ukrajinci operují v obci Vesjoloje, a jeden z ruských blogerů podle nich potvrdil, že Ukrajinci obec ovládli.

V neděli ruští blogeři tvrdili, že Moskva obec získala znovu pod kontrolu, ISW ale napsal, že není schopen toto tvrzení potvrdit. Zároveň podle něj ruské zdroje tvrdí, že Ukrajinci pokračují v operacích na jižním předměstí Vesjolova.

ISW dále s odkazem na ruské blogery uvádí, že ukrajinské síly postupovaly i směrem k jihovýchodnímu předměstí Volfina, které leží jihozápadně od Vesjolova, a pokračovaly v útočných operacích i poblíž Nového Puťu a obce Medvěžje jihovýchodně od Vesjolova.

Ukrajinské síly také podle ruských zdrojů pokračovaly o víkendu v útočných operacích v jimi okupované části Kurské oblasti východně od výše zmíněných výbojů, konkrétně u Ljubimovky jihovýchodně od Koreněva a poblíž obce Malaja Loknja severně od obsazeného okresního města Sudža.

Zisky zaznamenali i Rusové

V Kurské oblasti zaznamenali v posledních dnech zisky i Rusové, dodal ISW. Podle geolokalizovaných záběrů postupovali jižně od Koreněva a západně od Ljubimovky a ruské zdroje tvrdí, že získali vesnici Borki jihovýchodně od Sudži.

Ruské síly dále údajně operují ve Snagosti jižně od Koreněva a údajně útočí na ukrajinské síly poblíž Darina jihovýchodně od Koreněva, napsali analytici.