Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města

Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.

Na Ruskem ovládaném Krymu hoří podle okupační správy muniční sklad. Podle telegramového kanálu Krymský vítr, na nějž odkázala BBC, místní obyvatelé hlásili tři zásahy muničního skladu poblíž cvičiště raketami nebo drony. Z tohoto cvičiště je k nejbližší frontové linii asi 230 kilometrů, uvedla BBC. Ruskojazyčný servis BBC zveřejnil odkaz na videa na Telegramu. Dle britského servisu trvají výbuchy v muničním skladu v Isljamtereckém okrese již několik hodin.

Ruské úřady dosud příčinu požáru neoznámily a tvrdí, že si nevyžádal žádné raněné ani oběti. „Výbuchy pokračují,“ řekl televizi Rossija 24 předseda krymského sněmu Vladimir Konstantinov.

„Nikdo nebyl zraněn. Evakuovaní dostávají pomoc, ve střediscích je k dispozici vše potřebné. Následky budou odstraněny co nejdříve,“ tvrdí okupační správce poloostrova Sergej Aksjonov.

Evakuováni jsou obyvatelé čtyř vesnic, dohromady 2225 lidí, kteří budou mimo domov přibližně 24 hodin, napsal na svém webu ruský deník Kommersant s odvoláním na informace z Aksjonova úřadu.

Kvůli požáru je uzavřená dálnice Tavrida, která má zajistit lepší spojení anektovaného poloostrova s Ruskem. Aksjonov na Telegramu zveřejnil trasu objížďky po silnicích nižší třídy.

Dálnice se staví od roku 2017. Spojuje Krymský most na východě poloostrova se Sevastopolem na jihu. Krymský most, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, v noci na pondělí vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev.

Několik médií, včetně agentur AFP a TASS, dopoledne citovalo údajné vyjádření šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova o společné úspěšné operaci rozvědky a ozbrojených sil na okupovaném Krymu. Mluvčí rozvědky Andrij Jusov však podle serveru Meduza později označil toto prohlášení za podvrh. Kyjev se obvykle k podobným událostem oficiálně nevyjadřuje.

Rusko v noci zaútočilo na ukrajinská města

Ukrajina v noci čelila ruskému vzdušnému útoku. Krátce po půlnoci místního času byl vyhlášen letecký poplach v Kyjevě a celé řadě regionů. Letectvo varovalo před pravděpodobným odpálením řízených střel z bombardérů Tu-22M3 i před možnými útoky bezpilotních letounů. Zhruba po hodině byl poplach v Kyjevě zrušen, později byl zase obnoven, uvedl server Ukrajinska pravda.

Vzápětí po první vlně útoku Ukrajinci ohlásili, že zaznamenali odpálení řízených střel Kalibr z Černého moře. Letecký poplach byl vyhlášen v Chersonské, Mykolajivské a Oděské oblasti, dodala ruskojazyčná verze BBC.

V obci Kobleve v Mykolajivské oblasti zasáhla raketa hotel
Zdroj: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / Handout via Reuters

„V Kyjevě jsou slyšet zvuky výbuchů. Protivzdušná obrana funguje. Zasahuje také jinde v oblasti,“ uvedl na Telegramu kyjevský starosta Vitalij Klyčko.

Ukrajinské letectvo později oznámilo, že protivzdušná obrana sestřelila 37 celkem z 63 cílů. Ve třinácti případech šlo o řízené střely Kalibr, v jednom o raketu vzduch–země Ch-59 a sestřeleno bylo také 23 dronů íránské výroby Šáhid. Uvedlo také, že hlavním ohniskem ruských útoků byla Oděská oblast. O jejich následcích budou podle letectva informovat oblastní vojenské správy.

V Oděse výbuchy zranily tři lidi a poškodily přístav

Jižní operační velitelství ukrajinské armády uvedlo, že při nočním útoku na Oděsu byli zraněni tři civilisté včetně devítiletého chlapce, když do obytné čtvrti dopadla sestřelená raketa Ch-59, vytvořila mohutný kráter a poškodila budovy v okolí.

Starosta Oděsy Hennadij Truchanov uvedl, že obyvatelé prožili „jednu z nejstrašnějších nocí“. „Takový útok jsme nezažili od začátku plnohodnotné invaze,“ napsal na Facebooku. Škody utrpěl kromě obytných budov také hřbitov, dodal.

Zásah podle velitelství utrpěla kritická infrastruktura včetně obilných a ropných terminálů v přístavu. Poškozena byla skladiště i nakládací zařízení, hasiči zde likvidují požár. V Oděské oblasti byl zasažen také průmyslový objekt, kde byl zraněn civilní zaměstnanec, a dvě skladiště, dodalo velitelství.

Následky ruského útoku v Oděse
Zdroj: Reuters/Stringer

V Oděse podle ruskojazyčného servisu BBC také vzplál sklad ohňostrojů. Spojitost s bombardováním přístavního města ale stanice nepotvrdila. Na Telegramu zpravodajského serveru z Oděsy se objevilo i krátké video s ohňostrojem uprostřed černého dýmu.

Nad ránem se spustil poplach i na severozápadě Ukrajiny v Čerkaské, Žytomyrské, Chmelnycké a Rivnenské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana tam „lovila“ drony íránské výroby, které měly po kontaktu se zemí vybuchnout. Ukrajinské zpravodajské kanály na Telegramu mluví o výbuších v Dněpropetrovské a Záporožské oblasti.

Ukrajinští představitelé dávají útoky do souvislosti s ukončením obilných dohod

Ruské vzdušné útoky na jihu Ukrajiny přichází poté, co Moskva v pondělí definitivně potvrdila, že bezmála po roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty.

Součástí ujednání zprostředkovaného Tureckem a OSN byla mimo jiné také ochrana nákladních lodí připlouvajících do tří ukrajinských přístavů a vyplouvajících z nich, konkrétně jde o Oděsu, Čornomorsk a Južne. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je třeba udělat vše pro to, aby černomořský koridor pro export obilí mohl být nadále využíván, a to i bez Ruska.

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil „úmyslný a záměrný“ útok Ruska na civilní přístavní zařízení za snahu „zničit možnost exportu ukrajinského obilí“. Masivní vzdušný úder podle něj rovněž představuje „teroristický čin spáchaný Ruskem proti globálnímu potravinovému programu“. Vybídl také Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla v této záležitosti.

„Ruští teroristé se úmyslně zaměřili na infrastrukturu obchodu s obilím,“ napsal Zelenskyj na Telegramu. „Každá ruská střela je ranou nejen pro Ukrajinu, ale i pro všechny na světě, kteří chtějí normální a bezpečný život,“ dodal ukrajinský prezident. Uvedl také, že armáda dostala pokyn posílit ochranu přístavní infrastruktury.