TÉMA

Muniční sklady

Seznam Zprávy: Výbuch ve Vrběticích způsobilo nástražné zařízení na paletě s municí

Výbuch skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé, způsobilo velmi pravděpodobně nástražné zařízení poté, co pracovníci otevřeli bednu na paletě s municí, napsal v úterý web Seznam Zprávy s odkazem na policejní usnesení o odložení případu. Policisté v úterý v tiskové zprávě uvedli, že považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde Rusko vojensky operovalo. Kriminalisté nemohli zahájit trestní stíhání, protože se podezřelí pohybují v Rusku, které s českou policií odmítlo spolupracovat.
30. 4. 2024|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

Polčák se zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice

Europoslanec a právník Stanislav Polčák (STAN) se nakonec zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice. Se starosty se dohodl, že zaplacená bude jen práce jeho kolegů. Podle zjištění Seznam Zpráv chtěl původně sedm a tři čtvrtě milionu korun z odškodného, které získaly obce v okolí vybuchlých muničních skladů. Po kritice se odměny vzdal, proti článku se chce ale bránit, protože vyjádření podle něj neodpovídají skutečnosti.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 15:31|

Lidé mohou podávat žádosti o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích. Nárok jich bude mít na osm tisíc

Zákon o odškodnění za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku začal platit. Nárok na peníze bude mít až osm tisíc lidí. Někteří žádosti odeslali už v pondělí. Podmínkou pro výplatu peněz je trvalé bydliště v některé z pěti obcí v době od explozí v roce 2014 po ukončení zásahu bezpečnostních složek v roce 2020.
3. 1. 2022|