Rusko vypálilo desítky dronů a raket na ukrajinskou energetickou síť

Rusko v noci na sobotu podniklo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody způsobilo v pěti oblastech země, ráno o tom informovala energetická skupina DTEK. Invazní jednotky nasadily při úderu desítky raket a útočných dronů. Ukrajinské úřady zatím hlásí několik zraněných. Kvůli masivnímu útoku proti Ukrajině vzlétly polské a spojenecké stíhačky, uvedla polská armáda. Údery na své území hlásilo také Rusko.

Invazní jednotky poničily energetické objekty v Záporožské, Dněpropetrovské, Doněcké, Kirovohradské a Ivanofrankivské oblasti. „Je to už šestý masivní útok na energetickou infrastrukturu za poslední 2,5 měsíce,“ upozornila skupina DTEK. Vážně poničeny byly dvě tepelné elektrárny.

Šéf správy Záporožské oblasti Ivan Fedorov podle serveru Ukrajinska pravda informoval, že Rusové v noci podnikli velký útok na Záporoží a zasáhli jeden z objektů energetické infrastruktury. Poničených je také více než dvacet obytných domů a různé veřejné budovy. Přerušen byl provoz přes hráz Dněperské přehrady. O možných zraněných Ukrajinci neinformovali.

Fedorov později v ukrajinské celostátní televizi řekl, že Dněperská vodní elektrárna, největší ukrajinská vodní elektrárna, je po ruském útoku v kritickém stavu, píše The Kyiv Independent

Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události uvedla, že v Ivanofrankivské oblasti na zasaženém objektu vznikl požár, který zachvátil okolo 400 metrů čtverečních. Ani tam nejsou hlášeni žádní zranění. Požár na blíže neurčeném objektu kritické infrastruktury vznikl také ve Vinnycké oblasti. Způsobily ho úlomky sestřeleného dronu.

Útoky na své území pak hlásilo také Rusko. Na Bělgorodskou oblast, která sousedí s Ukrajinou, prý mířilo několik dronů.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS uvedlo, že nynější údery proti ukrajinské energetické infrastruktuře byly „odvetou za snahy Ukrajiny útočit na energetické a dopravní objekty v  Rusku“. Útoky podle Kremlu mířily na zařízení podporující ukrajinský „vojenskoprůmyslový komplex“. Zasaženy byly údajně také sklady západních zbraní. Tato tvrzení nelze ve válečném konfliktu bezprostředně nezávisle ověřit.

Rakety dopadly i na západ Ukrajiny

Server Ukrajinska pravda upozorňuje, že v noci na sobotu ruské rakety doletěly až do Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny. Rusko je odpálilo ze strategických bombardérů Tu-95MC, které odstartovaly z Murmanské a Saratovské oblasti.

Šest raket mířilo také na Lvovskou oblast u hranic s Polskem, kde podle oblastní správy poničily tři objekty kritické infrastruktury. Podle úřadů ve Lvovské oblasti se nikomu nic nestalo. Ministr vnitra Ihor Klymenko však na svém telegramovém účtu informoval o čtyřech zraněných.

Dvanáct lidí pak utrpělo středně těžká zranění při raketovém útoku na město Balaklija v Charkovské oblasti, uvedl šéf regionální vojenské správy Oleh Syněhubov. Ve dvou zasažených domech bylo dvanáct lidí, z toho osm dětí od dvou do sedmnácti let.

Ve městě Nikopol v Dněpropetrovské oblasti dron zaútočil na linkový autobus. Čtyři lidé jsou zranění, mezi nimi jedno dítě.

Podle ukrajinského letectva Rusko k poslední vlně útoků použilo 53 raket různých typů a 47 útočných dronů typu Šáhed. Protiletecká obrana zničila 35 raket a 46 dronů. Tato data nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na noční útoky znovu připomněl spojencům, že jeho země nutně potřebuje další moderní systémy protivzdušné obrany a bojové letouny F-16. „Teprve tehdy, až (ruský vládce Vladimir) Putin ztratí možnost útočit na civilisty a civilní infrastrukturu, bude nucen s terorem přestat,“ napsal Zelenskyj na sociální síti X.

Kvůli „vysoké intenzitě aktivity ruského letectva dalekého dosahu“ Polsko aktivovalo všechny procedury k ochraně svého vzdušného prostoru, uvedlo operační velení polské armády. Vzlétly polské a spojenecké stíhačky. „Byla to pro celý systém protivzdušné obrany dlouhá noc plná práce,“ napsala dále polská armáda.

„Byla to jedna z nejrušnějších nocí a rán pro polskou protileteckou obranu,“ prohlásil polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Intenzita událostí na Ukrajině byla ohromná,“ dodal.

Rusko od března zintenzivnilo bombardování ukrajinské energetické infrastruktury, vyřadilo z provozu většinu tepelné a vodní energetiky, způsobilo výpadky proudu a vyhnalo dovoz elektřiny na rekordní úroveň.