TÉMA

Autobusy

Do středních Čech se vrátí turistické vlaky, do Brd a Českého ráje zamíří také cyklobusy

V sobotu vyjedou do středních Čech turistické vlaky a také dvě linky cyklobusů, k nimž o letních prázdninách přibude i třetí. V turistické sezoně budou kromě pravidelného provozu motorových vlaků jezdit ve vybrané termíny i parní vlaky, které se vydají na tradiční trasy do Posázaví, nově pojedou například i do Rožmitálu pod Třemšínem.
19. 3. 2024|

Karlovarský kraj se omluvil za své nové autobusy. Cestující si stěžují na zpoždění, zimu i malou kapacitu

Vedení Karlovarského kraje se omluvilo cestujícím za problémy s autobusy na linkách, kde začaly jezdit nové vozy vlastněné přímo krajem. Zpoždění, rušení spojů nebo problémy s nevytopenými a příliš malými autobusy označil hejtman Petr Kulhánek (KOA/STAN) za porodní bolesti nového systému regionální dopravy, míní, že se postupně daří je napravovat. Vedení kraje čelí nicméně ostré opoziční kritice.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 18:59|

Opravená nástupiště i koleje. Modernizace nádraží na pražském Smíchově začne brzy, vyjde na miliardy

Modernizace smíchovského nádraží v Praze začne počátkem příštího roku a vyjde asi na 4,14 miliardy korun bez DPH. Správa železnic (SŽ) nechá opravit všechny staniční koleje a nástupiště, přestaví oba podchody a prodlouží je pod celou stanicí. Nástupiště budou přístupná bezbariérově novými výtahy. Práce pro SŽ provede konsorcium firem Metrostav TBR, OHLA ŽS, Hochtief CZ a Elektrizace železnic Praha, které zvítězilo ve výběrovém řízení, sdělil ve středu mluvčí SŽ Dušan Gavenda.
27. 12. 2023|

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

Mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova v Praze nejezdí tramvaje. Omezení se týká deseti linek

Oprava vytížené tramvajové trati v Ječné ulici mezi zastávkami Karlovo náměstí a I. P. Pavlova zkomplikovala v pátek brzy ráno tramvajovou dopravu v centru Prahy. Provoz šesti denních a čtyř nočních linek bude přerušen až do 20. srpna. Omezení se dotkne také provozu na magistrále, protože dělníci opraví koleje křižující Sokolskou a Legerovu ulici. Cestující budou muset využít náhradní autobusy X10 a X91, které pojedou mezi oběma zmíněnými zastávkami. Trať se neopravovala skoro třicet let.
11. 8. 2023|

Autobusový dopravce v Moravskoslezském kraji zůstává navzdory desítkám spojů, které nevypravil

Společnost Z-Group Bus bude v Moravskoslezském kraji i nadále provozovat autobusové linky. Vyplynulo to z aktuálního jednání společnosti s vedením kraje. To minulý čtvrtek avizovalo, že bude požadovat kvůli desítkám nevypravených spojů na Vítkovsku a Novojičínsku odstoupení od smlouvy. Kvůli nevypraveným spojům už společnost kraji platila několikamilionové penále.
1. 8. 2023|

Vlaky na Šumavu nezvládají nápor turistů, část úseků proto posilují autobusy

Vlaky na takzvané šumavské lokálce mezi Českými Budějovicemi a Volary jezdí kvůli opravám pomaleji. Hlavně o víkendu tak na oblíbené trase nestíhají nápor turistů. Jihočeský kraj proto posílil některé úseky autobusy. Ty přepraví i cyklisty.
24. 7. 2023|

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta. Zájem je o SUV vozy

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV). Podle Svazu dovozců automobilů (SDA) meziročně vzrostly také registrace lehkých užitkových vozů, nákladních aut a motocyklů, u autobusů klesly.
7. 7. 2023|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Silnice mezi Brnem a Vyškovem je až do konce září uzavřená, objížďka vede i po D1

Až do konce září je uzavřená silnice druhé třídy mezi Brnem a Vyškovem nedaleko motorestu Rohlenka. Silničáři tam začali se stavbou nového mostu. Nahradí dva původní v havarijním stavu. Objížďka vede mimo jiné i přes dálnici D1. Větší komplikace omezení zatím nezpůsobilo, řidiči se zdrželi v kolonách jen několik minut.
21. 3. 2023|

Demonstranti v Moldavsku požadovali rezignaci prozápadní prezidentky i vlády

Podporovatelé opoziční proruské strany Šor v neděli v moldavské metropoli Kišiněv protestovali proti prozápadně orientované vládě. Ve městě se odpoledne sešlo několik tisíc lidí, kteří podobně jako při předchozích protestech požadovali okamžitou demisi kabinetu i prezidentky Maii Sanduové. Moldavská policie zároveň pode agentury AP oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci protestu masové nepokoje.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 21:26|

Řada krajů zdražuje jízdné v autobusech

Cestující krajských autobusových dopravců si letos připlatí. Provozovatelé napříč republikou totiž zdražují jízdné, a to i o desítky procent. Zvyšování cen má reagovat na růst provozních nákladů, které ovlivnila inflace a krátkodobě i ceny pohonných hmot.
23. 2. 2023|

Žadatele o řidičské průkazy čekají další nové otázky. Týkají se šoférů autobusů a nákladních vozů

Ministerstvo dopravy, Asociace autoškol ČR a sdružení dopravců Česmad Bohemia představily další sérii 38 nových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. V pořadí pátá sada se týká zájemců o řidičské průkazy na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla. Obsahuje i otázky ohledně bezpečnosti dětí, hlavně jejich přepravy v autosedačkách.
14. 2. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Na Maliníku je nová otočka, k Jizerské magistrále se díky ní dostanou autobusy z Jablonce

Autobusy z Jablonce a Janova nad Nisou začaly jezdit takřka až do stopy Jizerské magistrály. Nově začala fungovat točna na Maliníku, linka 101 tedy pojede z Bedřichova ještě dál. Zároveň vznikl odbočovací pruh k parkovišti na Maliníku, který by měl zlepšit plynulost provozu na silnici přes Bedřichovské sedlo.
1. 12. 2022|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Pro ukrajinské uprchlíky skončil nárok na bezplatnou dopravu

Váleční uprchlíci z Ukrajiny už v Česku nemají nárok na bezplatnou dopravu. Za jízdenky musí platit od pondělí. Do srpna měli pět dní po příjezdu vnitrostátní cesty zdarma.
1. 8. 2022|

Autobusový dopravce opět zrušil desítky spojů v Pardubickém kraji. Prázdninový provoz situaci nezlepšil

Téměř devadesát autobusových spojů v pondělí v Pardubickém kraji zrušila společnost BusLine, uvedl krajský organizátor dopravy firmy Oredo Petr Moravec. Dopravci se tak kvůli dlouhodobému problému s nedostatkem řidičů nepodařilo obnovit všechny objednané spoje v kraji. Během léta přitom mělo dojít ke zlepšení situace, ani s prázdninovým jízdním řádem se ale počet zrušených autobusových spojů nesnížil.
4. 7. 2022|

Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi

Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 14:57|

30 let zpět: Autobusová doprava podražila

Přechod na tržní ekonomiku s sebou počátkem devadesátých let nesl i svá negativa. Jedním z nich bylo i skokové zdražení cen jízdného za autobusovou dopravu. Vláda od léta 1992 zvýšila tarify jízdenek – u takzvaného dělnického jízdného dokonce o 100 procent.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 6. 2022|

Za jízdenky si lidé připlatí. Zdražení by podle ředitele Českých drah mělo být do dvaceti procent

Lidé si už brzy připlatí za cestování vlakem, dálkovými autobusy i hromadnou dopravou ve městech. Podle ředitele Českých drah (ČD) Michala Krapince vzrostou ceny jízdenek nejméně o tři procenta, někde ale až o pětinu. Důvodem jsou především rostoucí náklady na energie a pohonné hmoty.
15. 5. 2022|

Ukrajinci zastavili postup Rusů na Slovjansk. Pomáhají jim další dodávky západních zbraní

Pokračují boje na východě Ukrajiny. Ruským invazním silám se stále nedaří zlomit odpor v Mariupolu, obráncům ale docházejí síly. Ostřelování v noci čelily například Charkov či Mykolajiv. The Guardian s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele píše, že Moskva najala pro východní ofenzivu deset až dvacet tisíc žoldáků ze Sýrie či Libye. Obránci obdrželi náhradní díly pro vojenské stíhací letouny a další vojenská pomoc z USA se chystá. Moskva zas ve středu úspěšně otestovala novou mezikontinentální raketu.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 19:23|

Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny

Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.
10. 4. 2022|

Výroba osobních aut v lednu zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2010

Výroba osobních aut v Česku v lednu klesla o 11,4 procenta na 92 657 vozů. Jde o nejhorší lednový výsledek od roku 2010. Důvodem je stále nedostatek čipů, ale i zahájení výroby nového modelu v kolínské Toyotě. Téměř každé desáté auto vyrobené v Česku bylo elektrické. Produkce autobusů a motocyklů meziročně vzrostla. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 11:42|