Velké varšavské obchodní centrum zachvátily plameny

Rozsáhlý požár brzy ráno zachvátil jedno z velkých obchodních center na okraji Varšavy. Podle hasičů plameny zasáhly přes osmdesát procent centra, v němž je na čtrnáct set obchodů. Zasahovaly desítky hasičských jednotek a také specialisté na chemické zplodiny. Podle dosavadních informací si požár nevyžádal žádné mrtvé ani zraněné.

Jak rozsáhlý byl požár, který vypukl před čtvrtou hodinou ranní, je patrné ze záběrů na sociálních sítích. Je na nich vidět střecha obchodního centra v plamenech i velké sloupy kouře, jak stoupají nad Varšavu. Střecha areálu se podle hasičů propadla.

Úřady obyvatele Varšavy vyzvaly, aby omezili fyzickou aktivitu venku a neotevírali okna.

Pod kontrolu oheň dostala zhruba padesátka hasičských jednotek kolem poledne. Ve stejnou dobu také policie zadržela muže, který se snažil do obchodního centra dostat, zrekapituloval zpravodaj ČT ve Varšavě Andreas Papadopulos. Příčina požáru se vyšetřuje.

Zpravodaj ČT Papadopulos o požáru ve Varšavě (zdroj: ČT24)

Podle Papadopulose o příčině zatím spekulují polská média, která upozorňují na řadu nesrovnalostí, jež na místě spatřili hasiči. Například podle nich nebyly uzavřeny všechny protipožární dveře, očití svědci také mluví o několika ohniskách, ne jednom. Hasiči dle polských médií mluvili také o nahromaděných extrémně hořlavých materiálech, které přispěly k rychlému šíření plamenů.

Korespondent přiblížil, že kromě velkých domácích a zahraničních řetězců v tomto centru mělo své stánky či jen nahromaděné zboží několik stovek drobných živnostníků.