Rusové zabíjeli civilisty v Kryvém Rihu, Ukrajinci zasáhli dva významné muniční sklady a letiště

Ruský raketový útok na ukrajinské město Kryvyj Rih zabil nejméně tři lidi včetně dítěte, uvedly městské a oblastní úřady. V pátek večer zranil ruský úder na Charkov nejméně patnáct lidí. Naopak ukrajinské drony útočily v noci na sobotu na vojenské cíle v Rusku. Ve dvou regionech zasáhly dva muniční sklady, ve kterých se podle ukrajinského armádního generálního štábu nacházely tisíce tun munice včetně severokorejských raket. Podle zdrojů v tajné službě SBU zasáhly ukrajinské drony i ruské vojenské letiště v Kalužské oblasti.

Rezidenční čtvrť ve městě Kryvyj Rih, které leží v Dněpropetrovské oblasti, podle ukrajinských úřadů zasáhla ruská raketa, která zničila dva domy a kolem dvaceti dalších poškodila. Zabila dvanáctiletého chlapce a dvě ženy ve věku 75 a 79 let. Zranění utrpěli tři další lidé, včetně sedmnáctiletého mladíka. Všichni jsou v nemocnici se středně těžkými poraněními.

Terčem opakovaných ruských útoků se za posledních dvacet čtyři hodin stal Charkov. Tři naváděné ruské bomby tam v pátek večer zasáhly tři městské čtvrti. Nejméně patnáct lidí utrpělo zranění, mezi nimi je několik dětí, informovali regionální prokuratura a starosta města.

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Sybiha napsal v sobotu na síti X, že Rusko podle ukrajinských zpravodajských služeb plánuje před příchodem zimy útoky na ukrajinskou jadernou energetiku. Zároveň vyzval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (IAEA) a spojence k vytvoření stálých monitorovacích misí v ukrajinských jaderných elektrárnách. „Týká se to zejména otevřených rozvodných zařízení v jaderných elektrárnách a rozvodných stanicích, která jsou klíčová pro bezpečný provoz jaderné energetiky,“ dodal.

Ukrajinci zasáhli sklad se severokorejskými raketami

Zatímco Rusové útočili na civilisty, Ukrajinci podnikli v noci na sobotu dronový útok na vojenské cíle v Rusku. Moskva tvrdí, že její síly v noci zachytily 101 ukrajinských dronů nad celkem osmi regiony, přičemž nejvíce – 53 – jich podle tvrzení ministerstva obrany zničily nad Brjanskou oblastí, která sousedí s Ukrajinou. O následcích se resort jako obvykle nezmínil.

Ukrajinská média však s odkazem na jiné ruské oficiální a telegramové zdroje píší, že útok způsobil výbuchy v muničním skladu v Krasnodarském kraji. Podle agentury Reuters bylo v regionu evakuováno nejméně dvanáct set lidí.

Gubernátor kraje Veniamin Kondratěv tvrdí, že padající trosky sestřelených dronů způsobily požár a exploze výbušnin, kvůli čemuž úřady evakuují lidi žijící blízko místa výbuchu. Kondratěv neuvedl, o který areál se jedná, podle ruských telegramových kanálů jde o muniční sklad v obci Kamennyj v tichoreckém okrese.

Šéf ukrajinského státního Centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko uvedl, že u Tichorecku bylo „demilitarizováno“ skladiště, kde se nacházely severokorejské rakety KN23, dělostřelecké granáty či munice pro raketomety Smerč.

O tom, že Rusové ve skladu v tichoreckém okrese skladovali severokorejské rakety, psal dříve i list The Washington Post a nyní také ukrajinský analytický web Defense Express. Podle něj se základna nachází asi tři kilometry od frontové linie a zřejmě hraje důležitou roli pro jižní a východní skupiny ruských jednotek, protože okupanti zde v loňském a letošním roce systematicky zvyšovali počet úložišť. Analytici se proto domnívají, že by množství zde schraňovaných zbraní mohlo být relativně vyšší.

Ukrajinský armádní generální štáb uvedl, že základna u Tichorecku patří mezi tři největší sklady munice okupantů a je jednou z nejdůležitějších v logistickém systému ruské armády. Nacházelo se v ní nejméně dva tisíce tun munice včetně té z KLDR, tvrdí štáb. Zasažena byla podle něj také radarová stanice Podljot, jejímž úkolem je detekovat vzdušné cíle blízko skladiště.

Významné požáry na základně u Tichorecku potvrdily také data NASA, uvádějí ukrajinský analytik Tatarigami i analytický účet Tendar. Oba dodávají, že data NASA ukazují rovněž na požár na přilehlém letišti.

V Rusku hoří i další sklad munice a letiště

Cílem útoku ukrajinských dronů se stal i muniční sklad v obci Oktjabrskij v ruské Tverské oblasti, dodávají ukrajinská média rovněž s odvoláním na ruské oficiální i telegramové zdroje. Úřady po útoku zavřely část dálnice a evakuovaly železniční stanici asi jedenáct kilometrů od obce.

Defense Express dodal, že tento sklad se nachází pouhých šestnáct kilometrů od velkého skladiště u města Toropec, které Ukrajinci zasáhli dříve tento týden, a zhruba 450 kilometrů od ukrajinských hranic.

Web Ukrajinska pravda píše s odkazem na zdroje v tajné službě SBU, že v tomto muničním skladu schraňovali Rusové munici pro dělostřelectvo i do raketových systémů Iskander a Točka-U. Po dronovém náletu se v areálu ozvaly výbuchy a vypuklo pět požárů, tvrdí tyto zdroje.

Stejné zdroje dále tvrdí, že kromě dvou ruských muničních skladů zasáhly drony SBU také vojenské letiště Šajkovka v ruské Kalužské oblasti, kde jsou umístěny strategické bombardéry Tu-22M, jež okupanti pravidelně využívají k útokům na Ukrajinu.

Ničivý útok na důležitý sklad munice ruské armády ve městě Toropec v Tverské oblasti bude mít vliv na ruské pozemní operace, uvedla v sobotu ve své pravidelné zprávě britská vojenská rozvědka. „Ačkoliv je sklad v Toropci součástí širší dodavatelské sítě, jeho zničení s vysokou pravděpodobností naruší ruské pozemní operace, zejména ty v Kurské oblasti,“ sdělila.

„Je vysoce pravděpodobné, že kvůli špatnému uskladnění byla munice zranitelná vůči útokům dronů a to pak vedlo k řetězové reakci výbuchů uvnitř systému bunkrů,“ popsala britská vojenská rozvědka. V důsledku těchto explozí bylo podle ní zničeno obrovské množství munice.