TÉMA

Letecký poplach

V Pásmu Gazy opět vypukly boje. Příměří skončilo, jednání však neustávají

V Pásmu Gazy vypršelo příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ani jedna ze stran do 6:00 SEČ neoznámila jeho prodloužení. Krátce před uplynutím doby příměří se v Izraeli u Pásma Gazy rozezněl poplach varující před leteckými útoky. Jeruzalém to označil za porušení dohody a oznámil pokračování vojenských operací proti Hamásu. Média informují o útocích napříč oblastí. Podle katarského ministerstva však vyjednávání o klidu zbraní navzdory bojům pokračují. Zahraniční zpravodaj ČT David Borek podotkl, že stále existuje šance na uzavření příměří mezi oběma stranami.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:53|

Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města

Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 13:15|

Kyjevská oblast hlásí raněné, nálety pokračovaly šestým dnem

Ukrajina již šestý den v řadě čelila nočním ruským útokům. Letecký poplach byl v zemi vyhlášen poté, co ruské bombardéry nad Kaspickým mořem vypustily střely s plochou dráhou letu mířící na ukrajinská města. Výbuchy se opět ozývaly i v Kyjevě. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit více než třicet dronů a raket. Kyjevská oblast hlásí dva zraněné včetně jednoho dítěte.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:53|

Kyjev čelil dosud největšímu útoku ruských dronů

Při rozsáhlém nočním útoku na Kyjev zemřel nejméně jeden člověk a další tři lidé utrpěli zranění. Podle agentury Ukrinform, která se odvolává na vedení města, šlo o nejrozsáhlejší dronový útok od začátku velké ruské invaze. Ukrajinská armáda nejprve informovala, že sestřelila 52 z 54 vyslaných strojů, později velení upřesnilo, že se nepovedlo sestřelit jen jeden z 59 dronů. Není jasné, zda všechny mířily na Kyjev. Jeho vojenská správa už dříve hovořila o nejméně čtyřiceti dronech útočících na metropoli. Letecký poplach platil v noci i v dalších regionech Ukrajiny.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 18:46|

Kyjev čelil ruským raketám. Obrana sestřelila šest kinžalů, řekl Zalužnyj

Rusko v noci na úterý podniklo rozsáhlý útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informovali o sestřelení všech osmnácti ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty města Vitalije Klyčka si ofenziva vyžádala nejméně tři zraněné. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. CNN později uvedla, že poškozen byl zřejmě jeden ze dvou systémů a že se zjišťuje rozsah škod.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 22:22|

Rusové se stále pokoušejí dobýt Bachmut. Postup ale hlásí Ukrajinci

Ukrajinská armáda zaznamenala úspěchy v protiútocích proti ruským silám severozápadně od města Bachmut, o který se v posledních týdnech vedou největší boje. Ve své pravidelné zprávě to v sobotu napsal americký Institut pro studium války (ISW). Odkázal na záběry z pátku, které ukazují ruské vojáky prchající před ukrajinskou dělostřeleckou palbou na jižním břehu Berchivské nádrže asi čtyři kilometry severozápadně od Bachmutu.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 12:33|

Společnou návštěvou jsme chtěli vyjádřit silnější poselství, řekli Čaputová s Pavlem po jednání se Zelenským

Český prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová se setkali s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu dorazili v pátek ráno. Přijeli vlakem krátce poté, co se řada míst na Ukrajině včetně metropole stala v noci terčem nové série ruských raketových útoků. Nejdřív Pavel a Čaputová zamířili do Irpině, pak se přesunuli do Boroďanky. Český prezident pokračoval i do nedaleké Buči, jednal také s šéfem ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 21:48|

Rusové v noci zaútočili na Ukrajinu drony, u Kyjeva zemřelo 7 lidí

Nejméně sedm lidí přišlo v Kyjevské oblasti o život při nočním ruském dronovém útoku. Úřady předtím informovaly o čtyřech obětech, bilance ale stoupla poté, co záchranáři vyprostili z trosek poškozené budovy další tři těla. Dalších sedm osob při útoku utrpělo zranění. Nejméně jednu oběť měl i středeční raketový útok na panelový dům v Záporoží. Dalších 25 lidí při něm bylo zraněno. Ruská správa poloostrova Krym naopak obvinila ukrajinské síly z dronového útoku na přístav Sevastopol.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 14:39|

Drony s dřevěnou vrtulí zní jako křovinořez, popisuje zkušenosti z Ukrajiny kameraman Hönig

Kameraman České televize Vojtěch Hönig v Událostech, komentářích popsal vlastní zážitky z Ukrajiny zmítané válkou. Prozradil, že vojáci už poznají jednotlivé zbraně pouze podle zvuku, a pokud není palba mířená přímo na ně, dokážou přelétavající rakety sledovat „jako tenis“.
25. 1. 2023|

Když v Kyjevě zazní letecký poplach, život se vždy prakticky zastaví

Mnohá ukrajinská města čelí neustále ruskému ostřelování, varovné sirény znějí několikrát denně i v metropoli Kyjevě. Život v centru města se v takových chvílích vždy prakticky zastaví.
12. 10. 2022|

Ostřelování zasáhlo obytné domy v Žytomyrské či Dněpropetrovské oblasti

Po celé Ukrajině se v úterý ráno opět rozezněly sirény leteckých poplachů. Podle listu The Kyiv Independent hlásí po ostřelování škody na obytných domech obce v Žytomyrské a Dněpropetrovské oblasti. Ukrajinská armáda uvedla, že osvobodila město Makariv západně od Kyjeva a že donutila k ústupu ruská vojska v Mykolajivu na jihu země. Podle britského ministerstva obrany se zdá, že ruské síly se zasekly na místě. Z bývalé jaderné elektrárny Černobyl byla propuštěna většina uvězněných zaměstnanců.
22. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 02:06|