Ukrajina zřídila v okupované části Ruska vojenský úřad, oznámil Syrskyj

Ukrajina plánuje humanitární koridory z Ruska (zdroj: ČT24)

Šéf ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj tvrdí, že jeho jednotky postoupily v Rusku o dalšího 1,5 kilometru, celkově od 6. srpna do hloubky 35 kilometrů od hranic. Dobyly při tom 1150 kilometrů čtverečních a 82 obcí, vyčíslil Syrskyj. Oznámil také zřízení úřadu vojenské správy v okupované části Kurské oblasti, píše Reuters. Američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW) dříve uvedli, že postup Ukrajinců se zpomalil. Ruská vojska se naopak podle médií blíží k Pokrovsku v Doněcké oblasti, kde úřady vyzývají civilisty k evakuaci, píše server RBK-Ukrajina.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém podvečerním poselství řekl, že vojenský správní úřad bude zřízen v Sudži. Otevření ukrajinské správy v ruském městě vysílá vzkaz: Jsme tady, abychom zůstali, alespoň prozatím, podotkla stanice BBC. Podobně toto oznámení okomentovala agentura AP, podle níž krok naznačuje, že Ukrajina možná plánuje setrvat v Kurské oblasti dlouhodobě, nebo tím vysílá Moskvě signál, že tak zamýšlí udělat.

Ruské úřady ve čtvrtek ohlásily evakuaci dalšího pohraničního okresu v Kurské oblasti, kde druhým týdnem útočí ukrajinské jednotky. V Gluškovském okrese žilo podle médií před válkou necelých dvacet tisíc lidí.

„Regionální krizový štáb přijal rozhodnutí o povinné evakuaci celého Gluškovského okresu,“ napsal na sociální síti úřadující gubernátor Alexej Smirnov a požádal krajany, aby k situaci přistupovali s pochopením a řídili se pokyny bezpečnostních složek a místních úřadů. Jde o pátý okres v oblasti, který se úřady rozhodly evakuovat kvůli postupu ukrajinských sil, uvedl server The Moscow Times.

Gluškovský okres se během ukrajinské operace v Kurské oblasti ocitl v sevření ze tří stran: na západě a jihu je ukrajinská hranice a z východu se blíží ukrajinské jednotky, postupující ze Sudžského okresu přes Koreněvský okres, poznamenal server BBC News.

„Od začátku ukrajinské ofenzivy ruské úřady tvrdily, že k evakuaci by mělo jít 180 tisíc lidí. Dnes máme informaci od ruských provládních médií, že se z Kurské oblasti dostalo 120 tisíc lidí. Otázkou je, jakou roli v tom hrají ruské úřady, do tohoto čísla spadají nejen evakuovaní díky ruským úřadům, ale i lidé, kteří se z regionu snažili dostat vlastními silami,“ komentuje situaci redaktorka ČT Ilona Zasidkovyčová a dodává, že Rusko obyvatele evakuuje i do okupované ukrajinské Záporožské oblasti.

Postup ukrajinských sil v Kurské oblasti se mezitím výrazně zpomalil, píše ISW s odvoláním na zdroje z obou bojujících stran. Geolokované záběry podle analytiků potvrzují, že ukrajinské síly se nacházejí ve východní části vsi Žuravli deset kilometrů východně od Koreněva.

O den dříve ruské ministerstvo obrany informovalo o odražení ukrajinského útoku u vsi Levšinka, která je o sedmnáct kilometrů dále na sever a deset kilometrů jižně od sídla dalšího okresu Lgova. Ukrajinci také mírně postoupili ve vsi Kamyšnoje asi dvacet kilometrů jihovýchodně od města Sudža. Hned vedle se nachází obec Giri, od které byli podle ruských blogerů ukrajinské síly při svém výpadu odraženy.

Studio ČT24: Bezpečnostní analytik Richard Stojar k ukrajinskému vpádu do Ruska (zdroj: ČT24)

On-line nabídky práce na zákopech

Rusové podle družicových snímků budují zákopy a obrannou linii u Lgova, podél silnice, která vede z Rylska přes Lgov a Kurčatov do Kurska. Je to přibližně sedmnáct kilometrů severně od míst, kde očití svědci potvrdili ukrajinskou přítomnost, a svědčí to o tom, že Rusové očekávají další ukrajinský postup, upozornil ISW.

Americká stanice CNN zjistila, že Rusko nabízí v rámci volných pracovních pozic v přepočtu 36,5 tisíce až 91,4 tisíce korun za práce na zákopech v Kurské oblasti.

Britská BBC upozorňuje, že v regionu neexistuje jasná frontová linie a ukrajinské síly zde do čela útoku nasadily mobilní skupiny, vyhledávající slabiny a mezery v ruské obraně.

Obranná ruská linie budovaná u Lgova
Zdroj: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Nouzový stav v Bělgorodské oblasti

V sousední Bělgorodské oblasti vyhlásila Moskva nouzový stav federální úrovně, oznámil gubernátor Vjačeslav Gladkov, který o den dříve informoval o vyhlášení stavu nouze na regionální úrovni. Gladkov rovněž informoval, že nálet ukrajinských dronů na Bělgorod si vyžádal čtyři raněné.

Vyhlášení nouzové situace federálního charakteru znamená, že pro řešení problémů lze využít síly a prostředky z celého Ruska a lze také uvolnit peníze z federálního rozpočtu pro platby občanům, uvedla dříve agentura TASS v souvislosti s vyhlášením tohoto stavu v Kurské oblasti.

Ruský ministr obrany Andrej Bělousov ve čtvrtek oznámil, že velitelé připravili sérii akcí ke zvýšení bezpečnosti v regionech sousedících s Ukrajinou. „Hovoříme především o zvýšení efektivity systému velení a řízení jednotek v součinnosti s dalšími donucovacími orgány a správou regionu Bělgorod, o identifikaci odpovědných činitelů a také o vyčlenění dalších sil a prostředků, které budou vyslány k plnění hlavních úkolů,“ cituje agentura Reuters ministerstvo.

Zpravodajka Ilona Zasidkovyčová k situaci v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

„Rusko není nenapadnutelné“

Ukrajinská armáda podnikla překvapivý útok přes slabě chráněnou hranici do Kurské oblasti 6. srpna. „Ruská strana si asi neuměla představit, že si Ukrajinci takový útok mohou dovolit. Nevím, zda právě tato operace změní průběh války, každopádně se ale Ukrajincům podařilo dokázat, že ani ruské hranice nejsou tak bezpečné a Rusko není nenapadnutelné,“ hodnotí situaci v Kurské oblasti ukrajinistka Lenka Víchová.

Ukrajinci podle ní netouží po „dobrodružství“, ale nemají k dispozici tolik potřebných zbraní k tomu, aby dokázali přenést bojová střetnutí na území Ruské federace.

Operace má navíc i psychologický efekt, protože funguje jako vzpruha pro vojáky unavené po letech války. Ukrajinci jsou podle Víchové z postupu v Kurské oblasti „nadšení“. „Pro civilisty je to také dobrá zpráva poté, co celý rok 2023 velké vojenské úspěchy nebyly, až na ty na moři,“ poznamenala expertka.

Ukrajinistka Lenka Víchová k ukrajinské operaci v Rusku (15. srpna 2024) (zdroj: ČT24)

Na tom, jaký je hlavní strategický cíl ukrajinské akce, se ale zatím odborníci ani politici neshodují. Agentura AP napsala, že přeshraniční ofenziva překvapila i západní spojence Kyjeva.

Ukrajinská televize podle BBC odvysílala záběry ukazující, jak ukrajinští vojáci do města přivážejí humanitární pomoc a odstraňují z úřední budovy ruskou vlajku.

Vznik humanitárních koridorů

Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové Ukrajina pracuje na možné trase humanitárního koridoru pro evakuaci civilistů z Kurské oblasti do ukrajinského města Sumy. Ruská strana o koridor na své území nepožádala, napsala politička na platformě Telegram.

„Náš postup v Kurské oblasti pokračuje dobře – dosahujeme strategického cíle. Výrazně jsme také doplnili ,výměnný fond‘ pro náš stát,“ tvrdí Zelenskyj.

Celkový počet zajatých ruských vojáků nebyl zveřejněn, Ukrajina a Rusko ale už začaly jednat o výměně zajatců, oznámil podle médií ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

Deník Ukrajinska pravda ve čtvrtek s odkazem na tajnou službu SBU zveřejnil záběry, které údajně zachycují 102 ruských vojáků zajatých v Kurské oblasti 14. srpna. Podle deníku šlo o dosud nejvyšší počet Rusů, kteří během jediného dne upadli do ukrajinského zajetí. Speciální síly podle listu v tomto případu zajaly vojáky z ruského 488. gardového motostřeleckého pluku a z čečenské jednotky Achmat.

Ruská státní média o dění v Kurské oblasti informují v souladu s rétorikou Moskvy – podle oficiálních zpráv ministerstva obrany byl útok ukrajinských jednotek zastaven. Ruské zdroje také mluví o zajatých vojácích. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že armáda obnovila svou kontrolu nad obcí Krupec.

Šéf Kremlu Vladimir Putin označil za klíčové vytlačení nepřítele zpět za hranice. „K tomu bude potřebovat tisíce, desetitisíce, možná statisíce vojáků, a proto se lidé tady v Rusku bojí další mobilizace,“ podotkl zpravodaj ČT v Moskvě Karel Rožánek.

„Určitě ten hlavní ruský motiv v příštím období bude vytlačení ukrajinských jednotek z území Ruské federace. Situace je tam aktuálně pro ruskou stranu velmi složitá. Obranyschopnost rozsáhlého ruského teritoria nebyla důsledně zabezpečena proti takové operaci, kterou Ukrajinci spustili před týdnem. Panuje tam určitý chaos, jsou nasazovány veškeré dostupné jednotky. Vede to k řadě komplikací včetně toho, že ruské jednotky spolu obtížně komunikují nebo nekomunikují vůbec,“ uvedl bezpečnostní analytik Richard Stojar z Univerzity obrany.

Načítání...

Ruský postup u Pokrovsku

Kreml se zatím zdráhá přemístit do Kurské oblasti zkušené jednotky z jiných částí fronty, jelikož nechce zpomalit svůj postup hlavně v Doněcké oblasti. Do boje tak posílá i brance. „To, co prezident Putin slíbil, že se nestane to, že ti nově odvedení skončí na frontě, tak najednou vidíme, že desítky a stovky branců jsou vrhány do boje proti ukrajinským silám,“ upozornil bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

I přes úspěch ukrajinských jednotek za hranicemi čelí země dál ruskému ostřelování. Nepřátelské jednotky jsou jen deset kilometrů od města Pokrovsk v Doněcké oblasti, uvedl na sociální síti šéf vojenské správy Serhij Dobrjak a varoval, že palba ruských děl zabíjí civilisty, a tak by z města měly odejít především rodiny s dětmi a senioři.

Podle analytiků projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě, Rusové obsadili obce Želanne, Orlivku a u dalších postoupili. Syrskyj podle Reuters uvedl, že situace na východě a jihu Ukrajiny je obtížná, ale pod kontrolou.

Po dronovém útoku nedaleko frontového města Vovčansk zemřela ve středu ukrajinská zdravotnice. Kyjev už začal stavět nové opevnění podél hranice s Ruskem mezi Kurskou a Sumskou oblastí, aby se připravil na možný odvetný útok Moskvy.