Ukažte mi ten pas, ale ať na něm nechybí mé otisky, odmítá žena spojená s Vrběticemi spolupráci s ruskou GRU

Reportéři ČT: Hrdinka Ruska (zdroj: ČT1)

Na otázku, zda byla agentkou ruské vojenské rozvědky GRU, odpovídá Elena Šapošniková, kterou v Řecku vyzpovídali Reportéři ČT, rázně: „Ne, já vůbec nevím, kde se nachází, prosím vás. Proč bych to dělala, v životě jsem nebyla ruským občanem.“ Dostupné informace mimo jiné české policie, která výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích dlouho vyšetřovala, ukazují na to, že právě Šapošniková byla pro ruské agenty, kteří měli za explozemi stát, klíčovým kontaktem a spojkou. Dokonce měla poměrně krátce po výbuších obdržet nejvyšší ruské vyznamenání. Natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.

Když tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) před třemi lety oznámil, že existuje důvodné podezření, že za výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích z roku 2014 stojí ruská GRU, konkrétně její jednotka 29155, upřela se pozornost vyšetřovatelů na ty, kdo s ruskými agenty spolupracovali.

„Za poslední dva roky se ukázalo, že GRU, ruské vojenské rozvědce, v tomto úsilí pomáhala, asistovala rodina českých občanů ruského původu Šapošnikových,“ tvrdí investigativní novinář ze skupiny Bellingcat Christo Grozev. Nejde tak jen o Elenu Šapošnikovou, ale i o jejího manžela Nikolaje, který nedávno zemřel. I on popíral, že by spolupracoval s ruskými agenty nebo přímo agentem GRU byl. Přitom ale v minulosti pracoval ve zbrojní společnosti Imex, která působila v areálu ve Vrběticích.

„Tohle všechno tak trochu připomíná klasickou zpravodajskou metodu, kdy oni tady působili zpočátku možná jako spící agenti (...) A mohli relativně dlouhou dobu nedělat vůbec nic, a na nějakou příští akci se jenom tiše a nenápadně připravovat,“ myslí si vrchní ředitel sekce vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra Jan Paďourek.

Těsný kontakt s ruským generálem

Grozev se domnívá, že u Šapošnikovových měla hlavní slovo Elena, byla dominantnější a podle svědků prý muže často okřikovala, aby mlčel nebo změnil téma. Na schůzkách řídila konverzace. Jak konkrétně vypadala spolupráce Šapošnikové a ruské tajné služby? Policie získala důkazy, že byla v těsném kontaktu s generálem GRU Andrejem Averjanovem. Právě on osobně na sabotážní akci ve Vrběticích dohlížel.

Důkazy získané policií ukazují, že Elena Šapošniková posílala ruskému generálovi citlivé informace o zbrojních zakázkách týkajících se oblastí, kde mělo Rusko své zájmy. Třeba Ukrajiny, Gruzie nebo Sýrie. Ona i její manžel kontakty s Averjanovem při dřívější návštěvě Reportérů ČT zapírali, tajili je i před policií a přiznali až pod tíhou důkazů.

Podle vyšetřovatelů byli s ruským generálem dokonce i na dovolené. Šapošniková tvrdí, že šlo o běžné obchodní vztahy a že Averjanova považovala za obchodníka. „V tomhle případě paní Šapošniková čistě lže (...) Podle všech indicií je možno konstatovat, že musela být plně v obraze, s kým má tu čest a s kým se stýká,“ kontruje Paďourek.

„Ve skutečnosti šlo o profesionální vztah. Nebylo v tom nic společenského. Poskytovala podrobné informace o transakcích, do kterých byl zapleten její manžel. A to nelze vysvětlit jednoduše společenským vztahem s Averjanovem,“ říká Grozev.

Nejde přitom jen o e-maily s citlivými informacemi, které Šapošniková posílala ruskému generálovi. V období vrbětických výbuchů se manželé Šapošnikovi s ním a minimálně jedním dalším ruským agentem sešli osobně. Jedno z těchto setkání se konalo v Portugalsku. „Já vám nedávám vůbec žádné interview, prosím vás,“ reagovala Šapošniková na dotaz reportérů na tuto schůzku.

Obří vila byla úkrytem agentů, míní Grozev

Z policejního vyšetřování vyplynula celá řada dalších pochybností o rodině Šapošnikových. Jedna z nich se týká nemovitosti v Řecku. Třípodlažní vilu s velkým pozemkem Šapošnikovi koupili v roce 2008. Policie zjistila, že zaplatili 275 tisíc eur, tedy necelých sedm milionů korun. Existují ale pochybnosti o tom, kde na nemovitost vzali – verzi o vlastních výdělcích a penězích od rodičů policisté nevěří, navíc zjistili, že finance přišly z účtu ve Švýcarsku.

„Hlavním účelem domu byl úkryt pro GRU,“ míní Grozev z Bellingcatu. Krátce poté, co manželé Šapošnikovi dům koupili, na letišti v Soluni nápadně často začali přistávat ruští agenti. Podle Šapošnikové v domě ale z Ruska „skoro nikdo nebyl“.

Nejde jen o dům, s ruskou rozvědkou ženu spojuje i pas, na což upozornil ruský server Insider. „Měla cestovní pas, služební pas vydaný Ruskem. A ten pas byl z řady čísel, která se vydávají pouze příslušníkům jedné z nejagresivnějších jednotek vojenského zpravodajství, jednotky 29155,“ dodal Grozev. „Nemám, ukažte mi ten pas. A ještě aby nechyběly na tom moje otisky prstů,“ odmítá tezi Šapošniková.

Hrdinka Ruska

Christo Grozev a další novináři našli důkazy, že minimálně ve dvou případech tento pas žena podezřelá ze spolupráce s ruskými rozvědčíky použila ke vstupu do Ruska – v prosinci 2015, tedy rok po výbuších ve Vrběticích, jela na otočku do Moskvy a podle novinářů tam přímo od Vladimira Putina dostala nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruska.

„Vyznamenání nebo řád Hrdina Ruské federace je (...) jeden z nejvyšších, ne-li nejvyšší ruský řád, který se uděluje opravdu za naprosto výjimečné činy,“ zdůrazňuje Paďourek. Podivné okolnosti obestírají i to, jak Šapošniková získala české občanství.

Více o Šapošnikových i celé kauze Vrbětice se dozvíte v reportáži v úvodu článku.