Porod pod palbou, noc v krytu. Válka odrazuje Ukrajince od založení rodiny

Události: Na Ukrajině klesá porodnost (zdroj: ČT24)

Válka s Ruskem se stále silněji promítá v poklesu porodnosti na Ukrajině. Už před plnohodnotnou ruskou invazí se snižovala o sedm procent ročně, teď se ale situace zhoršuje, hlavně poblíž frontové linie. Třeba v Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti se v roce 2022 narodilo 570 dětí, loni už jen 370 – třetina z nich v krytu. Situaci v místní porodnici mapovala zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.

Na sále nikopolské porodnice v protileteckém krytu se narodí jedno dítě denně. Je to malá podzemní místnost bez oken. „Operovali jsme více než sto žen. Všechny pod dělostřeleckou palbou. Všechny,“ říká ředitelka porodnice Hanna Samorukova.

V bezprostředním nebezpečí byla budova porodnice hned dvakrát. Loni na její území spadly úlomky ruské střely a naposledy letos v květnu útočný dron, který zranil jednoho člověka. „Malý přístroj, který ale dokáže způsobit velké škody,“ poznamenala Samorukova.

Večerní stěhování

V nikopolské porodnici, kde pracuje už dvacet let, se sama narodila. I přes velké riziko tam nadále zůstává, stejně jako i ostatní zdravotnický personál, který se každý den s pacienty odebírá večer do podzemí. „Každý večer po osmé hodině jdou ženy do sprchy, na toaletu a pak míří do úkrytu, kde zůstávají do ranních sedmi hodin,“ popisuje ředitelka.

Noci v úkrytu strávila také čtyřiadvacetiletá Nina se svojí dcerkou. Tu porodila před několika dny. „Nebála jsem se. Jen jsem měla obavy o dítě, protože v zemi je válka,“ říká Ukrajinka.

Boje ji přiměly k tomu, aby se kvůli novorozenci odstěhovala z rodné vesnice do vedlejší obce. Tam jsou výstřely podle Niny slyšet méně často. „Když se narodila, tak byla zřejmě znepokojená, stejně jako já. Pak si zvykla,“ komentovala dceřiny reakce.

Průmyslové město Nikopol na břehu Kachovské přehrady hned přes řeku sousedí se Záporožskou jadernou elektrárnou, kterou Rusové okupují od března 2022. Právě odtud je město každodenně ostřelované.

Zničené budovy a rozbitá okna jsou připomínkou toho, že ruské pozice jsou odsud vzdálené jen několik kilometrů.