Ukrajinci se tlačí i do Bělgorodské oblasti, Rusové k Pokrovsku

Ukrajinská ofenziva v ruském příhraničí, která začala minulý týden v Kurské oblasti, se rozšířila do sousední Bělgorodské oblasti, popsali podle listu The Washington Post (WP) ukrajinští vojáci. Podle nich probíhají v regionu ostré boje. V Bělgorodské oblasti vyhlásila Moskva federální nouzový stav. Stejné opatření platí i v Kurské oblasti. Na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny mezitím okupanti dál postupují směrem k Pokrovsku.

O bojích v Bělgorodské oblasti informovali podle WP ukrajinští vojáci, kteří byli v ruském regionu zraněni a poté evakuováni přes hranici do ukrajinské Sumské oblasti. Na rozdíl od rychlého postupu ukrajinských jednotek v Kurské oblasti to vypadá, že v Bělgorodské oblasti byly ruské jednotky na příchod Ukrajinců připraveny. I když někteří Rusové ustoupili, oblast byla zabezpečena protitankovými překážkami s dračími zuby a silně zaminována. Ukrajinci se téměř okamžitě dostali pod intenzivní útoky dělostřelectva, dronů a leteckých bomb, píše WP.

Ruské síly v Bělgorodské oblasti mohly být po ukrajinské operaci v sousední Kurské oblasti uvedeny do stavu vysoké pohotovosti, což mohlo přispět k tužšímu odporu, řekl listu WP analytik Brady Africk z American Enterprise Institute.

Ukrajinci postoupili vpřed asi šest mil (zhruba devět a půl kilometru), řekli WP vojáci, a obsadili opuštěné pozice ruských jednotek. Boje však zůstaly intenzivní. „Celá naše skupina byla zraněna v den, kdy jsme dorazili,“ řekl listu jeden z ukrajinských vojáků. Mnozí podle něj utrpěli těžká zranění nebo byli zabiti.

Ostřelování bylo tak intenzivní, že se přeživší museli několik dní skrývat v ruských zákopech, dokud ve čtvrtek brzy ráno nedorazilo obrněné vozidlo, které je evakuovalo k lékařskému ošetření. Někteří byli zraněni opakovaně, když čekali na pomoc.

Rusko pozemní boje v Bělgorodské oblasti dosud nepřiznalo, tamní guvernér ale začátkem týdne zavedl stav nouze na regionální úrovni a Moskva tam posléze vyhlásila nouzový stav i na federální úrovni. Stejné opatření platí i v Kurské oblasti.

V Kurské oblasti dál postupujeme, tvrdí Kyjev

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v pátečním hlášení ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému uvedl, že nadále postupují v Kurské oblasti, v některých místech o další jeden až tři kilometry. „Pokračují také boje podél celé frontové linie, situace je celkově pod kontrolou," uvedl Syrskyj.

„Operace v Kurské oblasti – posilujeme naše pozice a doplňujeme pro Ukrajinu ,výměnný fond‘,“ uvedl Zelenskyj s odkazem na zajaté ruské vojáky. Celkový počet zajatých Kyjev neupřesnil.

Ukrajinci také v pátek zveřejnili na síti X sestřih záběrů, které mají zachycovat první den jejich vojenského průniku na území ruské Kurské oblasti. Je na nich například vidět zničený hraniční přechod a vzdávající se ruští vojáci. Jeden z ukrajinských vojáků popsal, že dobytí přechodu se obešlo bez většího odporu, protože se vydařil moment překvapení. Zachyceny jsou také zbraně, které Ukrajinci používají, i to, jak jejich vozidla a tanky projíždějí ruskými vesnicemi.

Ruská státní agentura TASS v pátek napsala, že ukrajinská armáda zničila most přes řeku Sejm v západní části Kurské oblasti. „Část Gluškovského okresu je nyní odstřižena od evakuace po zemi,“ řekl zdroj agentury TASS. Poradce guvernéra Kurské oblasti Roman Alechin předtím napsal, že se ukrajinská armáda snaží obsadit část okresu od hranic k řece a že útočí i na menší most ve vesnici Zvannoje.

Most přes řeku Sejm byl hlavní zásobovací trasou pro ruské jednotky v oblasti, píše ruskojazyčný server BBC. Podle ruských médií jeho zničení odřízlo přes dvacet obcí.

Putin mluvil o nových technických řešeních

V rozhovoru s listem Izvestija poradce ruského vůdce Vladimira Putina Nikolaj Patrušev prohlásil, že do plánování ukrajinského útoku na ruskou Kurskou oblast byl přímo zapojen Západ a Severoatlantická aliance. Agentura Reuters napsala, že výroky Patruševa, považovaného za jednoho z „jestřábů“ na vrcholu kremelského režimu, naznačují, že ukrajinský vpád na svrchované ruské území s sebou nese velké riziko eskalace.

„Probereme spolu nová technická řešení používaná během speciální vojenské operace,“ uvedl v pátek Putin na začátek zasedání ruské bezpečnostní rady. Podrobnosti o zasedání Moskva nenabídla. Termín speciální vojenská operace používá Rusko pro svou invazi na Ukrajinu.

USA už dříve uvedly, že se na ukrajinském vpádu nijak nepodílely.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak podle ruské služby BBC zopakoval, že Kyjev nemá zájem na okupaci ruského území, ale přeshraniční vpád ukrajinské armády do Kurské oblasti byl nutný k přesvědčení Moskvy, aby zahájila „poctivý proces vyjednávání“.

Ruský postup u Pokrovsku

Poté, co ukrajinské jednotky minulý týden zahájily překvapivý útok v ruské Kurské oblasti, kde postoupily podle některých zdrojů do hloubky až 35 kilometrů, vystupňovaly ruské síly své útoky na Pokrovsk v Doněcké oblasti. Právě u tohoto města se tak nyní odehrávají jedny z nejtěžších bojů za celou válku.

Podle čtvrtečních informací se okupanti přiblížili k Pokrovsku na deset kilometrů. „Rusko zde postupuje. (Je to sice) za cenu velkých ztrát a ten postup není extrémně rychlý, ale je systematický“, komentoval to analytik Michal Smetana. „Je velmi pravděpodobné, že toto město padne do ruských rukou. To může být pro Ukrajinu velký problém, neboť Pokrovsk je významné logistické centrum,“ podotkl.

Ruské ministerstvo obrany nově tvrdí, že jeho síly dobyly u Pokrovska další ves, a to obec Serhijivka.

„Zatím to nevypadá, že by Rusko přesouvalo (kvůli ukrajinské operaci v ruském pohraničí) velké počty svých jednotek z Ukrajiny, a pokud ano, tak se to týká spíš Záporoží nebo jiných oblastí, ne Donbasu. Co se týče (případného) oslabení ruského tlaku v Donbasu okolo Časiv Jaru a Pokrovsku, tam zatím v tomto směru žádné indicie nejsou,“ dodal k situaci na východě Ukrajiny analytik Oldřich Bureš.

Nejméně tři civilisté byli zabiti a dalších šest zraněno za uplynulých 24 hodin při ruských útocích v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedl v pátek šéf tohoto regionu Vadym Filaškin. Tři lidé byli podle něj zraněni v obci Selydove u Pokrovska. Jeden člověk zemřel ve vsi Mykolajivka a dva další byli zraněni ve městě Kosťantynivka, které leží západně od Bachmutu, loni dobytém ruskými vojsky po těžkých bojích. Další dva lidé byli zabiti ve vsi Verchňokamjanske, ležící rovněž u Bachmutu. Z blízkosti fronty se podařilo evakuovat 5876 lidí, včetně 221 dětí, dodal.

Ruské úřady zase hlásí jedenáct raněných po pátečním ostřelování okupovaného Doněcka.

Kouř stoupá nad hořícím obchodním centrem Galaktika v Doněcku
Zdroj: Reuters/Alexander Ermochenko