Rusové poškodili napájení okupované Záporožské jaderné elektrárny, uvedl Enerhoatom

Tři lidé zemřeli při útocích, které Rusko v pondělí večer podniklo na ukrajinská města Záporoží a Dnipro. Informovaly o tom tamní úřady. Mezi mrtvými v Záporoží, kde byl zasažen hotel, je osmiletý chlapec. Jednoho člověka zabili Rusové v Chersonské oblasti. Další lidé v několika oblastech jsou zranění. Podle energetické společnosti Enerhoatom ruský útok poškodil jedno ze dvou vedení, na kterých je závislá okupovaná Záporožská jaderná elektrárna.

Šéf vojenské správy Záporožské oblasti Ivan Fedorov na Telegramu napsal, že v pondělí okolo 23:00 Záporoží ostřelovala ruská armáda. „Dva lidé bohužel zahynuli, jedním z nich byl osmiletý chlapec. Další dva utrpěli zranění,“ upřesnil Fedorov s tím, že jednou ze zraněných je dvanáctiletá dívka a lékaři bojují o její život. Při útoku byla částečně zničena jedna budova. Tlaková vlna a úlomky poškodily i okolní zástavbu.

Ukrajinská média později napsala, že útok zasáhl hotel a oběťmi jsou čtyři členové jedné rodiny. Zemřela osmatřicetiletá matka a její osmiletý syn, dvanáctiletá dcera a otec dětí jsou vážně zranění.

Ruský útok také poškodil jedno ze dvou vnějších nadzemních vedení, kterými získává energii z ukrajinské sítě okupovaná Záporožská jaderná elektrárna, tvrdí ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom. „V případě poškození druhého vedení dojde k mimořádné události v důsledku ztráty externího napájení čerpadel, která chladí aktivní zóny reaktorů a bazény se sklady paliva,“ varovala firma.

V Dnipru podle šéfa správy Dněpropetrovské oblasti Serhije Lysaka při ruském raketovém útoku, který se odehrál rovněž v pondělí večer, přišel o život jeden člověk a další tři utrpěli zranění. Lidé, kteří bydlí v okolí zasaženého místa, podle ruskojazyčné služby BBC vypověděli, že tlaková vlna vyrazila okna i okenní rámy. Jistá žena popsala, že ji to odhodilo z balkonu až ke dveřím kuchyně. BBC podotýká, že ukrajinské úřady neinformovaly, co bylo konkrétně cílem ruského útoku v Dnipru.

Útok na železnici

Rusko také v noci masivně útočilo na železniční infrastrukturu a vlaky v Dněpropetrovské a Sumské oblasti, sdělila dopravní společnost Ukrzaliznycja. V pondělí večer zasáhlo depo v Pokrovsku, odkud odjíždějí evakuační vlaky, a zranilo tamního pracovníka a jeho ženu.

Podle ukrajinských médií se výbuchy v noci na úterý ozývaly také v Černihivu na severu země nebo v okolí Charkova. V Kyjevě platil protiletecký poplach kvůli příletu ruských útočných dronů.

Expert Jan Šír o aktuální situaci na Ukrajině (3. září 2024) (zdroj: ČT24)

Ruská armáda dále zaútočila na vesnici Sadove v Chersonské oblasti. Zemřel jeden člověk a další utrpěl zranění, sdělil šéf místní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu třemi balistickými střelami Iskander-M/KN-23, jednou řízenou střelou Ch-59/69 a 35 bezpilotními letouny Šáhed, sdělilo ukrajinské letectvo. Protivzdušné obraně se podle něj podařilo 27 dronů sestřelit, šest jich ztratila z radaru a dva mířily k ruské Bělgorodské oblasti a okupované části Doněcké oblasti na Ukrajině.

Analytici: Obklíčení hrozí Vuhledaru i vojákům u Pokrovsku

Rusové dále postupují na donbaské frontě, tvrdí analytici z projektu DeepState, který je považován za blízký ukrajinské armádě. Podle nich se okupantům daří ve směru na Toreck a pokoušejí se obklíčit Vuhledar.

Magazín Forbes uvádí, že podle některých ukrajinských zdrojů sice ruský postup mírně zpomalil, stovkám ukrajinských vojáků ale hrozí, že se dostanou do obklíčení jižně od Pokrovsku.