Žhářský útok v Praze se týkal autobusů, mohl být organizován z Ruska, řekl Fiala

Brífink po jednání Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Existuje podezření, že do případu muže dopadeného při pokusu o žhářský útok v Praze bylo zapojeno Rusko, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po jednání Bezpečnostní rady státu. Žhářský útok se týkal autobusů, jak potvrdila i mluvčí dopravního podniku, podle které oheň uhasili jeho zaměstnanci. Fiala ocenil profesionální a dobrou práci bezpečnostních složek. Podobné útoky se mohou chystat napříč Evropou včetně Česka, doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Existuje zde podezření, že útok byl organizován a financován pravděpodobně z Ruska,“ prohlásil premiér s tím, že jde o součást hybridní války, která je proti České republice vedena.

Rusko se podle premiéra opakovaně snaží „rozsévat neklid a podkopávat důvěru občanů ve stát“. V souvislosti s kauzou Vrbětice připomněl, že nejde o první zapojení Ruska do sabotáže v tuzemsku.

Rakušan doplnil, že podobné typy útoků se nyní mohou chystat napříč Evropou a i Česko může být cílovou zemí. „Byli jsme zvyklí, že ruské útoky byly převážně hybridní, koncentrovaly se na IT infrastrukturu. Nyní se dostáváme do fáze, kdy se to může týkat i fyzických objektů,“ dodal.

Podezřelému hrozí až výjimečný trest

Žhářský útok se odehrál minulý týden v noci na čtvrtek v Praze 9 v klíčovských garážích městského dopravního podniku, řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Policie následně i díky veřejnosti získala fotografii podezřelého a v sobotu ráno ho zadržela.

„V neděli bylo zahájeno trestní stíhání, v pondělí soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby ze všech tří procesních důvodů, které zná trestní řád,“ dodal Vondrášek. Vazba má tedy zabránit útěku obviněného, zabránit mu působit na možné svědky, ale i předejít tomu, aby trestný čin dokonal.

Cizinec byl podle Vondráška při zadržení v Česku pět dní. „Za teroristický útok mu hrozí zákon sazbou dvanáct až dvacet let odnětí svobody, nebo dokonce trestem výjimečným, tedy odnětím svobody na dvacet až třicet let nebo doživotím,“ řekl policejní prezident.

Další riziko podle policie není

Podle víkendových informací je zadržený muž původem z Jižní Ameriky a hovoří španělsky. Vondrášek nechtěl upřesnit, do jaké míry muž svůj čin dokonal. „Jen můžu říct, že bych ocenil duchapřítomnou reakci personálu dopravního podniku,“ dodal.

Policie o víkendu v Praze zpřísnila bezpečnostní opatření. „Z dosavadního šetření policie a z informací zpravodajských služeb vyplývá, že Česku aktuálně nehrozí další konkrétní bezpečnostní riziko,“ doplnil policejní prezident.

V Česku je od března 2016 vyhlášen první stupeň ohrožení terorismem, kabinet letos koncem dubna rozhodl o posílení opatření do konce září.

Vládní koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn komentuje zprávu o žhářském útoku (zdroj: ČT24)

Podle vládního koordinátora strategické komunikace státu Otakara Foltýna byl útok zastaven díky rychlému zadržení podezřelého. Pro strategickou komunikaci s veřejností je podle něj zásadní, že premiér, policejní prezident i ministr vnitra sdělují stejnou informaci.

Do budoucna je podle Foltýna pravděpodobné, že Ruská federace bude v pokusech o sabotáže pokračovat, a to i na území České republiky.

Redaktor časopisu Respekt Jaroslav Spurný míní, že útočník měl za úkol v Česku spáchat trestný čin a bylo celkem jedno, na co se zaměřil. „Důvodem těchto činů, které se odehrály i v jiných evropských zemích, je vyvolat jakousi nejistotu mezi občany. (...) Občané si říkají: ‚A stojí nám to za to? Stojí nám za to podporovat Ukrajinu, když za to dostáváme toto?‘ To je jeden z důvodů. Ono to vypadá komicky, zapálit prázdné autobusy a vlastně se nic nestane, žádná velká škoda, ale samotný fakt, že tohle je možné, si myslím, že občany dokáže znepokojit,“ řekl v pořadu 90' ČT24.

V souvislosti s původem útočníka Spurný podotkl, že po otevřeném vpádu Ruska na Ukrajinu bylo ze zemí EU vyhoštěno šest set diplomatů, z nichž podstatná část spolupracovala s tajnými službami. „Rusové tu najednou neměli lidi a já vím z devadesátých let, že ruské tajné služby docela spolupracovaly s organizovaným zločinem, měly společné zájmy. Domnívám se, že tak trochu z nezbytí se ruské tajné služby obrátily na lidi, které si mohou najmout a které mají s tímto něco společného,“ podotkl Spurný s tím, že útok byl proveden amatérsky, protože se pachatel například neskrýval před kamerami.

90' ČT24: Jaroslav Spurný a Martin Exner v debatě o žhářském útoku v Praze (zdroj: ČT24)