Ukrajina hlásí zničení dalšího důležitého mostu v Kurské oblasti

Události: Ukrajina hlásí zničení dalšího mostu v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly operující v ruské Kurské oblasti tvrdí, že zničily druhý důležitý most. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk o zničení informoval na platformě Telegram. Zveřejnil také video, které podle něj ukazuje přesný vzdušný úder na most. Podle ruské státní tiskové agentury RIA Novosti rozmístila Ukrajina na své straně hranice s Běloruskem více než 120 tisíc vojáků. Bělorusko vyslalo k celé své hranici s Ukrajinou vojenské formace, oznámil běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Ukrajinská pohraniční stráž ale dle médií tvrdí, že žádné změny na hranici s Běloruskem nezaznamenala.

„O jeden most méně,“ napsal Oleščuk ve svém příspěvku, v němž most přesně nelokalizoval. Ruský telegramový kanál Mash, který má kontakty na ruské bezpečnostní složky, ale uvedl, že jde o most přes řeku Sejm poblíž vesnice Zvannoje. Při útoku byly podle tohoto zdroje použity americké salvové raketomety HIMARS.

„Letectvo nadále připravuje nepřítele o logistické schopnosti přesnými vzdušnými údery, což výrazně ovlivňuje průběh nepřátelských akcí,“ napsal Oleščuk. Zároveň poděkoval ukrajinským pilotům za jejich profesionalitu a dosažené výsledky.

Pokud se zpráva potvrdí, půjde o druhý klíčový most, který ukrajinské síly zničily v posledních dnech, kdy provádějí protiofenzivu přímo na ruském území. Zničení mostu podle ukrajinských médií dál zhorší schopnost Ruska zásobovat své jednotky, které se snaží ukrajinskou ofenzivu odrazit.

Jiný most přes řeku Sejm zničily ukrajinské síly v pátek v Gluškovském okrese v Kurské oblasti. Podle kanálu Mash zůstává v regionu už jen jeden použitelný most.

Ukrajina, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské agresi, v posledních dvou týdnech obsadila podle tvrzení Kyjeva 1150 kilometrů čtverečních ruského území a 82 příhraničních obcí včetně městečka Sudža. Přes ně proudí ruský zemní plyn do zemí Evropské unie.

Lukašenko: K hranici s Ukrajinou jsme vyslali vojenské formace

Bělorusko minulý týden oznámilo, že posílí svá vojska na hranicích s Ukrajinou. Učinilo tak poté, co Lukašenko uvedl, že běloruský vzdušný prostor narušilo asi deset ukrajinských dronů směřujících do Ruska, což označil za provokaci.

V rozhovoru, který v neděli odvysílala ruská televize, Lukašenko prohlásil, že Minsk vyslal k celé své hranici s Ukrajinou skoro třetinu své armády. Podle něj byly na hranici nasazeny i tajné služby a nejlépe vycvičené speciální síly. A ty „dělají svou práci“, řekl.

Ukrajinská pohraniční stráž ale podle médií tvrdí, že žádné změny na hranici s Běloruskem nezaznamenala a že Lukašenkova prohlášení neodpovídají skutečnosti. „Nepozorujeme zvýšení počtu techniky ani živé síly běloruských jednotek u našich hranic,“ sdělil listu Ukrajinska pravda mluvčí pohraniční stráže Andrij Demčenko.

Rusko i Ukrajina hlásí vzdušné údery

Rusko i Ukrajina znovu hlásí také vzájemné útoky drony, úder hlásil například Kyjev, podle něhož na ukrajinskou metropoli Rusové útočili balistickými střelami i drony. „Dnes ráno, přibližně v pět hodin (čtyři hodiny SELČ), nepřítel použil balistické zbraně k raketovému útoku na Kyjev. V srpnu je to už třetí balistický úder na hlavní město s přesným intervalem šesti dnů mezi útoky,“ uvedl podle webu Ukrajinska pravda šéf vojenské správy Kyjeva Serhij Popko.

Dodal, že Rusové zřejmě opět použili severokorejské střely KN-23 a také útočné drony. Všechny vzdušné zbraně byly podle předběžných informací zničeny mimo město, uvedl činitel. V Kyjevě nejsou hlášeny žádné škody.

Ukrajinské vzdušné síly hlásí, že v noci na sobotu zničily nad několika ukrajinskými oblastmi celkem osm ruských útočných dronů a pět z osmi střel. „V rámci protivzdušného boje protiletecké jednotky vzdušných sil, mobilní palebné skupiny ukrajinských obranných sil a jednotky pro elektronický boj sestřelily třináct vzdušných cílů v Kyjevské, Sumské a Poltavské oblasti,“ uvedl podle agentury Reuters velitel ukrajinského letectva.

Rusové tvrdí, že převzali kontrolu nad Svyrydonivkou

Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad vesnicí Svyrydonivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Tvrzení zatím nebylo možné nezávisle ověřit, upozorňuje agentura Reuters. Vesnice Svyrydonivka je vzdálená zhruba patnáct kilometrů od města Pokrovsk, které je považováno za důležitý logistický uzel a ke kterému už několik měsíců postupují ruské síly.

Ruské ministerstvo obrany také ráno oznámilo, že jeho protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila celkem pět ukrajinských dronů nad Bělgorodskou, Kurskou a Rostovskou oblastí. Moskva v těchto hlášeních obvykle neinformuje o bezpilotních letounech, které její protivzdušná obrana nezachytila.

Oblastní gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev na Telegramu také informoval, že trosky sestřelených dronů dopadly do areálu průmyslových skladů a způsobily požár motorové nafty. Podle něj ruská protivzdušná obrana útok bezpilotních letounů odrazila.

Dronové nálety a přeshraniční ostřelování se staly pravidelnou součástí války, kterou v únoru 2022 rozpoutalo Rusko vpádem svých vojsk na ukrajinské území. Moskva na podzim téhož roku zintenzivnila údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu i města a civilní cíle.

Ruské příhraniční oblasti, ale i místa hlouběji v ruském vnitrozemí v poslední době opakovaně uvádějí, že čelí ukrajinským dronovým útokům. Regiony u hranic hlásí také ostřelování.