Rusové na frontě dál postupují. Dojde jim dech, zní z Kyjeva

Zatímco ukrajinská armáda musela v důsledku zpožděných dodávek západních zbraní či nedostatku personálu přejít na bojišti v minulých měsících do defenzivy, ruští okupanti převzali inciativu a zaznamenávají postup na mnoha místech fronty. Představitelé ukrajinské armády ale tvrdí, že jde jen o lokální úspěchy, kterých navíc agresor dosahuje za cenu příliš velkých ztrát, a že se situace brzy obrátí k lepšímu.

Rusové v květnu otevřeli novou frontu v Charkovské oblasti. Spuštěním ofenzivy severně od druhého největšího ukrajinského města ztížili obráncům situaci, neboť ti museli na severovýchod země přesunout jednotky z jiných míst bojiště. Okupanti toho využili na mnoha místech, zejména na doněcké frontě, zaznamenali územní zisky a tlačí i na některá významnější města.

Toreck

Podle expertů je nyní nejvyšší ruskou prioritou na doněcké frontě město Toreck. Okupanti se k němu přibližují z východu a jihovýchodu, v minulých týdnech a měsících obsadili mimo jiné vesnici Šumy. Přiblížili se také k okraji obce Ňju-Jork a tamní továrně na fenol, která bude zřejmě hlavním opěrným bodem ukrajinských vojáků v místě a kterou už Rusové začali bombardovat, napsal ruský exilový web Meduza.

Dobytí Torecku by Rusům poskytlo kontrolu nad širší městskou oblastí táhnoucí se podél západních okrajů Doněcké oblasti, řekl stanici Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) ukrajinský armádní plukovník ve výslužbě Serhij Hrabskij.

„Pro Rusy je kriticky důležité, aby toto místo obsadili,“ uvedl Hrabskij. „Útočí na Toreck čelně a spěchají. Okno příležitosti se začíná zavírat, protože současný proud mužů a zbraní se obrací v ukrajinskou výhodu,“ míní armádní plukovník ve výslužbě.

Jihozápadně od Torecku také Rusové postupují na sever a severovýchod od okupované obce Očeretyne směrem k dálnici vedoucí z Pokrovska na severovýchod do Kosťantynivky. Obsazení této spojnice by přerušilo hlavní zásobovací linii pro ukrajinské síly v regionu, dodala RFE/RL.

Časiv Jar

Pětadvacet kilometrů severně od Torecku leží Časiv Jar, jenž byl v centru ruské pozornosti už minimálně měsíc před začátkem ofenzivy u Charkova, připomněla RFE/RL. Ukrajinci se začátkem července stáhli z odlehlé čtvrti Novyj, nazývané také Kanal, která leží východně od kanálu Siverskyj Doněc-Donbas.

Většina města včetně centra se však nachází na západ od této vodní cesty. „Ruským jednotkám se zatím nepodařilo kanál překročit a dostat se do hlavní části města, ale stále se o to pokoušejí a zároveň město ostřelují. Útok na Časiv Jar je jednoznačně součástí jejich plánu,“ citoval tento týden ruský exilový web Novaja Gazeta Europe Jana Matvejeva, vojenského analytika Fondu boje s korupcí založeného Alexejem Navalným.

Rusové útočí na tamní ukrajinské pozice klouzavý bombami. „Mohou zničit celou linii pomocí několika (klouzavých bomb) a učinit ho (město) neubránitelným,“ upozornil podle RFE/RL polský vojenský analytik Konrad Muzyka. Stanice také s odkazem na další analytiky uvedla, že je pravděpodobné, že okupanti nakonec město dobydou.

Podle Meduzy postupuje invazní armáda také v okolí města. Jihovýchodně poblíž Kliščijivky obsadila výhodně položenou vyvýšeninu, což by jí mohlo pomoci s postupem na kanál Siverskyj Doněc-Donbas. Kromě toho se pokouší dobýt severně ležící Kalynivku, aby si usnadnila budoucí překročení kanálu i z této strany, dodává ruský exilový web.

Území západně od Avdijivky

„Horké body na doněcké frontě jsou v současnosti předměstí Torecku, Časiv Jar a oblast na západ od Avdijivky, (konkrétně) oblouk z Karlivky do Vozdvyženky,“ přidává Matvejev další region, kde se v poslední době Rusům relativně daří.

Ruská armáda tam podle Meduzy dobyla poslední vesnice, které stály mezi ní a řekou Vovča, konkrétně jde o většinu obce Novoselivka Perša a dále o obce Voschod a Jasnobrodivka. Pokud by ukrajinské síly ustoupily za řeku, je podle Meduzy pravděpodobné, že se Rusové pokusí prorazit severně od ohybu řeky, přes vesnice Prohres a Vozdvyženka, směrem k výše zmíněné silnici Pokrovsk–Kosťantynivka.

Pokrovsk

Právě dopravní uzel a významné posádkové město Pokrovsk, které se nachází zhruba pětadvacet kilometrů od území pod kontrolou okupantů, je tak poslední dobou rovněž pod čím dál větším tlakem invazní armády. Potvrdil to i vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. „Nepřítel nevěnuje pozornost svým poměrně vysokým ztrátám a pokračuje v tlaku směrem k Pokrovsku,“ uvedl tento týden.

„Ruská armáda se blíží ke komunikaci Kosťantynivka–Pokrovsk a má šanci přerušit tuto pro ukrajinské ozbrojené síly důležitou zásobovací cestu,“ míní izraelský vojenský expert David Sharp. „K ruským útokům dochází jak u Torecku a Časiv Jaru, tak u Pokrovsku. Zdá se, že ruští generálové chtějí dobýt poměrně velké město Kosťantynivka, vzdálené několik kilometrů. To je ještě daleko, ale situace vypadá pro ukrajinské jednotky zlověstně.“

Charkovská fronta

Dál se bojuje také severně a severovýchodně od Charkova u Hlyboke a Vovčansku. Právě ve Vovčansku, který agresor částečně dobyl, se ukrajinským obráncům nedávno podařilo okupanty z některých jejich pozic vyhnat, zatímco u Hlyboke probíhají aktuálně nejtěžší boje v oblasti, píše Novaja Gazeta Europe a dodává, že jí oslovení analytici nemají přesné údaje o tom, která z armád tato místa právě ovládá. „Myslím, že ukrajinské ozbrojené síly jsou nyní blíže k osvobození Vovčansku, než je ruská armáda k jeho úplnému dobytí,“ řekl jí nicméně Matvejev.

Podle Sharpa útočí okupanti také u Kupjansku. „Vypadá to, že ruské velení doufá, že se dostane k řece Oskil, což by je dostalo do velmi výhodné pozice. Je to velmi pomalý pokrok, ale drží se svého plánu.“ Novaja Gazeta Europe dále s odkazem na americký Institut pro studium války (ISW) píše, že Rusové pokračují v útocích podél osy Kupjansk–Svatove–Kreminna, ale nemají tam žádný výrazný úspěch.

Další místa

Podle Meduzy ohrožují Rusové na doněcké frontě také silnici mezi městy Kurachove a Vuhledar, která je hlavní zásobovací trasou pro ukrajinské obránce v druhém jmenovaném místě. Západně od Vuhledaru okupanti v posledních dvou měsících dobyli Staromajorske a Urožajne, což jsou obce, které ale mají spíše symbolický než strategický význam, dodává ruský exilový web.

Na severu Doněcké oblasti pak podle něj zaznamenává agresor lokální zisky směrem na Siversk, jehož případné dobytí by mu pak otevřelo cestu na velká města Slovjansk a Kramatorsk.

V Chersonské oblasti přišli Ukrajinci zřejmě o předmostí na levém okupovaném břehu Dněpru u obce Krynky, kde se uchytili loni v říjnu. Hlavní pozice v Krynkách byly podle armády zničeny, už dříve se objevily neoficiální informace, že se vojáci z obce stáhli. Zároveň ale armáda tvrdí, že operace v místě dál pokračují.

Kyjev: Postup Rusů není významný

Analytik Muzyka v první polovině července upozorňoval, že Ukrajinci jsou ve složité situaci a že stále čekají, až se na bojišti projeví nová pravidla pro mobilizaci.

Vrchní velitel ukrajinské armády Syrskyj ale v rozhovoru pro The Guardian označil nedávné ruské postupy za spíše „taktické“ místní zisky, Rusům se podle něj nepodařil žádný operační průlom, jakým by bylo dobytí velkého města. „V zásadě nepřítel neudělal žádný významný pokrok,“ konstatoval Syrskyj. Za tyto dílčí úspěchy podle něj Moskva navíc platí příliš velkou cenu v podobě ohromných ztrát, které jsou podle něj třikrát vyšší než ukrajinské, v některých oblastech ještě vyšší.

S tím souhlasí i vojenský expert Sharp. „Rusové budou pravděpodobně pokračovat v postupu podél celé frontové linie. Zatím však dosahují pouze krátkodobých úspěchů,“ míní Sharp a dodává, že okupanti „jsou ještě velmi daleko od dobytí celé Doněcké oblasti“.

Velitel Národní gardy Ukrajiny Oleksandr Pivnenko se dokonce domnívá, že ruské jednotky během měsíce až měsíce a půl ztratí schopnost vést aktivní útočné akce na více frontách současně a přesunou se do obranných pozic.