Zlu se nesmí ustupovat, komentuje Fiala výročí výbuchu ve Vrběticích

Výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, za kterými před deseti lety stáli podle české policie agenti ruské vojenské rozvědky GRU, jsou mementem ukazujícím, že Rusko a jeho zpravodajské služby nemají zábrany, napsala na síti X přesně deset let po první explozi Bezpečnostní informační služba (BIS). Premiér Petr Fiala (ODS) v den výročí vrbětických událostí zdůraznil, že zlu se nesmí ustupovat, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro změnu varoval před ruskou rozpínavostí. Podle vrchního ředitele sekce vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra Jana Paďourka nemusí dvě procenta HDP vydávaná na obranu stačit.

BIS zdůraznila, že tento útok v době míru je třeba mít před očima, kdykoliv se mluví o Rusku. „Akce vojenské (rozvědky) GRU potvrdila varování, o kterých dlouhé roky psala BIS v řadě dokumentů. Teprve bezprecedentní útok na civilní obyvatelstvo v době míru znamenal vystřízlivění a redefinici vztahů s Ruskem,“ napsala kontrarozvědka. „Jakým vývojem od té doby tato imperiální říše prošla, vidíme dnes nejen na Ukrajině,“ dodala BIS v narážce na ruskou agresi proti Ukrajině, která trvá už více než dva roky.

Fiala i Rakušan připomněli i dva zaměstnance skladů, kteří při výbuchu zahynuli. Premiér podotkl, že za jejich zabití je zodpovědné Rusko a dodal, že „před zlem nesmíme ustupovat“. Podle Rakušana i nynější válka na Ukrajině ukazuje, že ústupky agresorům k ničemu dobrému nevedou. Připomněl, že Česko se proti někdejšímu zásahu ruských špionů na svém území ohradilo a v důsledku toho bylo zařazeno na oficiální seznam nepřátel Moskvy. „Ale aspoň se vztahy vyjasnily,“ konstatoval na síti X ministr.

Paďourek: Dvě procenta HDP na obranu nebudou stačit

Podle varování německých tajných služeb bude Rusko do konce desetiletí schopné napadnout státy NATO. Vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti Paďourek v úterních Událostech, komentářích řekl, že takovou možnost považuje za nejvíce kritickou a krajní, ale v určité situaci zcela reálnou. Důležité je podle něj celou věc nepodceňovat a inspirovat se například v Polsku, které zásadním způsobem změnilo svoje investice do obrany. „Dokonce si myslím, že dvě procenta HDP nebudou stačit,“ zdůraznil. Současná vláda podle Paďourka pochopila, že bezpečnost je naprosto klíčová. „Rozpočet policie i hasičů se podařilo zvednout o zásadní čísla,“ doplnil. Peníze na obranu se podle něj utrácejí „víceméně efektivně“.

Německé tajné služby rovněž sdělily, že ze strany ruských tajných služeb přibývá agresivity, špionáží i sabotáží. „Myslím si, že čelíme naprosté změně taktiky ruských zpravodajských služeb,“ zmínil Paďourek. Jako příklad označil diverzní akce, které proběhly napříč Evropou. „Současná ruská taktika víceméně vychází z té sovětské. Už Sovětský svaz připravoval různé plány, programy a strategie, jakým způsobem diverzně působit, tehdy v západní Evropě nebo USA. Je nutno říci, že ruská strategie se od sovětské odlišuje v tom, že Sovětský svaz tuto strategii nikdy neuskutečnil, zatímco současné Rusko už ji realizuje“ doplnil.

Události, komentáře: 10 let od výbuchu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Česko má podle Paďourka jako malý stát poměrně malé zpravodajské služby. „Naše síla spočívá v tom, že jsme součástí velkého celku. Nejsme na to sami, máme partnery, se kterými můžeme sdílet informace,“ zmínil Paďourek s odkazem na členství Česka v Severoatlantické alianci.

Po odhalení, že za výbuchy ve Vrběticích stály ruské tajné služby, došlo k diplomatické roztržce, jejímž následkem bylo masivní vyhošťování diplomatů na obou stranách. Podle Paďourka tato situace ovlivnila spíše Rusko, protože západní Evropa nepoužívá diplomatické krytí tak masivně jako ruské tajné služby. Náměstek ministra zahraničí Jan Marian upřesnil, že v Česku je aktuálně pouze sedm ruských diplomatů. Paďourek i Marian zároveň konstatovali, že jmenování nového velvyslance v Moskvě Daniela Koštovala neznamená změnu českého přístupu k Rusku. „Je to v kontextu toho, co dělají naši ostatní partneři, kteří také nedávno instalovali nové velvyslance,“ zmínil Paďourek.

Studio ČT24: 10 let od výbuchu skladů s municí ve Vrběticích (zdroj: ČT24)