TÉMA

Šáhed

Ukrajinci podle Kremlu útočili na Ruskem okupovaný Krym pomocí amerických střel

Ukrajina útočila na Ruskem okupovaný Krymský poloostrov střelami dlouhého doletu ATACMS, uvedl Kreml. Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev tvrdí, že zemřelo nejméně pět lidí a na 120 jich bylo zraněno. Ze zodpovědnosti za útok obvinilo ruské ministerstvo obrany primárně Spojené státy, které zbraně dodaly. Ukrajinská armáda zase hlásí ruský útok třemi raketami nad Kyjevskou oblastí.
23. 6. 2024Aktualizováno23. 6. 2024, 17:10|

Rusko vypálilo desítky dronů a raket na ukrajinskou energetickou síť

Rusko v noci na sobotu podniklo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody způsobilo v pěti oblastech země, ráno o tom informovala energetická skupina DTEK. Invazní jednotky nasadily při úderu desítky raket a útočných dronů. Ukrajinské úřady zatím hlásí několik zraněných. Kvůli masivnímu útoku proti Ukrajině vzlétly polské a spojenecké stíhačky, uvedla polská armáda. Údery na své území hlásilo také Rusko.
1. 6. 2024Aktualizováno1. 6. 2024, 22:28|

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska, cílem byl i závod na Šáhedy

V Rusku se stala terčem dronového útoku ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice. Ukrajinská média uvedla, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Pomocí dronů útočilo i Rusko na Ukrajinu. Cílilo znovu na energetickou infrastrukturu.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 20:23|

Bělgorod čelil útoku. Ruské úřady tvrdí, že dvacet lidí zemřelo

Ruské úřady hovoří o tom, že při náletu na Bělgorod zemřelo v sobotu dvacet lidí a přes sto dalších utrpělo zranění. Údaj není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinská média píší s odkazem na zdroje v bezpečnostních složkách, že Kyjev útočil na vojenské cíle a že civilní ztráty jsou výsledkem špatné práce ruské protivzdušné obrany. Rusko bez důkazů tvrdí, že Ukrajinci při náletu použili i raketomety české výroby. Moskva požadovala, aby Česko na zasedání Rady bezpečnosti OSN vysvětlilo své dodávky zbraní Kyjevu, ale česká diplomacie se Ruskem iniciovaného jednání odmítla účastnit. Ukrajina v sobotu opět vzdorovala ruským bezpilotním letounům a raketám, v Charkově zranil úder na civilní budovy 26 lidí.
30. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 00:02|

Při ruských úderech na Ukrajinu zemřeli čtyři lidé, uvádí Kyjev

Ukrajinská armáda posílá nové útočné oddíly na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští prováleční komentátoři. Píší o tom, že na levém břehu Dněpru u obce Krynky je v současnosti asi tři sta až čtyři sta ukrajinských vojáků. Ruské jednotky mezitím pokračují v úderech na ukrajinském území, Kyjev hlásí mrtvé z Chersonské a Doněcké oblasti.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:59|

Kyjevem zněly výbuchy, metropole čelila vzdušnému úderu poprvé od září

Ukrajinská metropole Kyjev se v sobotu ráno poprvé od konce září stala terčem ruského raketového útoku, uvedly ukrajinské úřady. Podle nich v Kyjevské oblasti tlaková vlna ze sestřelené rakety lehce poškodila několik domů.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 12:37|

Rusko na Ukrajinu poslalo desítky raket. Ukrajinci zasáhli Čonharský most

Ukrajina se v noci stala terčem masivního ruského vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zlikvidovala třicet střel s plochou dráhou letu a 27 dronů Šáhed, napsal list Ukrajinska pravda s odkazem na vzdušné síly země. Celkem Rusko použilo k nočním útokům na Ukrajinu sedm desítek střel a dronů. Zasáhly různé objekty v několika regionech, mimo jiné v Charkovské či Chmelnycké oblasti. Ukrajinci naopak podle okupačních úřadů zasáhli most mezi Krymem a Chersonskou oblastí.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 16:53|

Rusko útočilo bezpilotními letouny na Kyjev

Ukrajinská protivzdušná obrana brzy ráno potřetí za sebou zasáhla v Kyjevě a okolí proti útočícím bezpilotním letounům. To vyvolalo v několika čtvrtích pád trosek a požáry. Útok se obešel bez obětí na životech, sdělila webu RBK-Ukrajina ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko původně informoval o nalezení těla jednoho obyvatele, služba ale upřesnila, že tento muž zemřel při požáru, který vypukl nezávisle na ruských útocích.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 12:09|

Ruské síly v noci vyslaly drony na Ukrajinu. Zaútočily na Kyjev, Lvov i Záporožskou oblast

Kyjev i západoukrajinský Lvov v noci na úterý čelily dalším ruským útokům, v obou městech zněly exploze a byla nasazena protivzdušná obrana. Protiletecký poplach platil po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Uvedly to agentura Ukrinform a ruskojazyčná verze BBC. O tom, že by si útoky vyžádaly zraněné, ukrajinské úřady neinformovaly.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 09:29|

Kyjevská oblast hlásí raněné, nálety pokračovaly šestým dnem

Ukrajina již šestý den v řadě čelila nočním ruským útokům. Letecký poplach byl v zemi vyhlášen poté, co ruské bombardéry nad Kaspickým mořem vypustily střely s plochou dráhou letu mířící na ukrajinská města. Výbuchy se opět ozývaly i v Kyjevě. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit více než třicet dronů a raket. Kyjevská oblast hlásí dva zraněné včetně jednoho dítěte.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:53|

Rusové znovu poslali na Kyjev drony, útok trval tři hodiny

Kyjev podle starosty Vitalije Klyčka v noci na úterý čelil dalšímu masivnímu ruskému útoku, který si vyžádal nejméně jednu oběť a devět zraněných. Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována vysokopodlažní budova. Informovaly o tom agentury Reuters a Ukrinform, podle nichž útok trval téměř tři hodiny. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 z 31 ruských dronů, většinu zlikvidovala u Kyjeva nebo nad metropolí, oznámilo ukrajinské letectvo.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 13:02|

Rusko opět zaútočilo na Kyjev drony, v Oděse rakety zničily sklad Červeného kříže

Rusko v noci na pondělí znovu zaútočilo na ukrajinskou metropoli Kyjev i přístavní Oděsu na jihozápadě země. V Oděse zemřel kvůli ostřelování jeden člověk, v Kyjevě utrpělo pět lidí zranění. Ukrajinský Červený kříž uvedl, že při útoku byl zničen jeho sklad humanitární pomoci v Oděse. Při jiném útoku byla poškozena také mobilní nemocnice v Mykolajivu. Zařízení musela přerušit činnost. Během pondělí také proruská správa Záporožské jaderné elektrárny přerušila v zařízení provoz, údajně z obav před provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 18:10|

Hrozba nasazení umělé inteligence proti člověku sílí. Logika války vede k jejímu využití v bojích na Ukrajině

Nasazení bezpilotních letounů do bojů na Ukrajině urychlilo technologický trend, který by mohl brzy přinést na světová bojiště první plně autonomní bojové roboty, a zahájit tak novou éru válčení. Čím déle bude válka trvat, tím je pravděpodobnější, že drony budou identifikovat, vybírat i útočit na cíl bez asistence člověka, domnívají se vojenští analytici, bojovníci a výzkumníci v oblasti umělé inteligence. Vize využití plně autonomních zbraní zároveň vyvolává pochyby, zda je technologie dostatečně spolehlivá, aby nezabíjela civilisty.
4. 1. 2023|

Na Kyjev opět útočily ruské drony, nálet přerušil dodávky elektřiny a tepla

Ruská armáda v noci na pondělí opět útočila bezpilotními letouny na Kyjev a jeho okolí. Podle starosty Vitalije Klička úder poškodil objekt energetické infrastruktury, v důsledku čehož byly přerušeny dodávky elektřiny a tepla. Škody na elektrické síti oznámila i společnost Ukrenerho, podle které je ale situace pod kontrolou. Protivzdušná obrana hlásí sestřelení bezmála čtyř desítek cílů. Ukrajinská armáda tvrdí, že na Nový rok zabila ve městě Makijivka v Doněcké oblasti stovky ruských vojáků. Moskva přiznala několik desítek mrtvých.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:18|

Rusko poslalo na Kyjev v prvních hodinách nového roku desítky dronů

V Kyjevě a okolí byly v noci slyšet výbuchy a po celé Ukrajině se opět rozezněly sirény varující před leteckým útokem. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelila 45 íránských dronů Šáhed, které Rusko používá ke vzdušným útokům. Jen nad Kyjevem byly zničeny přes tři desítky vzdušných cílů.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:48|

Rusko znovu útočilo na Kyjev pomocí dronů. Protivzdušná obrana jich podle úřadů většinu sestřelila

Rusko v pondělí nad ránem znovu zaútočilo na Kyjev a okolí bezpilotními letouny. Podle úřadů se v hlavním městě podařilo sestřelit 18 z 23 dronů íránské výroby. Drony poškodily kritickou infrastrukturu a podle starosty Kyjeva Vitalije Klička si úder podle dosavadních informací nevyžádal žádné oběti na životech. Z Kyjevské oblasti kolem metropole jsou hlášeni dva zranění a rozsáhlé škody.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 19:41|