Policie odložila kauzu výbuchu ve Vrběticích, může za ni ruská tajná služba

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. V roce 2014 při něm zemřeli dva lidé. Policie vyšetřování zastavila, protože podezřelí jsou v Rusku, které s českou stranou odmítlo spolupracovat. Kriminalisté tak nemůžou zahájit jejich trestní stíhání. Podle policie je ale prokázané, že za explozemi stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. To potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ocenil práci NCOZ i potvrzení, že za výbuchy ve Vrběticích stála ruská rozvědka.

„Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), odložila podle § 159a odst. 5 trestního řádu prověřování věci týkající se výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, které nastaly 16. října 2014 a 3. prosince 2014 a způsobily smrt dvou českých občanů a škodu převyšující jednu miliardu korun,“ informoval na webu policie ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

„Podezřelí se sdružují v Rusku a orgány Ruské federace odmítly splnit požadavky vznesené Českou republikou cestou mezinárodní právní pomoci,“ podotkl Rakušan. Vláda se bude dále snažit vymoct z Ruska odškodnění, dodal pro ČT.

Události: Obvinění v kauze Vrbětice (zdroj: ČT24)

Starostu Vlachovic, pod které Vrbětice spadají, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu nepřekvapilo. Podle něj se nedalo předpokládat, že ruská strana poskytne součinnost ve vyšetřování. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Starosta Hověžák hovořil o výbuchu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Odložení případu nepřekvapilo ani hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO). Důležité podle něj je, co s areálem bude. „Tuto informaci přijímáme, respektujeme ji, nijak neovlivní náš další tlak na to, aby se celá kauza dodělala a dočistila,“ řekl hejtman. Upozornil na to, že je stále zhruba více než 300 hektarů mimo areál, kde není dokončený hloubkový pyrotechnický průzkum. „Není uzavřený proces s právnickými osobami, které mají kolem areálu postižené majetky, a nevíme, jak bude do budoucna areál provozován,“ zmínil Holiš.

Ruská vojenská rozvědka měla podle ředitele NCOZ prostředky k tomu, aby výbuchy způsobila. Do Česka kvůli tomu přijeli lidé, kteří ihned poté odcestovali. Podle zjištění policie měla rozvědka také detailní informace o uskladněném zboží, o jeho pohybu i konečném uživateli. Pachateli byli podle kriminalistů příslušníci jednotky určené k provádění diverzních operací v zahraničí.

Postup schválil i státní zástupce, sdělil na webových stránkách mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Sklady podle něj plánovali navštívit lidé vystupující pod jmény Nikolaj Popa a Ruslan Tabarov. Později se muže podařilo identifikovat jako agenty GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, kteří jsou podezřelí také z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018. Čeští policisté mohli jejich podobu srovnat díky tomu, že po obvinění z otravy poskytla ruská televize RT sdělovacím prostředkům videozáznam jejich rozhovoru.

Policistům ale podle Mazánka chybí některé informace o pohybu jednotlivých členů GRU v Česku. „Lze jen předpokládat, jaké úkoly plnili jednotliví příslušníci nacházející se v České republice a okolních zemích, případně kolik dalších příslušníků ruských ozbrojených sil a jejich spolupracovníků se na útoku podílelo,“ sdělil ředitel NCOZ. Kriminalisté podle něj nemohou ale další informace získat, protože ruské orgány odmítly splnit českou žádost o mezinárodní právní pomoc. Odůvodnily to tím, že by to „mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace“.

Olma dodal, že na podezřelé agenty nelze pohlížet jako na uprchlé a „předání této trestní věci orgánům státu, jehož jsou občany, k vedení trestního řízení na jeho území se s ohledem na jeho postoj k této trestní věci jeví bezpředmětným.“ Nadále podle něj zůstává nejasná role některých lidí spojených se společností IMEX.

Tisková konference ministerstva vnitra k výsledkům vyšetřování výbuchů ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Práci NCOZ ocenil ředitel Bezpečnostní informační služby Koudelka. Označil za zásadní, že NCOZ potvrdila informace, které shromáždila BIS ve spolupráci s policií. „NCOZ odvedla špičkovou práci na velmi složitém případu a prokázala, že ruské zpravodajské služby stály za odporným útokem, který stál životy dvou nevinných českých občanů a miliardové škody na majetku,“ sdělil.

Fiala: Vrbětice jsou potvrzením, že Putin vede proti Česku hybridní válku

Režim ruského vůdce Vladimira Putina dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku. Výsledky vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku ukazují, že zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů, uvedl k výsledkům vyšetřování premiér Petr Fiala (ODS).

Prezident Petr Pavel považuje za správné, že policie jasně označila viníka. „Šlo o připravenou akci provedenou vojáky Ruské federace. Zavraždili při ní dva české občany a způsobili miliardové škody, které budeme řešit ještě desítky let. Suverenitu České republiky tím Rusko napadlo nejbrutálnějším způsobem od invaze roku 1968,“ napsal na síti X.

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti X. Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek spojil výbuchy z roku 2014 se současnou agresí Ruska na Ukrajině.

Podle místopředsedkyně ODS Evy Decroix jsou Vrbětice bezprecedentním aktem státního terorismu. „Každý, kdo bude mluvit o míru s Ruskem, musí vědět, že jedná s teroristy, které nezastaví žádné hranice,“ napsala na síti X.

Zpravodajka ČT Dominika Řebíková připomněla okolnosti výbuchu muničního skladu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Okolnosti kauzy

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena ke konci roku 2015, prostor byl zabezpečen a okolí začali čistit pyrotechnici od nevybuchlé munice.

Čeští kriminalisté kvůli vyšetřování výbuchů zřídili vyšetřovací tým spolu s policisty Velké Británie. Dále podle státního zastupitelství spolupracovali s Ukrajinou a USA. „Další dílčí poznatky zejména o pohybu a použité identitě zájmových osob byly opatřovány cestou mezinárodní justiční spolupráce na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rakousku, Nizozemí a Řecku,“ sdělil mluvčí Olma.

V roce 2021 tehdejší premiér Andrej Babiš oznámil, že existuje důvodné podezření o zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů. Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů Ruska tehdy vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem. Obě země si následně vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád, ti ruští z Prahy odcestovali na konci května téhož roku. V září 2021 pak Krajské státní zastupitelství v Brně oznámilo, že Česko požádalo Rusko o právní pomoc. Moskva ale nespolupracovala a policisté tak případ odložili.