TÉMA

Šáhed

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska, cílem byl i závod na Šáhedy

V Rusku se stala terčem dronového útoku ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice. Ukrajinská média uvedla, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Pomocí dronů útočilo i Rusko na Ukrajinu. Cílilo znovu na energetickou infrastrukturu.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 20:23|

Bělgorod čelil útoku. Ruské úřady tvrdí, že dvacet lidí zemřelo

Ruské úřady hovoří o tom, že při náletu na Bělgorod zemřelo v sobotu dvacet lidí a přes sto dalších utrpělo zranění. Údaj není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinská média píší s odkazem na zdroje v bezpečnostních složkách, že Kyjev útočil na vojenské cíle a že civilní ztráty jsou výsledkem špatné práce ruské protivzdušné obrany. Rusko bez důkazů tvrdí, že Ukrajinci při náletu použili i raketomety české výroby. Moskva požadovala, aby Česko na zasedání Rady bezpečnosti OSN vysvětlilo své dodávky zbraní Kyjevu, ale česká diplomacie se Ruskem iniciovaného jednání odmítla účastnit. Ukrajina v sobotu opět vzdorovala ruským bezpilotním letounům a raketám, v Charkově zranil úder na civilní budovy 26 lidí.
30. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 00:02|

Při ruských úderech na Ukrajinu zemřeli čtyři lidé, uvádí Kyjev

Ukrajinská armáda posílá nové útočné oddíly na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští prováleční komentátoři. Píší o tom, že na levém břehu Dněpru u obce Krynky je v současnosti asi tři sta až čtyři sta ukrajinských vojáků. Ruské jednotky mezitím pokračují v úderech na ukrajinském území, Kyjev hlásí mrtvé z Chersonské a Doněcké oblasti.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:59|

Kyjevem zněly výbuchy, metropole čelila vzdušnému úderu poprvé od září

Ukrajinská metropole Kyjev se v sobotu ráno poprvé od konce září stala terčem ruského raketového útoku, uvedly ukrajinské úřady. Podle nich v Kyjevské oblasti tlaková vlna ze sestřelené rakety lehce poškodila několik domů.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 12:37|

Rusko na Ukrajinu poslalo desítky raket. Ukrajinci zasáhli Čonharský most

Ukrajina se v noci stala terčem masivního ruského vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zlikvidovala třicet střel s plochou dráhou letu a 27 dronů Šáhed, napsal list Ukrajinska pravda s odkazem na vzdušné síly země. Celkem Rusko použilo k nočním útokům na Ukrajinu sedm desítek střel a dronů. Zasáhly různé objekty v několika regionech, mimo jiné v Charkovské či Chmelnycké oblasti. Ukrajinci naopak podle okupačních úřadů zasáhli most mezi Krymem a Chersonskou oblastí.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 16:53|

Rusko útočilo bezpilotními letouny na Kyjev

Ukrajinská protivzdušná obrana brzy ráno potřetí za sebou zasáhla v Kyjevě a okolí proti útočícím bezpilotním letounům. To vyvolalo v několika čtvrtích pád trosek a požáry. Útok se obešel bez obětí na životech, sdělila webu RBK-Ukrajina ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko původně informoval o nalezení těla jednoho obyvatele, služba ale upřesnila, že tento muž zemřel při požáru, který vypukl nezávisle na ruských útocích.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 12:09|

Ruské síly v noci vyslaly drony na Ukrajinu. Zaútočily na Kyjev, Lvov i Záporožskou oblast

Kyjev i západoukrajinský Lvov v noci na úterý čelily dalším ruským útokům, v obou městech zněly exploze a byla nasazena protivzdušná obrana. Protiletecký poplach platil po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Uvedly to agentura Ukrinform a ruskojazyčná verze BBC. O tom, že by si útoky vyžádaly zraněné, ukrajinské úřady neinformovaly.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 09:29|

Kyjevská oblast hlásí raněné, nálety pokračovaly šestým dnem

Ukrajina již šestý den v řadě čelila nočním ruským útokům. Letecký poplach byl v zemi vyhlášen poté, co ruské bombardéry nad Kaspickým mořem vypustily střely s plochou dráhou letu mířící na ukrajinská města. Výbuchy se opět ozývaly i v Kyjevě. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit více než třicet dronů a raket. Kyjevská oblast hlásí dva zraněné včetně jednoho dítěte.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:53|

Rusové znovu poslali na Kyjev drony, útok trval tři hodiny

Kyjev podle starosty Vitalije Klyčka v noci na úterý čelil dalšímu masivnímu ruskému útoku, který si vyžádal nejméně jednu oběť a devět zraněných. Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována vysokopodlažní budova. Informovaly o tom agentury Reuters a Ukrinform, podle nichž útok trval téměř tři hodiny. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 z 31 ruských dronů, většinu zlikvidovala u Kyjeva nebo nad metropolí, oznámilo ukrajinské letectvo.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 13:02|

Rusko opět zaútočilo na Kyjev drony, v Oděse rakety zničily sklad Červeného kříže

Rusko v noci na pondělí znovu zaútočilo na ukrajinskou metropoli Kyjev i přístavní Oděsu na jihozápadě země. V Oděse zemřel kvůli ostřelování jeden člověk, v Kyjevě utrpělo pět lidí zranění. Ukrajinský Červený kříž uvedl, že při útoku byl zničen jeho sklad humanitární pomoci v Oděse. Při jiném útoku byla poškozena také mobilní nemocnice v Mykolajivu. Zařízení musela přerušit činnost. Během pondělí také proruská správa Záporožské jaderné elektrárny přerušila v zařízení provoz, údajně z obav před provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 18:10|

Hrozba nasazení umělé inteligence proti člověku sílí. Logika války vede k jejímu využití v bojích na Ukrajině

Nasazení bezpilotních letounů do bojů na Ukrajině urychlilo technologický trend, který by mohl brzy přinést na světová bojiště první plně autonomní bojové roboty, a zahájit tak novou éru válčení. Čím déle bude válka trvat, tím je pravděpodobnější, že drony budou identifikovat, vybírat i útočit na cíl bez asistence člověka, domnívají se vojenští analytici, bojovníci a výzkumníci v oblasti umělé inteligence. Vize využití plně autonomních zbraní zároveň vyvolává pochyby, zda je technologie dostatečně spolehlivá, aby nezabíjela civilisty.
4. 1. 2023|

Na Kyjev opět útočily ruské drony, nálet přerušil dodávky elektřiny a tepla

Ruská armáda v noci na pondělí opět útočila bezpilotními letouny na Kyjev a jeho okolí. Podle starosty Vitalije Klička úder poškodil objekt energetické infrastruktury, v důsledku čehož byly přerušeny dodávky elektřiny a tepla. Škody na elektrické síti oznámila i společnost Ukrenerho, podle které je ale situace pod kontrolou. Protivzdušná obrana hlásí sestřelení bezmála čtyř desítek cílů. Ukrajinská armáda tvrdí, že na Nový rok zabila ve městě Makijivka v Doněcké oblasti stovky ruských vojáků. Moskva přiznala několik desítek mrtvých.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:18|

Rusko poslalo na Kyjev v prvních hodinách nového roku desítky dronů

V Kyjevě a okolí byly v noci slyšet výbuchy a po celé Ukrajině se opět rozezněly sirény varující před leteckým útokem. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelila 45 íránských dronů Šáhed, které Rusko používá ke vzdušným útokům. Jen nad Kyjevem byly zničeny přes tři desítky vzdušných cílů.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:48|

Rusko znovu útočilo na Kyjev pomocí dronů. Protivzdušná obrana jich podle úřadů většinu sestřelila

Rusko v pondělí nad ránem znovu zaútočilo na Kyjev a okolí bezpilotními letouny. Podle úřadů se v hlavním městě podařilo sestřelit 18 z 23 dronů íránské výroby. Drony poškodily kritickou infrastrukturu a podle starosty Kyjeva Vitalije Klička si úder podle dosavadních informací nevyžádal žádné oběti na životech. Z Kyjevské oblasti kolem metropole jsou hlášeni dva zranění a rozsáhlé škody.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 19:41|