Rusové nemají v úmyslu se zastavit, varuje Šmyhal

Rozhovor s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem (zdroj: ČT24)

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v exkluzivním rozhovoru pro ČT poděkoval za českou muniční iniciativu, která podle něj zachraňuje stovky a tisíce ukrajinských životů. Podle něj i Evropa na různých úrovních čelí ruské agresi. „Měli bychom pochopit, že Rusové nemají v úmyslu se zastavit. Budou pokračovat a jediný jazyk, kterému rozumí, je jazyk síly,“ je přesvědčený.

Šmyhal poděkoval za podporu, kterou český kabinet Kyjevu nabídl v souvislosti s útokem na dětskou nemocnici v Kyjevě. Úder je podle něj důkazem, že Rusko je „barbarský teroristický stát“. „Rusové zaútočili asi na 1500 nemocnic napříč Ukrajinou a zničili je nebo přinejmenším poškodili. Asi 900 z nich bylo opraveno, ale u některých je to nemožné, protože jsou naprosto srovnané se zemí,“ řekl v rozhovoru s redaktorkou ČT Barborou Maxovou.

Na ukrajinské děti podle Šmyhala Rusko útočí často, víc než dvacet tisíc z nich bylo uneseno do Ruska. „Vyvíjíme co největší úsilí, abychom dostali naše děti zpátky,“ řekl Šmyhal, podle něj je návrat dětí nezpochybnitelnou součástí ukrajinského mírového plánu. „Stovky dětí se už podařilo díky úsilí Ukrajinců a našich partnerů dostat zpět,“ dodal.

Rusko podle něj také zničilo celkově víc než 50 procent kapacit výroby elektřiny. „Úzce pracujeme na vytvoření takzvané decentralizované energetiky. To bylo téma našich jednání. Věříme, že dostaneme na Ukrajinu dostatek plynových turbín, mobilních topných jednotek, které budou zapotřebí třeba v Charkově, kde Rusové zničili všechny teplárny,“ nastínil s tím, že Ukrajina musí navýšit import elektřiny z Evropy.

Čeští a ukrajinští ministři včetně premiérů v úterý společně jednali v Praze. Jedním z konkrétních výsledků schůzky je oznámení, že na Ukrajině vznikne závod na výrobu munice ve spolupráci s českou zbrojovkou Sellier & Bellot.

Situace na frontě

Šmyhal také v rozhovoru poděkoval za českou muniční iniciativu, jejímž cílem je sehnat pro Ukrajinu dělostřeleckou munici v zemích mimo EU. „Jsme opravdu vděční České republice, vašemu prezidentovi i vaší vládě za tuto iniciativu, protože skutečně mění situaci na frontě, můžu vás o tom ujistit, protože mám statistiku,“ prohlásil ukrajinský ministerský předseda.

„Předtím, asi před půl rokem, jsme měli poměr dělostřeleckých granátů jedna ku desíti, tedy jeden na ukrajinské straně proti deseti na ruské, takže ruské dělostřelectvo mělo desetinásobnou převahu. Teď je tento poměr jedna ku třem,“ vypočítal ukrajinský premiér. Podle něj tato změna pomáhá odstrašit Rusy na frontě, stabilizovat ji a také zachraňovat životy.

„Když nemáte dostatek dělostřeleckých granátů, začínáte za to platit lidskými životy. Vaše iniciativa zachraňuje stovky a tisíce ukrajinských životů,“ sdělil Šmyhal s tím, že první várka dělostřelecké munice už je na frontě. „Čekáme další dodávku koncem července, pak v srpnu a na konci roku by to měl být celý objem slíbených dělostřeleckých granátů,“ avizoval.

„Budeme také potřebovat stíhačky F-16, systémy protivzdušné obrany, zbraně dlouhého a středního doletu, abychom nad Rusy zvítězili, ale pro stabilizaci situace na frontě je česká iniciativa naprosto klíčová a jsme za to opravdu vděční,“ zdůraznil.

Ukrajina se potýká také s nedostatkem vojáků, to se ale podle Šmyhala mění. „Nová legislativa o mobilizaci je mnohem lepší a situace se výrazně zlepšila,“ prohlásil. Problémem je podle něj nyní spíše místo pro výcvik všech nově mobilizovaných. „To je další problém, se kterým se obracíme na naše partnery,“ podotkl a zdůraznil, že i v této oblasti Česko Ukrajině pomáhá.

Co bude dál?

Co se týče jednání o příměří, je politik ohledně kroků Ruska skeptický. „Máme opravdu špatné zkušenosti, co se týká režimu příměří s Ruskem. Nevím, kolikrát jsme něco takového měli od roku 2014. Kolik jsme měli dohod. Měli jsme Minské dohody, normandský formát a další formáty dohod o příměří. Ale nic z toho nefungovalo. Rusko to vždy využilo k opětovnému posílení své vojenské síly a postupu,“ tvrdí Šmyhal.

Podle něj i Evropa čelí ruské agresi – například v informační, společenské, politické nebo kybernetické dimenzi. „Měli bychom pochopit, že Rusové nemají v úmyslu se zastavit. Budou pokračovat a jediný jazyk, kterému Rusko rozumí, je jazyk síly,“ myslí si premiér. Podle něj je třeba Rusy „zastrašit a zatlačit zpět“. „Měli by za tuto agresi zaplatit a pak přineseme dlouhodobý udržitelný mír pro evropský kontinent,“ dodal.