TÉMA

Rostovská oblast

Ruské střely ničily domy v Kyjevě i na jihu. Ukrajinské drony zřejmě zasáhly elektrárnu v Novočerkassku

Rusko v noci na pondělí zaútočilo na jihoukrajinskou Mykolajivskou a Oděskou oblast bezpilotními letouny, informoval portál Ukrajinska pravda s odvoláním na jižní velitelství ukrajinské armády. Úlomky sestřelených dronů poškodily obytný dům v Mykolajivu, který následně vzplál. Zranění na místě zřejmě utrpělo jedenáct lidí. Rozsáhlé škody na budově způsobila i raketa vypálená na Kyjev. V Oděské oblasti pak ruské drony poničily dvě elektrické stanice. Naopak zásah ukrajinských dronů údajně vyřadil z provozu dva bloky elektrárny v ruském Novočerkassku a způsobil požár.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 14:40|

Ukrajina zaútočila drony na závod opravující letadla A-50, tvrdí Rusové

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly sestřelily 47 dronů vyslaných Ukrajinou. Intenzivním náletům čelilo podle informací na sociálních sítích město Taganrog v Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, přičemž jedním z cílů se podle několika informačních kanálů stal Berijevův letecký závod, kde se opravují a modernizují cenné ruské letouny A-50. Dronovým náletům čelila i Ukrajina, ukrajinské letectvo uvedlo, že dvanáct z 15 útočících dronů se podařilo sestřelit.
9. 3. 2024|

„Likvidace obyvatelstva“. Rusko sevřel tuhý mráz, lidé si kvůli výpadkům dodávek tepla stěžují Putinovi

Tisíce Rusů jsou v mrazivém počasí bez dodávek tepla a v posledních dnech stále častěji dávají veřejně najevo svoji frustraci, někteří výslovně mluví o „likvidaci obyvatelstva“. Výpadky dodávek, za nimiž je série havárií a často alarmující stav infrastruktury, tuto zimu postihly například obyvatele Moskevské oblasti, Petrohradu, Jekatěrinburgu, Voroněžské nebo Rostovské oblasti či Přímořského kraje na ruském Dálném východě, ale i dalších míst napříč Ruskem.
11. 1. 2024|

Prigožin poprvé komentoval tažení na Moskvu, v Bělorusku údajně vzniká tábor pro tisíce wagnerovců

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin po téměř dvoudenní odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem víkendového tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení. Tento odpor podle něj poukázal na závažné bezpečnostní problémy v Rusku. Bojovníci z řad wagnerovců se nyní přesouvají do Běloruska, kde vzniká tábor pro zhruba osm tisíc lidí, píší média s odkazem na ruský investigativní portál Vjorstka. Informaci ale zpochybnila běloruská opoziční monitorovací skupina.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 21:44|

Ukrajinská armáda se pomalu blíží k Chersonu, Rusové chtějí odvézt obyvatele

Ukrajinské jednotky se na jihu země přibližují k strategickému městu Cherson, které od začátku letošní invaze ovládají ruské jednotky. Z něj by měli během pátku dorazit první odvlečení lidé do ruského Rostovského regionu. O „evakuaci“ kvůli postupu Ukrajinců požádala tamní dosazená kolaborantská správa, což je v rozporu s mezinárodním právem. V dalších týdnech ve městě očekávají vojenští experti zásadní a dlouhé boje. Za poslední měsíc podle tamních úřadů osvobodila ukrajinská armáda přes šest stovek vesnic, mnoho z nich právě na jihu.
14. 10. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|