TÉMA

Vrbětice

Situaci ve Vrběticích chce prezident Pavel řešit s premiérem i ministry

Prezident Petr Pavel chce o situaci v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministry. V částech areálu a zejména za jeho hranicemi není téměř po deseti letech po výbuších v muničních skladech provedený hloubkový pyrotechnický průzkum. Jednou z možností by mohlo být, že by jej udělaly specializované firmy, řekl prezident, který ráno vrbětický areál navštívil. O věci chce jednat s premiérem i ministry. Svou dvoudenní návštěvu kraje ukončí debatou s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 17:53|

Český sankční seznam se rozšiřuje o Voice of Europe i Medvedčuka. Premiér mluví o jejich snaze získat vliv v EU

Vláda ve středu rozšířila sankční seznam o dvě fyzické a jednu právnickou osobu. Jde o politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, společnost Voice of Europe a politika, mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet také schválil další příspěvek Česka do iniciativy na nákup munice na podporu Ukrajiny napadené Ruskem z mimounijních zemí nebo novelu vysokoškolského zákona. Informaci, že ministři jednali o obsazení velvyslaneckého postu v Moskvě, Fiala s ohledem na režim utajení komentovat nechtěl.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 18:55|

Vrbětice zlomily česko-ruské vztahy, agrese Kremlu je ještě zhoršila

Vláda se zabývá obsazením velvyslaneckého postu v Moskvě. Jde o citlivé téma, zvlášť vzhledem ke stavu česko-ruských vztahů v posledních letech. Diplomatickou roztržku spustilo zjištění, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích byli zapojení agenti ruských tajných služeb. Vzájemné vztahy pak dále zhoršila ruská invaze na Ukrajinu.
27. 3. 2024|

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

Česko navrhuje omezit pohyb ruských diplomatů v Schengenu

Česko navrhuje Evropské unii omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) celá řada špionážních aktivit probíhá pod diplomatickým krytím, což je veřejně známým faktem. Vyjádření šéfa diplomacie poskytl mluvčí ministerstva Daniel Drake. O českém návrhu předtím informoval list Financial Times (FT).
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 13:57|

Na Hradě chybí záznamy o Zemanových krocích. Zřejmě ani nevznikaly, zjistili Reportéři ČT

Z éry Miloše Zemana nelze dohledat celou řadu podkladů k důležitým rozhodnutím, jako byly milosti, jmenování soudců či generálů. Podle svědectví některé klíčové dokumenty zřejmě vůbec nevznikaly. „Nejsem archivář a nevím, co na Hradě chybí,“ odpověděl bývalý prezident Zeman na dotaz Reportérů ČT. Případu se věnovaly Barbora Loudová a Zuzana Černá.
17. 10. 2023|

Ruští agenti, kteří stáli za explozemi ve Vrběticích, škodili i Ukrajině, píše tamní agentura

Ukrajinské bezpečnostní složky mají důkazy o zapojení ruských zpravodajských služeb do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, kde byly uloženy zbraně určené pro Ukrajinu. S odvoláním na ukrajinské vyšetřovatele a tajnou službu SBU to napsala agentura Ukrinform. Ruští agenti podle nich měli na svědomí i explozi skladu zbraní ve městě Svatove v Luhanské oblasti.
29. 9. 2023|

Stát nemusí platit odškodné firmě Imex kvůli Babišovým výrokům o Vrběticích

Společnost Imex Group s konečnou platností nevysoudila odškodnění za výroky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Dovolání odmítl Nejvyšší soud, řekla Marcela Pröllerová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2, který se sporem zabýval jako první instance. Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil. Firma žádala kvůli Babišovým výrokům patnáct milionů korun od státu. Právník firmy Radek Ondruš řekl, že ve sporu budou pokračovat.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 17:51|

Rozpočty obcí a krajů jsou ve vysokých přebytcích. Investujte, vybízí je Stanjura i Schillerová

Samosprávy letos hospodaří s výjimečným přebytkem. Po prvním pololetí je to 61 miliard, to je nejvíc za poslední dekádu. Podle ministerstva financí za tím stojí hlavně vyšší daňové příjmy a obce i kraje vybízí k tomu, aby peníze proinvestovaly. Totéž doporučuje i opozice. Svaz měst a obcí nicméně poznamenává, že do konce roku se přebytky tak jako tak sníží.
9. 9. 2023|

V Bulharsku v neděli vzplál muniční sklad. Na vině je zřejmě cizí aktér, oznámil premiér

Bulharský premiér Nikolaj Denkov v pondělí uvedl, že nedělní výbuch v muničním skladu vlastněném zbrojařem Emilijanem Gebrevem má zřejmě na svědomí cizí aktér. Jeho kabinet zároveň zpřísnil bezpečnostní opatření ve všech vojenských zařízeních v zemi. Sofia minulý týden oznámila, že pošle Ukrajině vojenskou pomoc a zapojí se do společného paktu Evropské unie o dodávkách munice. Gebrev měl uskladněné zbraně také v moravských Vrběticích v říjnu 2014, kdy tam vybuchly muniční sklady. České úřady podezírají z exploze příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU.
26. 6. 2023|

Rusové, vraťte se domů, dokud to ještě jde, vyzval Volodin. Reagoval na výroky Pavla

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, „český prezident navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“.
19. 6. 2023|

Zeman potvrdil, že o abolici žádal dvakrát. V obou případech pro Mynáře

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal před koncem ve funkci vládu dvakrát o abolici, která může zastavit trestní stíhání. Zeman to uvedl v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD). Obě žádosti se podle Zemana týkaly jeho tehdejšího kancléře Vratislava Mynáře. V minulosti Zeman popíral, že by o abolice usiloval. V rozhovoru tvrdí, že nelhal. Podle něj žádosti o abolice popřel, protože se média neptala konkrétně na abolici pro Mynáře. Nynější Zemanovo vyjádření se ale opět liší od vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který dříve řekl serveru Seznam Zprávy, že Zeman chtěl abolici v kauzách Mynáře a bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.
20. 4. 2023|

Česko nyní nemá šanci vymoci po Rusku náhradu za Vrbětice, řekl Lipavský

Česká republika nyní nemá šanci podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vymoci miliardu, kterou stát požaduje po Ruské federaci za výbuchy ve Vrběticích. Ministr to připustil v rozhovoru pro pořad Týden v politice. On sám prý nepochybuje o tom, že za výbuchy stála ruská vojenská zpravodajská služba (GRU). V rozhovoru také řekl, že ministerstvo nadále pracuje na českém sankčním seznamu.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 14:24|

Poslanci mají dost podpisů pro vznik komise, která prověří hospodaření Hradu. Opozice je proti

Koaliční poslanci mají dost podpisů pro návrh na vznik vyšetřovací komise. Ta by měla řešit kauzy týkající se fungování Kanceláře prezidenta republiky během obou volebních období bývalého prezidenta. Opozice ji považuje za zbytečnou.
8. 4. 2023|

Únikem informací z Hradu se zabývá Národní bezpečnostní úřad

Kauzou úniku utajovaných informací z Pražského hradu se začal zabývat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Prověřuje podezření na spáchání přestupku. ČT to potvrdil mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. Případ vyšetřovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří ho loni odložili. Podali ale oznámení kvůli možnému přestupku. Kauza mimo jiné souvisí i se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích.
4. 4. 2023|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Zemanovo okolí bylo v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní Rakušan

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem. Informace Deníku N, podle kterého Zeman na nedávné schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy jeho kancléře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem, jsou vyvrcholením Zemanova stylu prezidentování, který byl mocenský a ochranářský vůči svému vlastnímu okolí. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se Zemanovou žádostí má problém i místopředseda ANO Karel Havlíček, podle něj není v pořádku, pokud hlava státu použije do té doby nevyužívaný nástroj k pomoci jednomu ze svých blízkých spolupracovníků.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 13:44|

Policie odložila vyšetřování podezření na únik utajovaných dokumentů na Hradě

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v listopadu odložili vyšetřování kvůli možnému ohrožení utajovaných informací v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Případ souvisí se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. NCOZ nyní připravuje oznámení příslušnému správnímu úřadu ohledně spáchání možného přestupku, řekl bez podrobností na jednání sněmovního bezpečnostního výboru ředitel NCOZ Jiří Mazánek.
1. 3. 2023|

NBÚ se zabývá utajovanými žádostmi o abolice, čeká na vyjádření Hradu

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) se začal zabývat utajovanými dokumenty, ve kterých prezident Miloš Zeman požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis k abolici. České televizi to řekl mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. NBÚ zkoumá, zda Hrad utajil dokumenty oprávněně, momentálně čeká na jeho vyjádření. Prezidentská kancelář eviduje dva dopisy, ve kterých Zeman žádal premiéra o spolupodpis k abolici. Podle informací Deníku N chtěl prezident zastavit prověřování dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků.
22. 2. 2023|

Soud opět zamítl žalobu Imexu ohledně Babišových výroků po Vrběticích

Městský soud v Praze v minulém týdnu zamítl žalobu firmy Imex Group ohledně výroku bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů Imexu ve Vrběticích na Zlínsku. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN). Babiš v prosinci 2014 v pořadu ČT Otázky Václava Moravce tvrdil, že Imex je kontroverzní, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že vyvážel zbraně do Konga navzdory embargu. Podle Imexu Babiš lhal a firmu svými výroky poškodil. Společnost se za to u soudu domáhala odškodnění 15 milionů korun od státu.
13. 2. 2023|

Ve Vrběticích se má vyrábět deset tisíc granátů měsíčně. Skladovat se tam nebudou

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku by mělo vznikat pro českou armádu asi deset tisíc ručních granátů měsíčně. Výroba v objektu Vojenského technického ústavu (VTÚ) by mohla začít do konce letošního roku či do dvanácti měsíců od podpisu smlouvy, který se předpokládá v únoru. Informoval o tom ředitel úseku muničních systémů Vojenského technického ústavu výzbroje a munice (VTÚVM) Michal Frejlich.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:28|

Premiér Fiala odmítl podepsat abolici ve dvou kauzách Zemanových spolupracovníků

Prezident Miloš Zeman loni v létě podle informací Deníku N žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodepsání takzvané abolice, která by znemožnila zahájit případná trestní stíhání ve dvou kauzách týkajících se Zemanových nejbližších spolupracovníků. Premiér ale Zemanovi nevyhověl a abolici odmítl podepsat. Informace Deníku N potvrdily České televizi i dva zdroje z Úřadu vlády.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 21:04|

Starostové si stěžují, že s nimi plán na výrobu granátů ve Vrběticích nikdo neřešil. Bojí se dalších výbuchů

Starostové v okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku nesouhlasí se záměrem vyrábět v tomto místě ruční granáty. Společnost Colt CZ Defence Solutions by měla do roku 2027 dodat české armádě munici vyrobenou mimo jiné tady za až 413 milionů korun. Starostové tvrdí, že po výbuších v muničních skladech v roce 2014 byli ujišťováni, že výbušniny se do tohoto regionu už nikdy nevrátí. Současné plány s vedením obcí údajně nikdo nekomunikoval. Výroba granátů by tam měla začít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Řekl to obchodní a marketingový ředitel státního podniku Vojenský technický ústav (VTÚ) Petr Kovář.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:26|