Žhářství v Česku spáchané Ruskem by mě nepřekvapilo, řekla Pekarová Adamová. Zatím jen spekulace, podotkl Vondráček

Otázky Václava Moravce, 1. část, 9. 6. 2024 (zdroj: ČT24)

Jednou z vyšetřovacích verzí případu zadržení podezřelého muže z Jižní Ameriky je podle informací Otázek Václava Moravce spojitost se žhářskými útoky v Polsku. Za sabotážemi podle tamních představitelů stojí Rusko. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová v pořadu řekla, že ji tato možnost nepřekvapuje. Bývalý předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (SOCDEM) podotkl, že ruský vládce Vladimir Putin takové útoky avizoval a Česko podle něj na sebe svými kroky přitahuje pozornost. Někdejší předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) zase připomněl, že zapojení Ruska je prozatím jen spekulace.

Policie oznámila, že muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v pátek, dopadla a zahájila úkony trestního řízení v souvislosti se žhářským útokem v Praze 9. Muž zatím obviněný nebyl.

Zapojení Ruska by předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou nepřekvapilo. Připomněla ruský teroristický útok ve Vrběticích před deseti lety. „Potřebují v nás vzbuzovat strach, vytvářet chaos v těch daných zemích,“ podotkla. Cílem je oslabit podporu Ukrajiny na bojišti. Rusové se dále podle ní třeba snaží pomocí propagandy vytvářet nedůvěru v instituce a vedení západních zemí.

Zaorálek si myslí, že Putin podobné akce avizoval jako možnou odvetu za poskytování zbraní Ukrajině ze strany západních zemí. „Evropa by si měla uvědomit ty důsledky,“ řekl. Zkritizoval například muniční iniciativu Česka za to, že byla ohlášená a veřejná. „Ten smysl není dělat si PR, ten smysl je dostat munici na Ukrajinu,“ prohlásil. Česko tím na sebe podle něj upozorňuje a může tak útoky Ruska přitahovat. Pekarová Adamová mu oponovala tím, že vyjádření hlasité podpory Ukrajině může být naopak pro Rusko odstrašující.

Otázky Václava Moravce, 2. část, 9. 6. 2024 (zdroj: ČT24)

„Jednu věc je potřeba zdůraznit: svět se mění a těch bezpečnostních hrozeb a ohnisek, kde se může politika naprosto rozpadnout, je víc,“ řekl zase místopředseda ANO Vondráček, zmínil radikální islám nebo situaci v Pásmu Gazy. Podle něj je nyní úkolem politiků zachovat racionální přístup. Zdůraznil, že zapojení Ruska do činností podezřelého Jihoameričana je zatím jen spekulace. Souhlasil ale s předsedkyní TOP 09, že je třeba si dát pozor na atmosféru strachu. „Nevyvolávejme dojem, že tady bezprostředně dochází k nějakým operacím,“ prohlásil.

Součástí hybridní války Ruska proti Evropě nejspíš je také zvýšená migrace ze třetích zemí, které Evropa v posledních letech čelí. Vondráček podotkl, že běloruský vládce a blízký Putinův spojenec Alexander Lukašenko se tím, že posílání migrantů do Evropy je hybridní válka, nikdy ani netajil. Polsko podle Vondráčka pak jedná správně, když nechá hlídat hranice s Běloruskem vojáky či na nich staví ploty.

Předsedkyně sněmovny vidí účinnou obranu před přílišnou migrací v úzké spolupráci s partnery v Evropské unii, protože sami situaci nezvládnou. „Chci, aby Evropa byla velmoc, ne kořist,“ prohlásila. „Nestojíme proti jednomu jedinému nepříteli,“ dodala také a zmínila například Írán, Bělorusko nebo Severní Koreu, které Rusku k válce na Ukrajině například dodávají zbraně. Vzhledem k tomu je Pekarová Adamová ochotna jednat o možných změnách v nově přijatém migračním paktu s opozicí, ke kterým nejspíš dojde po volbách do Evropského parlamentu.

„Potřebujeme úplně novou zahraniční politiku,“ prohlásil Zaorálek. Evropský migrační pakt podle něj počítá s jednáním s africkými státy, aby se příliv migrantů omezil, ale právě Rusko se momentálně snaží zvyšovat v těchto zemích svůj vliv a naopak snižovat propagandou vliv západních zemích. Změna by tedy měla jít podle Zaorálka daleko za rámec migračního paktu, aby se takovým tlakům dalo čelit.

Obsazení místa eurokomisaře

Česko vyhlíží výsledky voleb do Evropského parlamentu, měly by být zveřejněny v neděli pozdě večer. S nimi souvisí nominace kandidáta na českého eurokomisaře. Předsedkyně TOP 09 by neměla problém s případnou nominací Jozefa Síkely. „Hospodářské politice se právě pan Síkela věnuje velmi dobře,“ podotkla. Zopakovala, že vláda by chtěla v Komisi získat hospodářský resort. Platí podle ní koaliční dohoda na tom, že právo na obsazení postu má hnutí Starostové a nezávislí a Piráti. Odmítla ale spekulovat, jak by se měnily pozice ve vládě v případě, že by Síkela navržen byl a křeslo eurokomisaře získal. „Co by, kdyby, by nebylo dobré komentovat,“ řekla.

Místopředseda ANO ale nepovažuje ministra průmyslu a obchodu za člověka s dostatečnou odborností ani výsledky. „Nevidím tam ani odbornost, ani schopnost. Je tam ta ambice pana Síkely být eurokomisařem,“ prohlásil Vondráček. Neuvítal by, aby právě on Česko v Evropské komisi pět let reprezentoval.

Zaorálek si myslí, že Síkela vzhledem ke stavu české ekonomiky nepředstavuje úspěšnou politiku. „Nevidím tady žádné jméno, které by v Evropě vzali vážně,“ míní k otázce obsazení místa eurokomisaře Zaorálek. Posléze ale připustil, že za silné jméno by považoval premiéra Petra Fialu (ODS). „Premiér je opravdu velká karta,“ řekl. Podle Pekarové Adamové ale není tato možnost ve hře.

Kauza kokain

V druhé části Otázek Václava Moravce přišla řeč na nález kokainu ve sněmovně. K tomu došlo na přelomu loňského a předloňského roku na pánské toaletě. Vedení policejní ochranné služby ale případ vyhodnotilo tak, že vzhledem k minimálnímu množství drogy nešlo o trestný čin ani přestupek a nález dál nehlásilo. Později vyšlo najevo, že nešlo o nález drogy, nýbrž o nález papírku, na kterém se až následným stěrem z něj potvrdila dřívější přítomnost kokainu.

Zaorálek cítí, že podobné kauzy ničí důvěru ve sněmovnu jako instituci a snižují její prestiž. „Tohle přece musí být starost vedení sněmovny,“ obrátil se na Pekarovou Adamovou. „Vy se musíte dohodnout s těmi kluby a říct jim ‚tohle tady nebudeme trpět‘,“ prohlásil. Podobného názoru je i Vondráček, který celou kauzu označil za „bulvár“.

Pekarová Adamová souhlasí, že tato záležitost podrývá důvěru v instituce. Zaorálka ale obvinila z toho, že šířením drbů a polopravd vytváří dojem, že Poslanecká sněmovna něco zakrývá. „Pokud se tímhle stylem budeme osočovat, že musíte vědět úplně všechno (...) a nesete za cokoliv, co udělá někdo druhý, plnou odpovědnost, tak je to stejné jako uplatňování kolektivní viny, ke kterému dochází na Slovensku od Roberta Fica směrem k opozici. To je velmi nebezpečné, to bych si vyprošovala,“ řekla. Policie navíc konstatovala, že není schopná určit podezřelého, a uvedla, že nikdy dříve ani potom se takový incident neopakoval, dodala.