Jestli chcete, uděláme si na Česko čas a znovu vás vyřešíme, řekli prý Rusové exvelvyslanci

Interview ČT24: Bývalý velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka (zdroj: ČT24)

Bývalý velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka v Interview ČT24 vzpomínal na zážitky se svými ruskými protějšky v době zastupování Česka v Moskvě. Podle něj ruská strana nečekala tuzemskou reakci na Vrbětice a má k Česku „postimperiální syndrom“. On sám prý nezažil žádné pozitivní jednání na ruském ministerstvu zahraničí.

„Doteď se domnívám, že ruská strana tento krok v žádném případě od České republiky nečekala,“ míní Pivoňka o vyhoštění osmnácti pracovníků ruské ambasády v roce 2021 v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek ohledně výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích. Rusko podle něj neudělalo symetrickou akci, protože předalo seznam s dvaceti jmény včetně zástupce českého velvyslance.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu na konci dubna případ odložili. Podezřelí jsou totiž v Rusku, které s českou stranou odmítlo spolupracovat. Policisté nicméně považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, aby zabránili dodání munice do oblastí, kde Rusko podnikalo vojenské operace.

Pivoňka ruskou diplomacii v rozhovoru označil jako „sovětsko-ruskou“, kdy postupně od roku 1948 znají „naše silné i slabé stránky“. „To, jak se dají popsat vztahy ruské diplomacie k nám, je postimperiální syndrom,“ míní diplomat. Této mentality se prý ruská diplomacie nevzdala.

„Za pět let jsem osobně nezažil žádné pozitivní jednání na ministerstvu zahraničních věcí,“ prohlásil s tím, že si nepamatuje ani jeden případ, kdy by ruská strana akceptovala návrhy české strany. Když prý česká strana dostane povolání na ruské ministerstvo zahraničí během jedné nebo dvou hodin, je prý jasné, že schůzka bude velmi konfrontační. Zároveň je ale podle Pivoňky na takovém setkání jen výjimečně možné odpovědět.

„Dělejte si s tím, co chcete“

Ruská škola vyjednávání podle Pivoňky pracuje s emocemi, bývalý velvyslanec dokonce mluví o „divadelnictví“. Jeho hlavní zážitek je prý s prvním náměstkem ministra zahraničí Vladimirem Titovem, který prý Pivoňku potkal „těsně před Vrběticemi“.

„Koukl se mi do očí a řekl: Pane velvyslanče, co uděláme s těmi našimi vztahy? Říkám: Jak to myslíte? On na to: Víte, my máme spoustu starostí, s Američany, s Brity, s Číňany, s jaderným odzbrojováním. Vy si myslíte, že máme čas na Českou republiku? Ale jestli chcete, tak si my si ho znovu uděláme a zase vás vyřešíme. (...) Odpovídal jsem, zda to myslí vážně a zda je to oficiální pozice Ruské federace vůči mé vlasti. Otočil se a odpověděl: Dělejte si s tím, co chcete,“ popsal Pivoňka.

Pivoňka skončil jako velvyslanec v Rusku v květnu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by Česko mělo mít v Rusku velvyslance, konkrétní ohledně termínu ale zatím nebyl. Podobný názor má i Pivoňka, který ale sdělil, že naše historická zkušenost nám dává právo být daleko senzitivnější ohledně vzájemných vztahů.