Exploze velkého ruského skladu raket a bomb zachytily i seismografy

Ukrajinský dronový útok zničil ve městě Toropec v ruské Tverské oblasti sklad se střelami Iskander, Točka-U, řízenými leteckými bombami a dělostřeleckou municí, řekl několika ukrajinským a mezinárodním médiím nejmenovaný zdroj z ukrajinské tajné služby SBU. Ruské úřady dříve oznámily částečnou evakuaci třináctitisícového města. Regionální činitelé informují pouze o útoku ukrajinských bezpilotních letounů a o požáru. Toropec leží několik set kilometrů severozápadně od Moskvy, nedaleko hranic s Běloruskem.

Na ruský sklad v Toropci zaútočily drony SBU, vojenské rozvědky HUR a ukrajinských sil pro speciální operace, řekl agentuře Reuters, ruskojazyčné službě BBC, serveru Ukrajinska pravda nebo agentuře Ukrinform nejmenovaný zdroj z SBU. Ruské ministerstvo obrany tam podle něj skladovalo střely pro systémy Iskander, Točka-U, naváděné letecké pumy KAB nebo dělostřeleckou munici, které ruská armáda používá ve svém tažení proti Ukrajině.

Po příletu ukrajinských dronů začaly mohutné detonace, dodal zdroj. Silné exploze v Toropci jsou pozorovatelný fakt, ale další podrobnosti nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit, podotkla BBC na svém ruskojazyčném webu.

O útoku na muniční sklad píše například ruský telegramový kanál Astra s odvoláním na svědectví místních obyvatel, který rovněž zveřejnil noční záběry, na kterých jsou vidět a slyšet vzdálené exploze a požáry. Podle ruské státní tiskové agentury RIA Novosti z roku 2018 budovalo Rusko v Toropci místo pro skladování raket, munice a výbušnin, píše Reuters.

Gubernátor regionu Igor Rudeňa podle serveru Meduza uvedl, že oblast v noci napadly ukrajinské drony a v důsledku pádu jejich trosek vypukl požár. Městská správa mezitím nařídila částečnou evakuaci obyvatel do sousedního města, píše ruská služba BBC.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o sestřelení 54 ukrajinských dronů nad pěti ruskými regiony, o Tverské oblasti se nezmínilo. Ruští představitelé zřídka zveřejňují plný rozsah škod způsobených ukrajinskými útoky.

Správa Zapadodvinského okresu Tverské oblasti později podle Reuters ohlásila výpadky v dodávkách elektřiny. Důvod neuvedla. Místní školy přešly na on-line výuku. Tento region sousedí s okresem, kde leží Toropec. Zprávy se zatím nezmiňují o případných obětech nebo zraněných.

Senzory zaznamenaly otřesy

Reuters upozorňuje, že některé stanice monitorující zemětřesení zaznamenaly otřesy, které senzory vyhodnotily jako slabší zemětřesení v Tverské oblasti.

Služba amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která monitoruje požáry na Zemi přes satelity, detekovala východně od Toropce velké ohnisko požárů.

Kyjev se k útoku oficiálně nepřihlásil. Dříve uvedl, že ukrajinské údery na Rusko jsou zaměřeny na vojenskou, energetickou a dopravní infrastrukturu, která je klíčová pro válečné úsilí Moskvy v jejím tažení na Ukrajině.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na Telegramu zveřejnil video, které se šíří po sociálních sítích a má zachycovat záběry explozí v regionu, a doprovodil ho poznámkou: „Demilitarizace Ruska je nezbytná k ukončení teroru.“ Narážel tak zřejmě na tvrzení Moskvy, která svou nevyprovokovanou agresi vůči Ukrajině oficiálně zdůvodňuje smyšlenou potřebou napadenou zemi „denacifikovat a demilitarizovat“.