Ruští agenti, kteří stáli za explozemi ve Vrběticích, škodili i Ukrajině, píše tamní agentura

Ukrajinské bezpečnostní složky mají důkazy o zapojení ruských zpravodajských služeb do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, kde byly uloženy zbraně určené pro Ukrajinu. S odvoláním na ukrajinské vyšetřovatele a tajnou službu SBU to napsala agentura Ukrinform. Ruští agenti podle nich měli na svědomí i explozi skladu zbraní ve městě Svatove v Luhanské oblasti.

Poradkyně šéfa ukrajinského Státního úřadu pro vyšetřování (SBI) Teťjana Sapjanová uvedla, že ukrajinská strana obvinila několik příslušníků ruských tajných služeb. Je mezi nimi někdejší bodyguard ruského vůdce Vladimira Putina Alexej Ďumin, který v letech 2013 až 2015 vedl jednotky pro speciální operace ruské vojenské rozvědky GRU, nebo třeba velitel elitní jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov.

Poradkyně šéfa SBI uvedla, že Averjanov je v současnosti členem okruhu lidí, kteří mají nejblíže k Putinovi, a často je přítomen na oficiálních akcích na nejvyšší úrovni.

Ukrajinci obvinili více než pětadvacet organizátorů a pachatelů sabotážních akcí. Jde také o příslušníky Averjanovy elitní jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina, které čeští vyšetřovatelé považují za strůjce vrbětických explozí. Sapjanová uvedla, že během společného vyšetřování s českými kolegy SBI dospěla k závěru, že „to byli ruští sabotéři, kdo vyhodil do povětří vojenský sklad“ ve Vrběticích. Miškin a Čepiga v této operaci hráli důležitou roli, dodala.

Exploze na Ukrajině

Podle podobného schématu ruští agenti podle Ukrajinců provedli sabotáž ve vojenském skladu v říjnu 2015 ve Svatovém, kde po explozi vznikl požár, který vedl k detonaci munice a zničení dalšího vojenského vybavení. O život přišli tři vojáci a jeden civilista.

„Na verzi týkající se zapojení této skupiny GRU do explozí v dalších vojenských skladech na Ukrajině a v zahraničí se dále pracuje. Dnes se dá s velkou mírou pravděpodobnosti říct, že většinu těchto explozí ve skladech na Ukrajině a v zahraničí měly na svědomí tyto jednotky GRU a jejich komplicové,“ shrnula Sapjanová.

Podle ní na základě vyšetřování je ze sabotáže na území Ukrajiny a Evropské unie podezřelých dalších padesát příslušníků GRU. „Rozhodně EU a dalším partnerům poskytneme informace o všech identifikovaných operativcích GRU, aby mohli ověřit, zda se nyní nacházejí na území těchto zemí a pracují na dalších sabotážních akcích,“ cituje také Ukrinform poradkyni šéfa SBI.

V následujících letech exploze zasáhly také několik dalších ukrajinských skladů munice. V březnu 2017 se to stalo v Balakliji v Charkovské oblasti. Podobný incident byl hlášen v září 2017 z Kalynivky ve Vinnycké oblasti. V říjnu roku 2018 roku zasáhly výbuchy město Ičňa v Černihivské oblasti. Ve všech případech vyšetřovatelé uvedli, že příčinou explozí byla sabotáž.