Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.

Bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov dlouhodobě žil v Řecku na poloostrově Chalkidiki, kde také zemřel. Podle zdrojů Českého rozhlasu byla příčinou úmrtí zástava srdce, pitva neprokázala cizí zavinění.

V době vrbětických explozí v roce 2014 pracoval Šapošnikov jako obchodník ve společnosti Imex Group.  Zařizoval návštěvu obou agentů, kteří oficiálně vystupovali jako obchodníci. Investigativní novinář portálu Bellingcat Christo Grozev před dvěma lety uvedl, že několik dní před vrbětickým výbuchem cestoval Šapošnikov do Portugalska, kde v té době pobýval i velitel elitní jednotky ruské vojenské rozvědky GRU Andrej Averjanov. Důstojníky Averjanovovy jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce vrbětických explozí. Šapošnikov i podle oficiálního vyjádření Imex Group zařizoval návštěvu obou agentů, kteří však oficiálně vystupovali jako obchodníci.

Server iRozhlas upozornil, že není jisté, zda je tato vyšetřovací verze i po dvou letech stále platná. Policie se k případu dlouhodobě nevyjadřuje. Nechtěla komentovat ani zprávu o Šapošnikovově úmrtí. „Podávání informací z trestního řízení v kauze Vrbětice má vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně,“ sdělil serveru mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Brněnské státní zastupitelství komentář rovněž odmítlo.

Šapošnikov v minulosti veškerá podezření odmítl. Před dvěma lety s ním hovořili Reportéři ČT, odmítl tehdy, že by byl sloužil u ruských speciálních sil Specnaz, a popřel také kontakty na agenty tajných služeb. „Co znamená agent, já žádné agenty neznám. Podezřelých ruských agentů v Evropě je tolik, že bychom se všichni divili, kdyby je všechny spočítali,“ prohlásil. Společnost Imex Group podle jejího právního zástupce Radka Ondruše o žádných kontaktech Šapošnikova s GRU nevěděla.

V muničním areálu ve Vrběticích postupně explodovaly dva sklady, první v říjnu, druhý v prosinci 2014. Při prvním výbuchu zahynuli dva pracovníci Imex Group. O podezření, že do výbuchů byli zapojeni Čepiga a Miškin, informovali čeští představitelé v dubnu 2021. Důsledkem byla diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem.