Policie dopadla muže, kvůli kterému zpřísnila opatření v Praze. Podle Rakušana nebezpečí nehrozí

Události: Bezpečnostní hrozba v Praze (zdroj: ČT24)

Policie dopadla muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém v pátek vyhlásila pátrání. Souvisí s tím preventivní bezpečností opatření v Praze, která policisté zavedli kvůli možné hrozbě útoku na infrastrukturu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ačkoliv opatření dál trvají, jde o prevenci a bezprostřední nebezpečí nehrozí. Policie podezřelého zatím z ničeho neobvinila, ale zahájila úkony trestního řízení v souvislosti se žhářským útokem v Praze 9.

„Přijatá bezpečnostní opatření jsou preventivní, z realizace pachatele nevyplývá, že by Česku v tuto chvíli hrozilo nebezpečí teroristického útoku,“ řekl Rakušan České televizi. „Občany chci uklidnit, že opatření, která mohou vidět v Praze například u městské hromadné dopravy, v obchodních centrech a podobně, jsou skutečně preventivní.“ Zadržený je podle Rakušana podezřelý se závažného trestného činu, prověřují se veškeré jeho vazby.

„Ve chvíli, kdy na našem území zadržíme člověka podezřelého ze závažného trestného činu, je adekvátní preventivně reagovat. Veřejnost by nám naopak mohla vyčítat, kdybychom žádná taková opatření neudělali. Nic netajíme. Že bychom věděli o nějakém konkrétním záměru, který se snad měl stát v České republice – nic takového nevíme, nic takového se neděje. Ale preventivní opatření jsou vždy lepší než opatření žádná,“ dodal Rakušan.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k posíleným bezpečnostním opatřením v Praze (zdroj: ČT24)

Zadržený je z Jižní Ameriky

Zadržený muž je původem z Jižní Ameriky, hovoří španělsky. Policie v pátek varovala, že může být nebezpečný. „I díky pomoci veřejnosti se podařilo kriminalistům z odboru extremismu a terorismu muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu vypátrat a zadržet,“ uvedli policisté.

„Na případu spolupracujeme s dalšími bezpečnostními složkami a v Praze jsme přijali preventivní opatření k zajištění bezpečnosti z důvodu možné hrozby útoku na infrastrukturu,“ uvedla dále policie s tím, že právo na poskytování informací si v trestní věci vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

OVM: Útok se měl týkat vozů MHD

Státní zástupce Martin Bílý následně prohlásil, že v současnosti byly zahájeny úkony trestního řízení v souvislosti se žhářským útokem v Praze 9. „Trestní stíhání zadržené osoby nebylo zahájeno. Více informací v současnosti s ohledem na neveřejnost přípravného řízení nelze poskytnout,“ sdělil Bílý. Podle informací pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) se to mělo týkat vozů MHD.

Web iDNES už dříve napsal, že posílena byla ochrana veřejných míst, jako jsou obchodní centra či městská hromadná doprava. Hlídky dostaly za úkol si všímat podezřelých osob, které se budou pohybovat zejména v okolí autobusových či vlakových nádraží.

Policie podle serveru pracuje s informací, že může dojít ke spáchání teroristického činu. „Je to člověk, který se v takových strukturách prověřuje, teď je spíše dobré podrobně zjistit a prověřit, jaká byla jeho činnost na území České republiky,“ uvedl v ČT s odkazem na vyšetřování Rakušan.

„Ta opatření nebyla učiněna proto, že by se někde něco v České republice konkrétně stát mělo, byla učiněna preventivně v souvislosti s tím, že tento člověk na našem území je,“ dodal ministr vnitra.

Souvislost s ruskými sabotážemi?

Jednou z vyšetřovacích verzí je podle informací OVM spojitost s nedávnými žhářskými útoky a dalšími sabotážemi v Evropě – ať už jde o akce dokonané, či o zadržení podezřelých z přípravy takových útoků – které zpravodajské služby evropských států připisují Rusku.

Například polský premiér Donald Tusk 21. května řekl, že Rusové měli velmi pravděpodobně něco společného s nedávným požárem obchodního centra ve Varšavě. Tusk už předtím informoval o zadržení devíti osob podezřelých ze zapojení do sabotáží, zejména žhářství, tito lidé měli podle něj zakládat požáry na pokyn ruských tajných služeb.

Koncem května psal zpravodajský server The Guardian o tom, že žhářství a sabotáže jsou potenciální novou zbraní ruské války. Vyšetřovatelé podle webu vyslovili domněnku o možném zapojení Ruska do žhářského útoku ve východním Londýně, do požáru v Polsku, do pokusu o sabotáž v německém Bavorsku nebo do antisemitských graffiti, které se objevily v Paříži.

Ačkoli neexistují důkazy, že by incidenty napříč kontinentem byly koordinované, bezpečnostní služby se domnívají, že by mohly být součástí systematické snahy Moskvy destabilizovat Západ, napsal The Guardian.

Pokračující ochrana měkkých cílů v Praze je i po dopadení podezřelého vhodná, řekl ČT bezpečnostní expert Miroslav Mareš. „Ve chvíli, kdy by se třeba ukázalo, že to nemusí být jednotlivec, že takových lidí mohlo být na naše území nebo území střední Evropy vysláno více, tak je pochopitelně namístě zvýšená bdělost,“ prohlásil ke krokům policie.

Dodal, že pokud by se zapojení Ruska potvrdilo, mohlo by se to považovat za akt státního terorismu. „Pokud by bylo cílem z hlediska českého trestního práva vážně zastrašit obyvatelstvo, tak by se jednalo i o teroristický útok,“ vysvětlil. Podle Mareše můžou Rusové ohrožovat celou řadu cílů, například místa podobná těm, která podle jejich tvrzení zasáhly západní zbraně použité Ukrajinou například v Bělgorodu nebo jiných ruských městech.

Bezpečnostní expert Miroslav Mareš k ruským sabotážím v Evropě (zdroj: ČT24)

Další informace po zasedání bezpečnostní rady státu

Policie uvedla, že více informací poskytne po zasedání bezpečnostní rady státu, které bude v pondělí odpoledne. Jednání rady bylo již dopředu plánované.

„Bezpečnostní rada zasedá v běžném termínu, byla svolána někdy před měsícem, je to řádný termín, a my využíváme příležitosti, že zasedá, abychom otevřeli i tuto věc a informovali jsme blíže,“ uvedl v ČT ministr vnitra Rakušan.