V Kurské oblasti „zmizel“ ruský pontonový most

V Kurské oblasti „zmizel“ jeden ze dvou pontonových mostů přes řeku Sejm, které Rusové postavili poté, co tam Ukrajinci začali ničit pevné mosty. Píše to na svém webu stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL). Ukrajinci v neděli podle ruských zdrojů zasáhli poslední ze tří pevných mostů, které přes řeku vedly. Rusové tak musejí spoléhat na pontonové mosty, aby nezůstali v místě odříznuti. Okupanti tvrdí, že dobyli obec Ňju-Jork v ukrajinské Doněcké oblasti.

O „zmizení“ jednoho ze dvou ruských pontonových mostů píše RFE/RL s tím, že to podle ní dokazují satelitní snímky. Podle stanice jde zřejmě o následek výbuchu, protože v místě byl vidět dým.

Ukrajinci koncem minulého týdne zničili mosty u obcí Gluškovo a Zvannoje. Potvrdila to jak ukrajinská armáda, tak ruské zdroje. Zasažen byl i třetí a poslední most přes Sejm u obce Karyž. K tomuto případu se Ukrajina zatím nevyjádřila, ale o zničení mostů psali ruští váleční blogeři a ruský vyšetřovací výbor uvedl, že byl most poškozen.

„Zmizelý“ pontonový most se podle RFE/RL nacházel mezi obcemi Gluškovo a Zvannoje, poblíž místa, kde stál jeden ze zničených pevných mostů. Druhý ruský pontonový most, který je podle stanice na satelitních snímcích stále viditelný, zřídili Rusové východně od Gluškova.

Web magazínu Forbes v této souvislosti napsal, že Ukrajina se ničením mostů přes Sejm snaží izolovat část Kurské oblasti mezi řekou a hranicí. Jde o území o rozloze téměř pět set kilometrů čtverečních nacházející se západně od té části Kurské oblasti, kterou mají Ukrajinci pod kontrolou.

Podle německého deníku Bild by Ukrajinci v pásu mezi řekou a hranicí mohli odříznout dva až tři tisíce ruských vojáků.

Rusové tvrdí, že dobyli Ňju-Jork

Ruské ministerstvo obrany mezitím ohlásilo dobytí obce Ňju-Jork na východě Ukrajiny. Podle ukrajinské armády se o místo v Doněcké oblasti stále bojuje, ačkoli podle webu The Kyiv Independent řada zdrojů poukazuje na rychlý ruský průnik do centra. Moskva tvrdí, že se jí podařilo prorazit velkou skupinou ukrajinských jednotek.

Ukrajinská armáda uvedla, že těžké boje v toreckém sektoru včetně Ňju-Jorku pokračují. Web Ukrajinska pravda s odvoláním na vojenské zdroje informoval, že ukrajinské jednotky stále drží severní část obce.

Ňju-Jork leží jižně od města Toreck, který patří k cílům nynější ruské ofenzivy v Doněcké oblasti. Americký Institut pro studium války (ISW) už v pondělí napsal, že podle ruských válečných bloggerů už ruské síly nad Ňju-Jorkem fakticky převzaly kontrolu. Podobně se vyjádřili i analytici z projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě.