V Pásmu Gazy opět vypukly boje. Příměří skončilo, jednání však neustávají

Události: Ukončené příměří v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

V Pásmu Gazy vypršelo příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ani jedna ze stran do 6:00 SEČ neoznámila jeho prodloužení. Krátce před uplynutím doby příměří se v Izraeli u Pásma Gazy rozezněl poplach varující před leteckými útoky. Jeruzalém to označil za porušení dohody a oznámil pokračování vojenských operací proti Hamásu. Média informují o útocích napříč oblastí. Podle katarského ministerstva však vyjednávání o klidu zbraní navzdory bojům pokračují. Zahraniční zpravodaj ČT David Borek podotkl, že stále existuje šance na uzavření příměří mezi oběma stranami.

Krátce před vypršením dohody o klidu zbraní se v izraelském městě Sderot u hranic s Pásmem Gazy a v jeho okolí rozeznělo varování před raketovým útokem. Informaci izraelského tisku podle agentury Reuters potvrdila také armáda židovského státu. Podle ní obranný systém zachytil jednu raketu odpálenou z Pásma Gazy. K vypuštění střely se Hamás nevyjádřil.

Podle tisku se sirény rozezněly poprvé od pátku 24. listopadu, kdy začalo platit příměří. Podle agentury Reuters se také jen pár minut před vypršením klidu zbraní rozezněly v izraelských oblastech poblíž Pásma Gazy další sirény varující před raketami.

Podle agentury Šiháb, která má blízko k hnutí Hamás, byly v pátek ráno slyšet střelba a výbuchy v severní části Pásma Gazy, kde izraelská armáda vedla před příměřím pozemní vojenskou operaci.

Vojenské síly Jeruzaléma po vypršení dočasného klidu zbraní v 6:00 SEČ posléze obvinily hnutí Hamás z porušení podmínek příměří a ostřelování území židovského státu. „Hamás porušil přestávku v bojových operacích. Navíc střílel na izraelské území,“ oznámila dříve armáda. Obnovila tak bojové akce proti teroristickému hnutí v Pásmu Gazy. 

Izraelští velitelé jednají před další fází konfliktu

Armádní složky židovského státu později uvedly, že od 6:00 SEČ provedly v Pásmu Gazy zhruba dvě stě vzdušných úderů, z toho několik z nich na jihu v Rafáhu a Chán Júnisu. Pozemní jednotky mezitím podle prohlášení zničily několik objektů, kde byly nastraženy nálože, a také vchodů do tunelů, odpaliště raket a další vojenskou infrastrukturu Hamásu. Do pátečních operací bylo zapojeno rovněž izraelské námořnictvo.

Islamističtí ozbrojenci z Pásma Gazy směrem na jihoizraelská města za stejnou dobu odpálili asi padesát raket. Před druhou raketovou salvou kolem 19:00 SEČ v centrálním Izraeli varovaly výstražné sirény a nad oblastí byl aktivován izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome. K palbě se přihlásil Hamás.

Zpravodaj Borek o aktuální situaci v Gaze a Izraeli (zdroj: ČT24)

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi nyní jedná s armádními špičkami „před startem druhé fáze války“, potvrdila armáda. Podle serveru The Times of Israel se očekává, že vojenské složky pozemní operaci rozšíří i na jih Pásma Gazy. 

Izraelský ministr obrany Joav Galant mezitím sledoval vzdušné údery nad Pásmem Gazy přímo z bitevního vrtulníku. Po návratu na leteckou základnu uvedl, že „Hamás rozumí pouze síle“, a dodal, že intenzivní údery sledoval přímo z kokpitu. „Budeme pokračovat v úderech, dokud nesplníme cíl této války: zlikvidujeme Hamás, zničíme jeho vojenské kapacity a vrátíme rukojmí domů,“ dodal.

Ozbrojenci udeřili na jih země

O bojích hovoří i palestinská média. Podle nich došlo k izraelským leteckým a dělostřeleckým úderům po celém území Pásma Gazy, mimo jiné v Rafáhu u hranic s Egyptem. Ministerstvo zdravotnictví, které ovládá teroristický Hamás, večer oznámilo, že izraelské bombardování si od ranního konce příměří vyžádalo životy 178 Palestinců a dalších 589 jich bylo během úderů zraněno. Informace ovšem nelze nezávisle ověřit. 

Svědek agentury Reuters popsal, že v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy slyšel silné ostřelování a viděl stoupat kouř na východě města. Snímky na sociálních sítích ukazují velká oblaka tmavého dýmu stoupající nad hustě osídleným táborem Džabálijá v severní části enklávy.

Izraelský vrtulník nad Pásmem Gazy
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Sirény znějí také v kibucech a městech na jihu Izraele, napsal list Ha'arec. Server stanice al-Džazíra informoval o tom, že Hamás vypálil z Pásma Gazy salvy raket. Na izraelská města a obce v blízkosti hraničního plotu s palestinským regionem útočila také vojenská odnož další islamistické skupiny, Palestinského islámského džihádu (PIJ).

Podle egyptských bezpečnostních a humanitárních zdrojů v pátek kvůli obnovení bojů přestaly přes egyptský hraniční přechod Rafáh do Pásma Gazy proudit kamiony s humanitární pomocí a palivem.

Izraelská armáda shazuje letáky

Izraelská armáda nad městem Chán Júnis shodila v pátek ráno letáky, v nichž obyvatele varuje, že je tato oblast nebezpečná, a vyzývá je k odchodu dále na jih směrem k přechodu Rafáh. Informovala o tom izraelská média s odkazem na svědectví místních Palestinců.

Informaci později potvrdily také síly židovského státu s tím, že obyvatelům poskytují aktuální informace o bezpečných zónách, kam se mohou evakuovat. Za tímto účelem vydaly podrobnou mapu Pásma Gazy rozdělenou na stovky malých zón.

Hizballáh údajně ostřeloval sever židovského státu

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh v pátek prohlásilo, že ostřelovalo pozice armády židovského státu na libanonsko-izraelské hranici poté, co znovu propukly boje mezi Izraelem a Hamásem. Informovala o tom agentura Reuters.

V krátkém prohlášení těžce vyzbrojený Hizballáh uvedl, že jeho bojovníci provedli páteční útok s použitím „vhodných zbraní“ proti shromáždění izraelských vojáků. Útok byl „na podporu našeho nezlomného palestinského lidu a jeho statečného a čestného odporu“, zdůvodnil úder Hizballáh.

Televize Hizballáhu al-Manár později informovala o izraelském ostřelování několika oblastí na jihu Libanonu, při němž podle ní zahynuli dva lidé. Informaci nelze nezávisle ověřit.

V několika městech na severu Izraele poblíž libanonské hranice se během pátku rozezněly sirény varující před možným příletem raket a obyvatelé se běželi schovat do krytů. Obranné složky poté oznámily, že zachytily„vzdušný cíl“ směřující z Libanonu.

Jednání podle Kataru pokračují

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prohlásil, že s obnovením bojů jsou odhodláni dosáhnout svých cílů ve válce, a to osvobodit rukojmí, zlikvidovat Hamás a zajistit, aby Pásmo Gazy nikdy nepředstavovalo hrozbu pro obyvatele židovského státu.

Islamistické hnutí během třídenního příměří propustilo 110 rukojmí, v jeho zajetí se stále nachází 137 lidí unesených z Izraele, informoval mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy.

Podle Netanjahua teroristické hnutí nesouhlasilo s propuštěním dalších rukojmí, čímž porušilo podmínky příměří, a také vypálilo rakety na Izrael. Podle Hamásu však za konec příměří může naopak Izrael, který odmítl návrhy hnutí na propuštění dospělých rukojmí a vydání těl zemřelých výměnou za další den klidu zbraní.

Kouř nad severem Pásma Gazy po izraelském útoku
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

„Jsme otevřeni jakýmkoliv snahám, které ukončí agresi a budou prospěšné našim lidem,“ řekl zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán televizi al-Džazíra s tím, že má teroristické hnutí „vážný zájem o příměří“.

Jednání o klidu zbraní navzdory probíhajícím bojům nadále pokračují. Potvrdilo to katarské ministerstvo zahraničí. Právě Katar je jedním ze zprostředkovatelů rozhovorů mezi stranami konfliktu. Ve zprávě na síti X ministerstvo uvedlo, že je země pro návrat ke klidu zbraní připravena učinit vše potřebné. 

Šance na příměří stále existuje, uvedl Borek

„Zdůvodnění Izraele je formulováno tak, že lze vykládat i jako taktické obnovení bojů, aby byl Hamás donucen k solidnějším podmínkám příměří, respektive o podmínkách propouštění izraelských rukojmí,“ okomentoval situaci na Blízkém východě zpravodaj Borek.

Upozornil, že izraelská vláda v prohlášení kromě raketového útoku na jih Izraele, který provedl Hamás před 6:00, také zmiňuje, že teroristické hnutí nedodalo seznam rukojmí navrhovaných k propuštění.

Izraelský voják sedí na tanku poblíž Pásma Gazy
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Na jednu stranu tak Izrael přistoupil k bojovým akcím a shazování letáků, na druhou upozorňuje, že Hamás nedodržel podmínky propouštění rukojmí. „Je tu ještě možnost, že se obě strany nakonec domluví na omezeném pokračování příměří. Tlak není jen mezinárodní, ale i zevnitř Izraele. Ale garantováno to není,“ uvedl Borek.

Mluvčí Bílého domu v pátek pronesl, že Spojené státy stále spolupracují s Izraelem, Egyptem a Katarem na prodloužení humanitárního příměří v Pásmu Gazy. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zároveň jednal o budoucnosti tohoto regionu s představiteli arabských států. Před nástupem do letadla prohlásil, že rozhovory byly zaměřeny na současnou situaci v Pásmu Gazy, ale i na to, jak vytvořit „trvalý, trvalý a bezpečný mír“.

Vysoce postavený úředník amerického ministerstva zahraničí uvedl, že šéf diplomacie se setkal s ministry zahraničí Kataru, Spojených arabských emirátů, Egypta, Jordánska a Bahrajnu spolu se zástupci palestinské samosprávy na okraj konference OSN o klimatu COP28 v Dubaji. 

WSJ: Klid zbraní měl pokračovat

Podle zahraničních agentur jednání o prodloužení dočasného příměří trvala i během noci na pátek. Agentura AFP citovala nejmenovaného představitele hnutí Hamás, který prý potvrdil ochotu této organizace prodloužit klid zbraní. Podle něj se jednalo o tom, že by trval dalších 24 hodin.

List The Wall Street Journal před obnovením bojů napsal, že se obě strany konfliktu na prodloužení dočasného klidu zbraní dohodly. Odkazoval přitom na nejmenované zdroje z Egypta, podle nichž měla dohoda obsahovat podmínku propuštění dalších deseti rukojmí, která drží v zajetí Hamás. 

Příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás platilo od pátku 24. listopadu. Původně bylo dojednané na čtyři dny, pak však bylo několikrát prodlouženo. V rámci dohody Hamás propustil deset rukojmí denně a Izrael pak třicet vězněných Palestinců.

Studio 6: Expertka Menachem Zoufalá o situaci v Pásmu Gazy a Izraeli (zdroj: ČT24)

Poslední výměna proběhla ve čtvrtek, kdy teroristé propustili celkem osm rukojmí včetně lidí, kteří mají občanství Francie, Mexika, Ruska či Uruguaye. Izrael pak propustil z věznic třicet Palestinců, uvedly v noci na pátek úřady židovského státu podle agentury AFP. Vězeňská správa oznámila, že mezi propuštěnými jsou výlučně ženy a děti.

OSN vyzvala k trvalému příměří

Generální tajemník OSN António Guterres na síti X vyjádřil hlubokou lítost nad obnovením vojenských operací v Pásmu Gazy. „Návrat k bojům jen ukazuje, jak důležité je opravdové humanitární příměří,“ napsal Guterres.

Obnovení bojů v pátek ostře odsoudil také UNICEF. „Dnes mocní rozhodli o pokračování v zabíjení dětí,“ řekl podle agentury DPA mluvčí organizace James Elder. Další útoky na lidi v Pásmu Gazy způsobí „nové krveprolití“, ale jinak k ničemu nepovedou, řekl Elder z Pásma Gazy novinářům prostřednictvím videokonference. „Musí být nastoleno trvalé příměří,“ citovala Eldera agentura Reuters. „Nečinnost je v zásadě schvalování zabíjení dětí,“ dodal mluvčí.